Gugur n lekat semula

Salam ibu2 yg ttc n prnah ggur.. biasa lepas ggur brp lama ibu2 lekat blk ye? Ada ape2 supplement tak yg ibu2 amalkan. Trima kasih kongsi pngalaman..

24 Balas

Saya share pengalaman saya ya, saya gugur pd bulan 7 lepas as chemical pregnancy doc cakap. Lepas tu mmg saya terus jaga pemakanan dan amalkan supplement 1. Kurangkan pengambilan kafein, coffee mmg jaraang sangat minum sblum ni suka coffee hunting 2. Amalkan supplement dr Nutrilite, saya dan suami sekali amalkan iron folic, bio c & cal mag d. Kami dua dua ambil supplement dan jaga makan Saya period 2x, dan bulan 10 saya dah disahkan hamil. Sekarang kandungan 11weeks alhamdulillah. Teruskan ambil supplement Nutrilite semasa hamil. Doakan utk saya yang 1st mom ni ya , semua semua ttc dan preggy moms dipermudahkan urusan

Saya misscarriage bulan 4(kandungan tak jadi ,Dr kata kemungkinan disebabkan ovum bermasalah/tak matang ,sebab saya period irregular)then alhamdullilah lekat balik bulan 10 . Dr advice untuk mengandung balik selepas 3 bulan cemtu. Saya memang fully berpantang 30 hari selepas gugur tu (sebab mak orang kampung , dia memang menjaga sikit) . 1)saya amalkan minum air rendaman safron ,segelas sehari 2)folic acid tak skip sebab kita tak tahu bila kan lekat kan 3)Banyakkan makan buah and sayur 4) tak ambil apa apa supplment , saya ubah ke healthy lifestyle . Since saya obese and period irregular .

saya lepas gugur sempat 3 kali period n then terus pregnant.. makan acid folic je tp on off sbb bukan sejenis yg disiplin makan ubat.. bab makan sy tak pantang sgt just 2 mggu lepas gugur tu je pantang mcm org bersalin lepastu sy bedal je apa boleh makan tp kuantiti tu beringat jugalah jgn over sgt.. now kandungan kembar dh 6 bulan.. jgn tnye tips kembar🤣 sbb saya pun xtahu tup2 ada dua je dalam rahim.. semoga ada rezeki buat yg sedang ttc... aamiin

Sy ggur 7/2022 luar rahim.. Doc buang 1 tiup sbb dah pecah... Sya ikut saranan doc berehat dlu 6blan atau lbh.. Kalau nak cpt slpas 6bln pun bleh tp doc ckp kalau tlalu awal tkut berulang lg.. Jd mmg sy rancang.. 1tahun rancang sy try je sbb anak slung dlu xrancang pun payah lkt.. Last2 yg ni skli je tlpas lekat trus.. Alhamdullilahhh rzki tp perasaan tkut tu ade.. Sy ingt mcm payah nak lekat.. Sbb tgk ats tiup yg tggl cmne.. Skrg dah 29w

sy ttc 3 tahun . then 1 pregnency sy ggur awl bulan 3/2023 .... then lpas dpd ggur , doktor injet ubt kuat rahim . then sy amalkn acid folid , pil kesuburan dpd doktor , pastu jus mamamhope , hbis 2 botol , sy amik jus mamariam 1 botol . then mse pgi hari raya haji bulan 5 cmtu , sje2 nk cek upt . tau2 lekat dh . ..alhamduillah. skrg dh 7 bulan ..

Sy gugur awal bulan 6/2023. Bulan 7/2023 sy pregnant. Tak sangkat melekat.. Sekarang 22weeks alhamdulillah. Sy cuba jus & jamu Bonda Rozita. Folic acid tak pernah skip. Sy jaga pengambilan gula & caffeine. Dan juga berkat doa org sekeliling alhamdulillah.. especially doa adik beradik & mak ayah..

sy anak kedua gugur waktu 8 minggu waktu tu bulan 12, mmg dah tiada degupan. lepas tu preggy balik lepas 3 bulan. doc bgtau bagi masa utk bdn heal 3 to 6 months. but anak 1st sy mmg ttc then dkt 3 tahun baru dpt. tak sangka pula anak ke 3 ni senang lekat.

Ggur bln 3/2023…lekat 9/2023..amal acid folic tu pon kdg skip, pastu sy ada mnum susu efferty bln yg last period.,sy perasan white egg bnyak dr sblm2 ni..tau2 je lekat ,.xtahu la asbab susu efferty ke..apepon tu semua rezeki dr Allah swt

saya ttc 6 tahun ..2020 letak gugur ambik masa 2 tahun nk lekat lepas tu gugur LG...lepas tu allhamdulillah 1 tahun dah letak blik...saya cuba x stress jgn pkir pasal nk mgandung n x mkan ape pun supplement.. allhamdulillah Allah bg rezeki lg

5mo ago

letak gugur tu camne ek

sy gugur bulan 2/2023 n lekat balik bulan 7/2023 . Allhamduillah,first risau jgk takut xlekat sbb biasanya org ckp kalau x pergi bersihkan susah nk lekat tp alhamdulillah kndungan kli ni dia kuat (masa gugur tu bru nk msuk 2month)