Penyusuan susu ibu

Salam ibu2 semua. Saya cuma nak bagi nasihat manja kepada ibu terutama anak pertama. Carilah ilmu tentang penyusuan. Usahakan untuk susukan anak dengan susu ibu. Ilmu perlu dicari, bukan terus kata susu tiada. Saya sedih dan terkilan baca di laman Facebook terutama dalam group ibu mengandung, kebanyakkan ibu tiada ilmu/tiada ikhtiar mencari. Mudah sangat menyerah kalah dan bagi susu formula tanpa usaha. Usaha baru mengalah, usaha cari ilmu, usaha dapatkan pertolongan kaunselor penyusuan. Sesungguhnya susu ibu adalah hak anak yang kita sebagai ibu patut usaha tunaikan. Renungkan dan semoga kita semua berjaya susukan anak sehingga 2 tahun InsyaAllah aminnn ❤️ Boleh tanya jika ingin mencari rujukan/bacaan. #firstmom #firsttimemom #bantusharing #firstimemom

28 Balas

Kalau die dh try pn xmenjadi jgk jgn blame ibu tu.. n fully breast feed mum pn bknye perfect mom sgt.. breast feed n formula feed due2 best mom..mmg la susu ibu tu bagus tp u blh ke maintainkn jage pemakanan anak u smpai besa? Ramai je ibu2 yg fully bfeed ni bg anak makan fast food n xjage makn pn so ape diff nye.. tp dlm mase yg same judge ibu lain bg formula mcm die lah the best.kalau u blh make sure anak u xmkn mkanan xbkhasiat smpai bile2 then ok.. sstgh ibu ade yg struggle mgkin depresssion so mgkin dgn formula feed baby dpt ringankn beban die n ade figure ayah yg dpt susukan baby jgk.. ade jgk yg choose untuk pilih formula sb die ase lebih bonding dgn anak stgh ibu die ase susah nk bonding time direct bfeed sb sakit, penat, penat mentally n lain2.. so ape2 pn decision ibu2 tu tulah yg terbaik untuk anak die.. kte xleh nk pakse org ikut kte. Sb stiap org lain2 kemampuannye.. happy mom happy baby. Tu yg penting.. bknnye u stress2 penat n hrp anak u fhm diri u.. ape yg ibu2 bt untuk jage mental health drg tu yg terbaik.. mgkin u blh fully bf tp i xyakin u blh excel bende lain.. U x perlu nk sedih n terkilan dgn decision org lain.. just myob n focus dgn family u je.. xyah nk bt ibu2 lain stress dgn ape yg u ckp.. mgkin u perlu ade empathy n bykkn belajar pasal psychology. And fyi i mix feeding.. so kalau i blh fhm ibu2 lain knape u xblh.

7mo ago

Yela kalau die nk nasihat sgt smpai sedih n terkilan bagai nasihat bende wajib jela mcm aurat.. bab2 phyusuan org lain xyah nk masuk cmpur