Penyusuan susu ibu

Salam ibu2 semua. Saya cuma nak bagi nasihat manja kepada ibu terutama anak pertama. Carilah ilmu tentang penyusuan. Usahakan untuk susukan anak dengan susu ibu. Ilmu perlu dicari, bukan terus kata susu tiada. Saya sedih dan terkilan baca di laman Facebook terutama dalam group ibu mengandung, kebanyakkan ibu tiada ilmu/tiada ikhtiar mencari. Mudah sangat menyerah kalah dan bagi susu formula tanpa usaha. Usaha baru mengalah, usaha cari ilmu, usaha dapatkan pertolongan kaunselor penyusuan. Sesungguhnya susu ibu adalah hak anak yang kita sebagai ibu patut usaha tunaikan. Renungkan dan semoga kita semua berjaya susukan anak sehingga 2 tahun InsyaAllah aminnn ❤️ Boleh tanya jika ingin mencari rujukan/bacaan. #firstmom #firsttimemom #bantusharing #firstimemom

28 Balas

Puan, betul apa puan cakap, tapi sesungguhnya, tak semua org berada di situasi yang sama yang tenang. Puan terbayang tak keadaan org yang mengandung dalam keadaan depression, yang mengandung dalam keadaan kesempitan & kesusahan hidup dan bermacam² 1001 kesusahan dan berbagai masalah yang kita sendiri pun tak pernah terfikir, saya ada lah salah seorang ibu yang tidak sempat langsung untuk gali ilmu penyusuan, minggu² terakhir sebelum saya melahirkan, saya keep on follow tentang penyusuan, tapi hakikatnya saya susah sangat sangat nak faham maksud para LC sbb saya masih belum menyusu anak, anak saya pun tak lahir lagi. Itupun minggu² terakhir saya cuba untuk gali dan gali ilmu penyusuan sebaik mungkin, hari² saya baca dan tgk video tentang penyusuan memandangkan sebelum ni saya tak pernah langsung cari. Hari pertama kelahiran juga saya tertekan dengan keadaan sekeliling yang cakap saya tak cukup susu, dalam situasi begini, puan rasa kalau tiada sokongan adakah puan akan bertindak seperti tiada apa² dan teruskan penyusuan. Saya akui, saya menyesal sgt sebab mixed feeding sedangkan susu saya banyak dan cukup, tapi akibat keyakinan diri saya takda ditambah dengan tekanan org sekeliling + tekanan perasaan selepas melahirkan , puan rasa adakah org seperti saya mampu untuk meneruskan penyusuan. Anak saya reject direct feeding, maka sehingga hari ini anak umur 6 bulan saya masih bangun malam utk mengepam. Sebab saya sedar susu ibu adalah hak anak dan saya masih boleh berusaha. Tak semua org sama situasi ketika mengandung puan, ada yg kesusahan rumahtangga dsbgainya menyebabkan tak tergapai ilmu penyusuan kepada mereka. Saya sehingga ke hari ini menyesal dgn tindakan saya, tetapi saya tak pernah berhenti usaha. Dan bila saya tgk post ni bertambah sedih hati saya. Saya terasa seperti saya ibu yang gagal sebab tidak memahami ilmu penyusuan. Tak semua org sama situasi dengan kita. Sungguh memahami sesuatu perkara juga suatu rezeki. Kalau puan boleh faham Alhamdulillah. Tapi jangan lah dipukul sama rata ibu² yang tidak memcari ilmu penyusuan ini mudah menyerah kalah tanpa usaha.

Kalau die dh try pn xmenjadi jgk jgn blame ibu tu.. n fully breast feed mum pn bknye perfect mom sgt.. breast feed n formula feed due2 best mom..mmg la susu ibu tu bagus tp u blh ke maintainkn jage pemakanan anak u smpai besa? Ramai je ibu2 yg fully bfeed ni bg anak makan fast food n xjage makn pn so ape diff nye.. tp dlm mase yg same judge ibu lain bg formula mcm die lah the best.kalau u blh make sure anak u xmkn mkanan xbkhasiat smpai bile2 then ok.. sstgh ibu ade yg struggle mgkin depresssion so mgkin dgn formula feed baby dpt ringankn beban die n ade figure ayah yg dpt susukan baby jgk.. ade jgk yg choose untuk pilih formula sb die ase lebih bonding dgn anak stgh ibu die ase susah nk bonding time direct bfeed sb sakit, penat, penat mentally n lain2.. so ape2 pn decision ibu2 tu tulah yg terbaik untuk anak die.. kte xleh nk pakse org ikut kte. Sb stiap org lain2 kemampuannye.. happy mom happy baby. Tu yg penting.. bknnye u stress2 penat n hrp anak u fhm diri u.. ape yg ibu2 bt untuk jage mental health drg tu yg terbaik.. mgkin u blh fully bf tp i xyakin u blh excel bende lain.. U x perlu nk sedih n terkilan dgn decision org lain.. just myob n focus dgn family u je.. xyah nk bt ibu2 lain stress dgn ape yg u ckp.. mgkin u perlu ade empathy n bykkn belajar pasal psychology. And fyi i mix feeding.. so kalau i blh fhm ibu2 lain knape u xblh.

6mo ago

Yela kalau die nk nasihat sgt smpai sedih n terkilan bagai nasihat bende wajib jela mcm aurat.. bab2 phyusuan org lain xyah nk masuk cmpur

Wassalam.. personally, i 50/50 dlm kenyataan yg u bg ni.. setuju dan xsetuju. Why i said so? sebab pengalaman kerja sy sebagai healtchcare provider dan secara x langsung i terlibat sedikit sebanyak dengan ibu² yg mmg xda apa ilmu jd ibu sebab pertama kali ni. Puan mungkin xpernah jumpa seorg ibu yg dia & kami dah sama² usahakan nak ada kan susu badan dia tp end up ibu tu "mental breakdown" yg sgt teruk sampai jd case suicide ya. Dia dah mkn baik, tdo n manage stres dia baik, urut, cari ilmu nk bg susu dia pd bayi dia tp langsung xmembuahkan hasil. Panggil lactation kaunselor ajar, makan segala supplemen so called blh bykkan susu ibu tu n lain² ikhtiar. Kami tau dia dah usaha sbb nk elak bg susu formula tp dia lupa nak terima diri dia seadanya sendiri. Itu ujian dia, lain org lain ujian hidup. Sedih kalau sy kenangkan kes dia tu.. apa pun ada btl puan nasihatkan untuk cuba bg susu ibu dengan gali ilmu, cuma bg la tahap yg ibu² tu mampu.. please dont push.. we cant never expect ending sesorg yg dah usaha tu

6mo ago

Btl.. care die ckp tu mcm sgt judgy smpai nk sedih n terkilan bagai.. mule2 die ckp bkn nk judge tp komen2 die mmg judge

saya faham jek ayat sis ni, die bukan kata pd ibu yg dah usaha. tp ibu2 yg maybe bru mengandung, tp dh tekad "susah sgt bg susu fm jek kalau x kuar susu nanti" . i dont think kalau kita baca dgn hati terbuka, akan tersinggung pun. sbb kita tahu diri kita, kalaulah sye bg susu fm skli pun, sye x kan terasa,sbb sye fhm ade golongan yg x fhm kenapa ibu yg tu bg fm, kenapa yg tu bleh df. so bile x de ilmu, dia main bantai jek ikut tips2 yg sape2 ni,,kalau x dek susu sgt,bg fm jek. padehal hospital ade susu dh sediakan. cthnya ibu2 yg czer , mne bleh bg susu lg at least kene tunggu 6 jam. hospital x kan lah nk bg anak tu x mkn minum ppe. so mmng ade sediakan susu. minta lah kalau mmngdh mental breakdown sgt mse tu ,,lg2 ibu yg ade sejarah depression ke, kalau rse nak menangis ckp dktnurse tux dek susu,ckp jeklh. nurse pun kdg2 kene tgok org menangis bru nk stop push sgt mak2 yg depressed ni

I mum yg fully breastfeeding and direct breastfeeding lg tu..tp I x stuju lgsg dgn pndpt u farah ain..yes u trpaling ada ilmu pnyusuan..x brmkna mum len yg x bg ank susu bdn tu smue x prnh usahe and x prnh cari ilmu..u taw ke klu diorg ad mslh ap2?like my cousin,mse ank prtama dy x dpt susukan ank dy sbb x de ilmu..then dy tgk i mmpu susukn ank smpai 2 years and half,dy start usahe ok..cri ilmu,follow group HBM dkt fb..excited nk try..end up second bby dy dpt susukan 2 bln je then susu dia drop and trus kering..dy pn x taw knape..third bby dlm pntang susu dh kering..u x rse smue tu so u better shut up and plis don’t judge..x pyh lh sebok nk sedih and trkilan bgai..u new mum kan..mak nnek kite dlu2 pn bg ank2 susu fm x de mslah pn..jd org jgk msing2..u buat posting gini buat mum2 yg bg ank susu fm down je..yes susu ibu adalah hak ank,tp bkn 1 kewajiban atau tntutan..

6mo ago

Aku benci btl farah ain ni.. die still nk ase org kne stuju dgn die..

sy setuju dgn apa yg farah ain tu. apa yg dia mksdkan kena cari ilmu highlight kan situ sbb bf mmg terbaik tp xdinafikan tak semua org mampu bg bf, ada certain mum yg da berusaha tp xdpt bf dgn baik terutamanya yg ada masalah inverted nipple mcm sy. tp kena cari ilmu atasi solusi ni mcm cari nipple puller, shield, pump dulu for certain minute and paling penting dont give up. sy sedar nipple mcm tu so masa preggy sy da cari ilmu sesiap, bawa nipple puller pg wad. lepas selesai labour je sy usaha jugak bg baby latch. try and error. ada young mum depan sy umu baru 23tahun asyik2 panggil misi bgtau takde air susu. mindset da letak mcm tu susah. kena positive. apa2 pun semua ibu da situasi yg berbeza and bf always the best. paling priority kena sentiasa cari ilmu. semoga kita semua dipermudahkan tuk first mom mcm sy. insya Allah.

6mo ago

betul tu. my sis pun inverted nipple. berusaha nak juga susukan anak dia. sampai nipple luka2. masa baby dia baru lahir je dia bagi FM, sebab dia csec & ada slipped disc, jadi sangat tak larat nak bf. dia usahakan juga pam susu, supaya anak dia dapat susu ibu & susu tak drop. first few months kalau tiap kali anak dia menyusu, nanti dengar adik saya mengerang2 sakit sebab katanya inverted nipple tu. kelakar pun ada. tapi now dah much better katanya

Sokay mommy Farah, saya faham apa yang mommy nak sampaikan, tapi biasalah ramai ibu2 yang mungkin kurang faham die sensitif dengan isu susu ni, dan semua ibu pon sensitif dengan isu susu ni. Sokay2, yang penting mommy Farah da sampaikan point2 penting. Saya setuju dengan nasihat mommy, dan saya faham, saya yakin masih ada lagi mommy2 yang baca komen mommy ni yang faham. Betul kita nak yang terbaik untuk baby kita. Setiap ibu pon memang ada keinginan nak susukan baby dengan susu ibu, untuk ilmu penyusuan ni, banyak da platform yang ibu2 semua boleh pakai untuk rujuk, malah lagi mudah, cuma ibu2 yang da struggle tapi x dapat nak bagi tu, janganlah terasa dengan mommy Farah ni cakap, sebab die hanya tekankan kepada mommy yang x nak bagi susu ibu kepada baby dan x nak usaha untuk bagi susu.

Kenapa nak kena sedih dan terkilan dengan keputusan orang lain sis? Jaga tepi kain sendiri sudah lah. Kalau awak nak menggalakkan/menasihat, ayat patut stop dekat ‘Carilah ilmu tentang penyusuan, ilmu perlu dicari’ sis, dunia ni bukan kita punya, susu pun rezeki, kadang dah usaha tapi Allah takdirkan kena fm, so fm lah ibu ibu yang bagi baby fm. Awak kena luaskan lagi circle pergaulan dengan mommies ni, jangan judge orang. Takde pun garis panduan dalam agama “Susu badan hak anak” so kalau tak bagi, kita berdosa ke? Allah tak kejam sis. Tuhan lebih mengetahui.

6mo ago

Btl… die tu asenye jenis yg anggap die je btl.. pastu downkn org lain.. kesian anak die dpt mak mcmtu

Bkn masalah ht terbuke ke ape.. tp u xpatut pn nk sedih n terkilan dgn decision ibu2 lain.. just MYOB n jage family u je jgn sibuk hal org lain smpai family sendiri ntah ke mana.. i yakin u bkn mak yg baik pn tp jenis sibuk nk tnjuk u the best.. n i yakin u pn bkn jage anak u sgt..jgn bangge sgt dpt fully bf sis.. naik skolah nt xde pn cikgu tanye anak sape kt cni fully bf.. kwn sy yg anak fully fm ramai je yg sihat n lebih sihat drpd yg fully bf so jgn nk bangge sgt jgn smpai Allah tarik nikmat tu

6mo ago

Mgkin u xptut keje bahagian tu.. sb mcm xsesuai untuk u sb still xleh fhm ibu2 lain

betul. saya setuju. sy pon ada baca. tp xnk komen. sbb nnt akan dilabel terpaling tahu semua. sekarang ni ramai je lactation counselor share ilmu free dekat kita. atas kita je nak dgn x cari ilmu tu. antara lactation counselor yg sy follow 1) owh dydiana 2) puan noor fazila 3) puan nad masrom 4) puan musliha 5) puan azura 6) puan ika nabila dan boleh juga follow peer lactation counselor sangat ramai

6mo ago

saya pun dulu struggle jgk nk bf anak.. banyak jugak jumpa dr yg support bf ni bgtau, nak tingkatkan penghasilam susu boleh pam antara pukul 5am-7am tu sbb masa tu hormon prolaktin kita tengah tinggi.. saya try mmg jd, bkn 1x terus jd, kena repeat ulang2 seminggu setiap hari ke sampai kita yakin susu cukup utk baby