urgent : haid atau bukan?

Salam Maaf saya nak tnya. Saya kawin hujung tahun lepas. Dalam 2 bulan kahwin, hanya beberapa kali sahaja kami 'bersama' tp tidak sempurna krn suami pancut diluar dan takat kepala sahaja yang masuk. Selepas bersama, sy tinggikan punggung sedikit dgn harapan adalah yang berjaya masuk ? Sy datang haid pada 20.1 hingga 27.1 Next haid sy pada 4.3 Kemusykilan sy skarang ni, pada 12.2.2020 ada kesan drh/cecair kering bewarna coklat di seluar dlm dan panty liner sy. Selepas buang air kecil, sy lap dan dapati ada warna2 coklat keruh Maaf sy tunjukkan gambar yang sy dapati di google sama seperti kes sy ini. Sy mohon bantuan.. Adakah ni haid? Adakah saya boleh solat? Atau adakah sinar utk sy hamil? Terima kasih

urgent : haid atau bukan?
14 Balas

Hormon lepas kawen lain, tak boleh nak pastikan yg itu tanda mengandung ke tak. Better mandi wajib jgk sbb kita taktau. Tunggu waktu dtg period kalau tak dtg, rezeki sis. Kalau tak hanya hormon je. Mcm saya jugak awal2 ingt pregnant tapi tak, hormon berubah 360darjah lepas kawen😊

5y ago

Betul,elok2 period tiap bln b4 kawen. Sekali baru kawen haid x teratur. Nasib slow beranak anak pertama teratur balik.

Kdg kitaran period/hormon terganggu sikit lepas kawen.. Sy dulu pun bulan pertama tu delay 9hari..egt pregnant dah tp cek upt - ve. Hari ke10 period dtg mcm biasa.. Bulan depan tu, 14hari delay then cek baru +ve.

Telat haid tunggu dulu.. Nanti dah masuk bln 3 dah lebih semingu lebih kurang buat upt test.. Baru boleh agak. Tu mungkin nk period masih awal nk check..tungu dulu dlm berapa hari keluar x haid.

Sy pown kuar jgk mcm nie smlm n hamil dah 7week.dr ckp kemungkinan besar sy gugur sbb dr scan hanya nmpk kantung jer baby tak ada..dr suh scan lagi 2 mnggu takut de perubahan😢

5y ago

@new mom . Betol tu . Saye dulu 7 weeks pon spotting . G spital doct suspek threaten misscariage . Tapi tak dapat ubat . buat tsv nmpak baby n heartbeat . Alhamdulillah skrg dah 15 weeks .

nka selamat, mandi wajib macam biasa dan solat macam biasa. boleh jd hormon sbb baru kahwin. saya pon centu masa hormon saya tak teratur

Kenapa "bersama" tak sempurna? Berbincang dgn baik kalau nak anak cepat 😘 Saya rasa tu haid mungkin. Better mandi wajib dan solat.

5y ago

Zakar hanya masuk takat kepala shj. Kadang2 suami terpaksa pancut diluar sbb tak berjaya menembusi faraj sy.

Waalaikumsalam, saya rasa itu darah haid, jika nak kepastian hamil atau tidak boleh jumpa doktor atau buat ujian utp.

Lepas sy kawin , period tak teratur ... sangka pregnant...hahah!byk beli urin test🤣🤣..rupanya mmg mcm tu

Kadang.. Lepas kawen kitaran mmg agak terabur.. Saya 2bulan xdtg period pas kawen.. Stiap mggu check upt..

Tggu missed period dlu sis. Lepas tu baru check upt. Moga ada rezeki 👶🏼 utk sis.

5y ago

Allahumma Amiinnn Amiinnnn