mummy to be ❤

Salam , last week sy prgi klinik doc sahkan saya pregnant dlm 6 minggu scan bru nmpak kantung jee , normal ke kalau kita xde langsung alahan apa2 ??? Perut pun mcm xde rase ape2 ?? Kdang trtanya sndiri pregnant ke tak pregnant ?btw ni first pregnant sy . terima kasih . ?

28 Balas

Sis btul x rasa apa2 alahan ka? nk cek ka ikut tips sy utk yakinkan sis mengandung? Cuba sis: -hidu bau perfume laki (kalau x suka jgn pksa) -masuk dapur hidu nasi -buka icebox tngok segala jenis sayuran dlm tu n bayangkan rasa dia bila dah masak -uji mood main game -tengok masa tidur ada yg berubah? -tengok tahap kepenatan kita,ada? -tengok byk kali kah mbuang air kcil Kalau xda apa2 alahan yg kuat,kita:- -buat mindset "sy nk rasa nikmat mengandung(alahan) tapi sy kuat boleh lawan" Kalau sis suka xda rasa alahan tu lagi okey.. kita wait n see.. nnti ada lah tu..

Saya pun 6minggu and baru nmpk kantung je.. Tp saya dh alami alahan.. Lg pulak skrg bln puasa, time sahur langsung xbole mkn.. Xde selera and rse nk muntah je memanjang.. Tp alhamdulillah bile minum susu ada tenaga smpai berbuka 😊and alahan saya ni jenis yg xikut time😆 bile rse nk loya dia akn loya even smpai nk berbuka pun kdg mcm tu..kdg tu tgok mknn pun rse loya 😅 Sbb lain org lain alahan and lain pengalaman 😊 tp itu berdasarkan pengalaman saya sbb bru first time pregnant😁

4y ago

Saya sekali sehari je sis..

Saya tau preggy masa 4w5d.. Start 6w dh start alahan pening + muntah2 teruk.. Sampai skrg dh 9w5d pon still x hilang alahan tu.. Sis beruntung xder alahan tau.. Saya ni x thn hari2 mual & muntah jer.. Mkn nasi x sampai 5 minit keluar balik semua.. Bertahan dgn mkn buah & susu jer.. Dok risau esok nk kena minum air gula.. Takut muntah ja esok huhu..

Normal. Sbb sesetengah org takde alahan langsung sampaikan tak sedar diri pregnant. Ada pula yg alahan @ alahan teruk. Kadang alahan tu bermula depends on individu. Ada yg awal2 preggy dh start. Ada yg dh masuk 2bulan baru alahan. Tapi klu sis takde alahan patut bersyukur sgt2. Dpt lalui preggy dgn rutin seperti biasa

Semua org xsama sis...kdng 6w dh nmpk...kdng smpi 12w br nk nmpk....selagi upt positif,xde sakit perut xde bleeding insyaallah dia ada kt dlm....nmpk cpt atau lmbt je.. Sy alhamdulillah ank 1st 6w dh nmpk janin dan dh ada heart beat...pregnt kali ni pn dh nmpk janin dan heart beat ms 6w1day....arini sy dh 6w4d....

Sy pn mcm tu sis..dh preg 7 weeks still x ada apa2 alahan..check upt kt rmh positive.. Happy sgt...Tp tkut gak nk double check ngn klinik kot result negative..but after buat buku pink scan smua.. Lega sgt mmg btol2 positive.. Alhamdulillah Allah permudahkan utk 1st trimester ni..x ada apa2 alahan

Alhamdulillah..sma la kita...sy da 10weeks xde alahan..morning sickness smua..smpai xcaya pregnant ke x...cuma ada alahan gatal... tp tu la ada yg berkata xde morning sickness ni janin xsihat laa..ape la.. mlas nk amek port.. 😅..

4y ago

Mana ada cmtu sis..klu xde alahan xbrmksd baby xsihat...alahan tu Allah yg nk ng...depend...

Biasanya dh tau dri pregnant baru lah ada alahan, loya la itu la ini la😅 sy dlu 6 mggu pn rilek je. Mkn mcm2. Masuk 12 weeks, semua xlalu nk mkn, nk gosok gg pn loya tekak.

normal sis.. kalau xde alahan tu baguslah tapi ingat jgnlah diminta ... bersyukur sis xde alahan org lain termasuk sy alahan pun xsanggup sis .. boleh stress kdg2 sis...

Hati2 kalau xde alahan..kdg2 xsedar kite pgnent.. Sb tu la sy prnh ggur sb lasak... Same dgn kwn sy... Kdg2 alahan tu jd hikmah jugak..kite lebih extra care