Checklist barang baby dan ibu

Salam.. ibu2.. sy pregnant anak first.. dah 24wks.. apa brg yg sepatut nya sy nk kena utama kan dulu ya? Nak beli semua serentak tak mampu 😅 terkejut juga tengok2 harga semua nya #firstbaby #bantusharing

13 Balas

PAKAIAN BABY👶🏻 - [x] 5 baju tgn pjg - [x] 5 Baju tgn pendek - [x] 3 Baju Lubang - [x] 3 Rompers - [x] Napkin - [x] Towel - [x] 5 set sarung kaki tgn - [x] barut - [x] 5 Bedung/swaddle - [x] kelambu - [x] bantal - [x] tilam - [x] selimut - [x] 3 topi baby BRG IBU&BREASTFEEDING - [x] Breast pump - [x] *Sabun fefet(jika perlu) - [x] Termos - [x] Botol Air - [x] Stokin - [x] pad maternity - [x] nursing bra - [x] spnder - [ ] bengkung - [x] kain batik - [ ] cream mustajab (hijau) - [ ] horlick 3in1,milo3in1,nestum 3in1 CARE&GROOMING - [x] Tisu Basah - [x] Mnyk angin (yuyi,telon,balm) -kecik semua - [x] krim nappy(pungkoq adk) - [x] Brg mndi,bedak (set) - [x] *Chnging mat (jika perlu) - [x] Sabun Botol Baby ( alovera sunglight) - [x] Pampers NB-1 drypers - [x] Pampers S-1 drypers - [ ] susu dutch baby - [x] cotton bud - [x] kapas pusat baby - [x] detergent baju baby - [ ] tunku baby - [x] botol susu baby 2@3oz - [x] *puting baby (jika perlu) - [x] berus botol - [ ] tuppware susu(bekas susu) KEPERLUAN OUTDOOR&RUMAH - [ ] *Stroller - [ ] *Carseat - [x] Penyidai Baju - [x] Beg hospital - [x] Plastik zip lock - [ ] Raga Makanan/susu - [x] rak pakaian baby - [x] breast milk collector - [x] milk storage ziplock - [x] milk/bottol strelize sy beli sikit2 start 4bln mngndung bli unisex

1y ago

silalah hehehe share2 jea sy survey sendiri jea 😂 yg perlu ambiklah🥰

sy stat beli 20w.. cari toto baby, mitten booties, barut, towel, kain bedung, beli kt shopee je.. murah, jimat skit la.. pastu p target beli set bantal baby, set mandian, minyak yuyie, sabun bsuh baby, standby beli botol susu kcik, tisu basah, pemotong kuku baby, cotton bud.. masuk 22w baru p cari baju nb, size 3-6m kt lotus.. beli pmpes nb 1pek.. baju2 mmg prefer beli kt mall sbb dpt rasa material kain bju tu.. skrg 24w dok survey2 rompers kt tiktok sbb kdg dieorg buat promo time live.. aritu dpt combo 3pcs rm18.. ok la tu buat ghaso2.. 😁

jangan terkejut sis kalau sis tgk dekat kedai2, harga dia mmg boleh tahan,sayang pun 24w skrg,beli online sikit2 ,beli yg wajib je dulu,baju kemudian sbb nak tau size baby nnti senang sikit. paling oenting penjagaan baby mcm minyak utk elak kembung,dabun syampoo,kain bedung atau napkin,nappy rush,car seat,changing mat.. banyak jadi sis kena buat list terus sekali dgn harga (survey online) nanti senang utk bajet heheh,saya buat macam tu sbb kena pikir penjagaan diri kita jugak

start beli barang awak sendiri dlu. jamu ke apa bagai. i start beli awal sebab bajet2 tiap bulan. beli sekaligus memang terasa mahalnya. i setuju yang lain kata beli baju last. sbb taktau baby besar atau kecik. i bru je pregnant 2m ni tapi sbb pengalaman lepas, i dah contact CL, otw beli jamu dan barang i dulu. then baru barang start 6m. breastpump electric perlu sangat ye. dah bengkak sakit sampai demam. hehe

Bju bby,pampers,mandian baby,tilam baby,mittenbooties,napkin,tuala, handkerchief ,bedung,wet tissue,topi dlm 2-3 pun cukup... sy bedung n topi x beli..sbb x lama pun nk pakai....skjp 😂.... ada orng bagi.. baju baby sis beli sikit dulu..lepas 1 bulan baby born blh tambah lagi. sbb baby cpt besar..😁....

Sy ada barang2 newborn termasuk pakaian yang belum & sudah guna nak bagi pada yang memerlukan. Boleh dm sy di ig sy amalina_jafni.com Yg penting pampers, baju newborn, barang mandi (minyak, losyen, shampu, sabun etc), towel

Mcm sy beli syampoo, napkin , sabun basuh baju. Semua sikit2 lu.... Ni masuk 29 w, tgl nak beli baju baby, pam susu, n klengkapan pantang nanti. Beli sikit2 dr skg, so nt tak rasa terbeban sgt. Dgn nak stanby raya lagi 🤣

Bagi sy yg plg penting utk ibu, milk collector dan tuam (sbb selalu bengkak susu seawal hari ke-3 after bersalin- azab ya bengkak susu ni, sampai demam-demam).. brg-brg lain biasa sy beli setiap bulan tp sikit-sikit..

klu sy masa mengandung anak fist, sy kumpul duit beli yg mahal dulu.mcm stroller, katil,drawer,breast pump,carseat.. dh kebetulan dpt duit bsh, guna duit tu jugak buat beli brg..pastu slow2 tambah brg lain..