Laksa penang

Salam, maaf sebab tanya soalan remeh. Saya tanya sbb risau ni. Saya termakan laksa penang yg diletak nanas dalamnya. Sy betul2 terlupa sbb makan kat luar kan, pastu tgh loya , tak fikir panjang sebelum order makanan. Sy hanya makan dlm 2 suapan ja (mi dan kuah), takda nanas yg dikunyah. Ada risiko ke utk kandungan saya? Sy risau sgt bila cuai mcm ni

23 Balas

W'salam. Takpe. Nanas bukan punca yg boleh memudaratkan kandungan. Apa apa makanan pun kita boleh ambil secara bersederhana. Melainkan, awak ada allergic atau ragu2 dengan nenas, then elakkan la.

Kalau nk gugur awak kena mkn 7-8biji biji sekali gus baru efek pada perut awak ni takat 2-3 suap apa la sangat , dan nenas ni pun ada vit c dan bnyk lagi manfaat dia so tkpa kalau mkn

sy pernah mkn laksa ada nenas masa tu tak tahu dlm laksa tu ada nenas lps mkn laksa tu mlm tu sy sakit perut esk pagi terus sy keguguran masa tu sy dh 8week..

12mo ago

Saya pun baru 9 week lebih ni, next rabu baru cukup 10 week utk sy buka buku pink di kk tmpt saya. Mudahan baik2 saja lah 🥺

Klu sis xde rasa apa2 skrg tak ada apa lah maksudnya tu. Sy masa tu makan nenas banyak jugak sbb mengidam sgt.. tp mmg lawas lah saya berry🤣

sy mkn ok je masa awal2 trimester, doc pun ckp x da masalah klau nak makan asal jgn berlebihan 😄

Sya selalu makan nenas yg dimasak.. xde ape2.. cuba elakkan makan dlm kuantiti yg banyak lah..

Biasa orang kata kala usia kandungan dah melebihi 6bulan tak apa 😊

makan buahnanas fresh pun elok sangat sis, jangan risau

Sy makan je laksa.. nenas dlm laksa tu sy xmakan

Terima kasih semua akak2 ☺️