Pregnant 4 week

Ibu2 smua saya nak tnya , saya baru tahu sya pregnant & waktu week ke brapa kita nk pegi cek doc ye ? Untuk sahkan yg kita ni mngandung . Kalau saya prgi cek skrang boleh nmpak ke kantung atau jntung baby ? Maaf saya baru pregnant baby first . Taktahu ape2 lagi 🤭🤭🤭 pestimee #firstmom #pleasehelp

11 Balas

ada je yg scan seawal 4w dah nampak kantung. tapi yg 8w belum nmpk apa2 pun ada. jd setiap ibu mengandung beza2. kita biasa dgr ibu2 berpengalaman nasihat nak scan pergi lambat sikit 8w ke ats sbb awal2 tak nampak. tapi berdasarkan pngalaman2 sy yg lepas jika awk berkemampuan pergi la seawal mungkin. sbb jika tak nampak apa2 doc akan advice beta hcg. dari result hcg ni mcm2 kita boleh detect jadi bagus juga kalau ada masalah kita tahu dari awal kan. tmbah2 awk 1st time kan jadi kalau awak jenis yg tak kisah cek awal2 boleh je g terus. tp kalau jenis takut rugi kalau cek awal2 tak nmpak apa2 better pg lmbat sikit. terpulang pada pilihan individu ☺️

1y ago

sya dh cek hcg smua dh ok utk ktiga kali🤭tp kantung lom nmpak lgi.Preggy 5w6d😞

4w awal lagi.. biasanya tak nampak.. dan tgk mesin jugak, if scan atas perut jarang nampak.. kalau 5w kadang nampak kantung je, kadang tak nampak.. if nak nampak jelas & ada heatbeat, scan 8w ke atas paling sesuai laa.. mcm saya dulu, 5w6d dah nampak kantung & janin tapi guna TVS (Vaginal Scan).. karang pegi awal nnti tak nampak ibu jugak yg risau.. lagi2 bila Dr ckp suspect ectopic..

1y ago

macam saya siss.Pergi scan tak nampak kantung trus ckap ektopik.Risauuu dbuat nya😌

Boleh je pergi check untuk confirmation. Make sure minum air banyak banyak okay? Supaya jelas scan nya. Saya 4w5d dah nampak kantung walaupun kecik jeee, 0.63 cm. Nanti doktor akan suruh datang balik dalam masa 2 minggu - 1month untuk check heartbeat pulak. Terpulang, kalau curios pergi je check :)

kalau nak jimat p scan nanti 9w sb masa ni dah nmpk heartbeat dan kantung. sb kalu scan nampak kantung je nanti nk bukk buku kna scan untuk tgk heartbeat plak. scan skrg plak blh tahan harganyaaa. hehe

Saya 5 weeks 2 days dah nampak kantung. sy pergi check awal pun sebab nak make sure hamil dalam rahim. sebab bahaya kalau hamil luar rahim tapi tak sedar

Sy pun baru 4weeks.. Sy pegi klinik just utk confirmkn then doc bg tarikh utk scan masa kamdungan dh 7weeks. Insyaallah semoga Allah permudahkan mommies

dalu saya scan klinik swasta, masa 6 weeks. Alhamdulillah, dh nmpak kantung baby dan degupan jantung baby.🤗🤗🤗 skarg dh masuk 18weeks 2 days.

saya scan last week 4/2/23 Alhamdulillah dah 4 minggu 5 hari size kantung 1.03cm. next 2-3 minggu doktor suruh dtg lagi tuk scan.

Sy 4 weeks 4 days dah nampak kantung ..lagi 2 weeks pergi lagi cek heartbeat . Boleh je try scan kalau dah nampak alhamdulillah .

Sya pun baby first. Sekarang 6 week baru nak pergi cek 🤭 biasa org cakap kalau pergi awal takut tak nampak pula .

1y ago

Okayy baikkk tenkiuu