Laksa penang

Salam, maaf sebab tanya soalan remeh. Saya tanya sbb risau ni. Saya termakan laksa penang yg diletak nanas dalamnya. Sy betul2 terlupa sbb makan kat luar kan, pastu tgh loya , tak fikir panjang sebelum order makanan. Sy hanya makan dlm 2 suapan ja (mi dan kuah), takda nanas yg dikunyah. Ada risiko ke utk kandungan saya? Sy risau sgt bila cuai mcm ni

23 Balas

Saya dulu tk tahu tgh pregnant bedal makan nanas sehari sebijik cecah dgn serbuk asam tu. Sbb masa tu teringin sngat tapi tu lah tk tahu tgh pregnant. Makan lah utk 2 hari tu kemain selera, selang sehari saya sakit perut gila mcm senggugut ingatkan nk period tapi sakit dia smpai tkleh jalan tkleh bangun mula lah kluar darah pakai pad. Pelik tngok pad cpt gila penuh sehari smpai 4 5 kali tukar pad. Masa tukar pad last sebelum pegi hospital nmpak janin sekali dkt pad terus bergegas pergi hospital. Rupanya saya keguguran dah 11 minggu masa tu Dr cakap. Sedih sngat masa tu sbb tk tahu diri sendiri pregnant sbb saya jenis period tk teratur dari zaman sekolah lagi. Sbb tu tk tahu tgh pregnant. Masa tu Dr tnya lah ada makan apa2 ke, mcm benda yg tajam2. Saya ckp tkde cuma makan nanas je cecah dgn serbuk asam. Mungkin tu sbb awak gugur dia kata. Tu pengalaman saya dgn nanas, mybe lain org lain ketahanan badan dia. Mcm saya Dr dh pesan rahim saya lemah, kalau pregnant lagi kene jaga betul2 bab makan. Skrng alhamdulillah, Allah bagi rezeki mengandung lagi dan anak saya baru masuk 3 bulan. Kalau hati was2 better tkyh, sbb risau hati kita kan. Kalau ada apa2 jadi kita yg tnggung bukan org lain sbb badan kita semua tk sama. Mcm kes awak insyaAllah tkde apa, sbb nanas tu dh dimasak bawah api. Apa pun saya doakan semoga awak dan baby sentiasa sihat dan selamat melahirkan tk lama lagi 😊

ikut badan org juga kot. sy makan sebiji nanas awal² pregnant,Alhamdulillah anak sy sekarang dah 3 bulan. sy ni kalau pregnant bukan jenis yg berpantang makan. tp bila kena gdm baru sy strict pantang makanan. kalau setakat petua org tak boleh makan ni,tak boleh makan tu sbb takut keguguran la,tali pusat terbelit la,masa nak bersalin baby susah nak keluar la dan sebagainya,sy memang tak percaya. Alhamdulillah anak sy semua lahir sihat dan proses sepanjang sy mengandung dan bersalin dipermudahkan

12mo ago

sama macam saya 😂 saya makan je dah teringin asalkan tahu badan kita dan baby, selagi tak berlebihan dan memudaratkan ok la.

InsyaAllah takde apa tu. Saya pun pernah sekali termakan awal pregnant haritu, lapar rojak terus bedal tak ingat apa. Bagitahu suami tengah makan rojak, suami cakap ada nenas tu makan ke, baru saya teringat saya termakan. Teringin rojak punya pasal makan tak ingat apa dah 😆 Risau jugak masa tu. Tapi alhamdulillah takde ape , sekarang pun dah 31 weeks, menunggu hari je. Jangan risau ye sis, takde apa tu doa baik2😊

tak de..insya Allah..biasa nenas dlm laksa ni nenas y dh masak....melain kn nenas y btol2 muda....mse awl prgnt rito pom..sy kuat mkn nenas...time to x sedar prgnt..smpai 16week...duk mkn nenas je...bila tye doc...ckp nenas y dh msak xde mslh ppe pom untk mkn time prgnt...lg2 mkn time dkt2 nk bersalin..

Nenas tu super vitamin..nenas punca keguguran itu mitos shja..sy awl2 pregnant dlu pv bleeding smp 31w msh bleeding kdg spotting tp ms awl pregnancy tu teringin sgt mkn nenas..so sy mkn mcm biasa je alhamdulillah xde mslh..baby alhamdulillah sihat smp skrg..tgh tgu hri je ni..hehe

12mo ago

Tq sis..insha Allah..hehe

awak follow page doctor imelda balchin pakar o&g. banyak ilmu bermanfaat yg awak akan dpt dkt sana. nenas bukan punca keguguran awak. awak boleh je nak makan nenas dn laksa. xjadi masalah. melainkan awak alergik dgn 2benda ni then elakkan.

saya dulu takut juga nak makan nenas..mula dgn pajeri nenas (dah masak) tapi bila da byk anak ni, makan je nenas, tgk atas ketahanan badan. Org tahan ok je, ada yg tak tahan sikit pun dah gugur. tapi kalau sis makan ok je, insyaAllah ok la tu

InsyaAllah xde pape kalau awk mkn nenas yg dh masak. saya Pon makan je cuma jaga kuantiti. selagi awk xde allergic, InsyaAllah nenas boleh mkn. dlm nenas Pon ad khasiat sbnrnya utk Ibu mengndung. cuma jgn lah mkn yg muda/belom masak.

inshaallah jngn risau sis xda apa..doa baik2 ok..sya masa awal preg pun sbjik nanas sya mkn buat mnyicah ,sbb teringin sngt..lepas tu g knduri makan tapai plak..xtau lgi msa tu preg g klinik check dh 4buln,nsib la Allah lindung..

takde maslah sis makn nenas, saya makan nenas, rebung, dan macam2 sayur yg dikatakan mmpu mnyebabkan keguguran. alhamdulillah..xde apa jadi. sekerg dah 30w. kite amek die punya khaisat dan jgn mkn bnyak