Risau

Salam ibu2 smua..nak tanye spe yg ade pegalaman jaln dh buka 1cm..tp doc suh blik uma je..sb td pegi cekup...doc suh blik je xde suh pegi hospital..ptut sy tggu or pegi je hospital trus..??

15 Balas

biras sy dulu buka 2cm,dktr suruh balik..15 minit lps tu,biras ckp kat nurse dah nak bersalin tp nurse ckp blm lg sbb td baru bukak 2cm..biras ckp mmg nak kluar dah bby..masa tu dorg dlm lif..sikit lagi biras nak bersalin dlm lif d sbbkn nurse tu x percaya😅..masuk bilik bersalin x sempat nak tukar baju bagai,bby trs keluar..masa tu nurse mmg kne bebel dgn biras sbb x percaya ckp dy😩

Saya sis. Doktor cek bukaan dah 1cm & kena suruh balik jg. Selang 2 hari, doktor cek rahim balik tp bukaan tetap 1cm wlpn rahim dah lembut. Mau seminggu tunggu contraction dtg btl2 smpai overdue sehari. Genap seminggu, doktor cek balik tetap bukaan masih 1cm & air ketuban dah mengurang. Terpaksa admit & masuk ubat 😅 alhamdulillah, lahirlah baby saya 10/01/2020 tu 😁

4y ago

Lame nye...ank sulong ke

sis, boleh cerita balik pengalaman melahirkan lepas hospital suruh balik? sbb sy arini mcm tu (7/7/2020) nurse kt kk cek dh 1cm, p hospital ckp xde bukaan lg, n kena balik. ada darah skit2 kt pek, x pasti sgt, sbb x jelas sgt. xde kontraksi...

Sye prnah mcm ni. Hehe. Depends dgn bdn kita jugak. Macam sye hari ni rasa sakit, g hosp bru 1cm. Pastu layan contraction smpai esok, dh turun tanda (lendir cmpur darah), terus g hosp, bukaan dh 4cm. Hehe

Ank 1st dulu pernah. Sbb dia kata anak 1st dan xda sakit contraction. Ank 2nd 2cm terus kna tahan walau xda sakit. Sis pantau ja...kalau rasa perut mengeras atau keluar tanda, p terus hospital

Mmg sis...tambah2 kalau hospital tu mmg slalu penuh...klau dia tahan wad pon xdpt katil..hanya tggu ats kerusi...lebih seksa....better blk dlu...td dtg cek hospital sbb apa?contraction ke?

4y ago

Ooo...sbb mmg ade cek kk ke...biasanya kalau kita btl nk bsalin sakit tu dlm 5mnit 3x sakitnya....tu nk bsalin la tu...biasanya klau mcm tu jln da bukak around 3-4cm...kalau normal la..

Org panggil tu "false alarm" huhu belum time lagi tu baby nak keluar tapi boleh standby dah. Kakak saya macam tu jugak tapi seminggu lepas tu terus bersalin

Kwn kite pon gtu lah duk umh je pstu ase skit xthn ye g klinik lak check lau bukaan dah 3cm kna g pitl dh

Sma dgn sya..pgi hsotl bukaan baru1 cm doc sruh blik..sebab jarak rmh dgn hsptl tak jauh pun..

4y ago

Tula..kung pegi2 doc suh blik..uma jauh ni dgn hospital☺

sy prnh kena mcmtuu daa 1cm doc suh balik. subuhny makin sakit n kluar bila p spital bukaan da 4cm

4y ago

Yeke sis...maknenye tggu jela kat rumah mcm biasa..dh skit bru pegi hospital ke..ni ank no 2..no 1 sy mmang kat hospital dh buka 2cm..kena gesa sb air kurang dh.takut baby lemas..so yg ni bila doc suh balik mcm risau plk..☺