Laksa Penang

Boleh ke awal preggy makan laksa penang??sy preggy 9weeks..ramai org bagitahu dalam kuah laksa tu ada nenas😫 bahaya ke tak?

14 Balas

saya awal pregnancy saya xmakan nenas. nak bersalin dah baru makan nenas. laksa pon saya ketepikan nenas tu. laksa sangat digalakkan makan masa mengandung sebab laksa makanan bersifat sejuk. masa pregnant badan kita panas. ada orang makan nenas steady xde masalah. saya xberani sebab, asal xdatang period saya makan nenas, nanti mesti period. so, xberani nak makan kang keguguran pulak cemana. itu badan saya la sis. dan, nenas ni natural inducer. boleh cepatkan proses bersalin. sehari dua sebelum serah diri untuk bersalin, sebijik saya hadap nenas 😂 sebab teringin sangat2. hari kena serah diri memang dah rasa lendir2 kat situ, tapi saya anggap xde ape pon. rupanya, jalan dah buka 3 cm 😂😂😂 saya just share info sahaja hehehhe

depends pada kepercayaan dan pantang masing masing, macam saya lebih lepada saranan doctor, kalau ikutkan ada beberap je makanan yang kita kena elakkan masa pregnant macam raw food, high mercury. selalunya buah buahan tak ada masalah selagi kuantiti kita ambil tu sederhana. ♥️

sy mkn laksa penang awal2 pregnant.. sbb teringin sgt 😅 alhamdulillah dh 11w.. sebelum makan tu sy asingkn nenas dgn bawang mentah.. org kata klau takot or was2.. jangan mkn lg.. tnggu sampai baby dh besar.. if teringin sgt rasa sikit ☺️

buat sendiri atau beli yg takde nanas. awal pregnancy janin masih fragile, takut kandungan bromelain nanas tu terlalu kuat utk janin. kalau takde komplikasi, ok je kot sebab kalau makan dlm kuantiti yg byk baru ada effect

makan nenas takda kaitan pun sbnar nyaa dgn pregnancy. mitos jaa tu. dlu pena terbaca doc ap ntah nma dia share kat twitter

Klau was2, buat laksa sendiri. Tp jngan letak nenas. Dlm laksa penang mmg ada air nenas diletak. Ada stgah org tak letak ..

Ada nenas ke dlm laksa. ? Sy xpasti pula. Sy dh mkn sebungkus..

Boleh je cuma jgn terlebih..hihii nanas asingkn

Boleh je. Nenas bukan punca keguguran

sy mkn je dlu.. tpi sikit je