Penyusuan susu ibu

Salam ibu2 semua. Saya cuma nak bagi nasihat manja kepada ibu terutama anak pertama. Carilah ilmu tentang penyusuan. Usahakan untuk susukan anak dengan susu ibu. Ilmu perlu dicari, bukan terus kata susu tiada. Saya sedih dan terkilan baca di laman Facebook terutama dalam group ibu mengandung, kebanyakkan ibu tiada ilmu/tiada ikhtiar mencari. Mudah sangat menyerah kalah dan bagi susu formula tanpa usaha. Usaha baru mengalah, usaha cari ilmu, usaha dapatkan pertolongan kaunselor penyusuan. Sesungguhnya susu ibu adalah hak anak yang kita sebagai ibu patut usaha tunaikan. Renungkan dan semoga kita semua berjaya susukan anak sehingga 2 tahun InsyaAllah aminnn ❤️ Boleh tanya jika ingin mencari rujukan/bacaan. #firstmom #firsttimemom #bantusharing #firstimemom

28 Balas

saya faham jek ayat sis ni, die bukan kata pd ibu yg dah usaha. tp ibu2 yg maybe bru mengandung, tp dh tekad "susah sgt bg susu fm jek kalau x kuar susu nanti" . i dont think kalau kita baca dgn hati terbuka, akan tersinggung pun. sbb kita tahu diri kita, kalaulah sye bg susu fm skli pun, sye x kan terasa,sbb sye fhm ade golongan yg x fhm kenapa ibu yg tu bg fm, kenapa yg tu bleh df. so bile x de ilmu, dia main bantai jek ikut tips2 yg sape2 ni,,kalau x dek susu sgt,bg fm jek. padehal hospital ade susu dh sediakan. cthnya ibu2 yg czer , mne bleh bg susu lg at least kene tunggu 6 jam. hospital x kan lah nk bg anak tu x mkn minum ppe. so mmng ade sediakan susu. minta lah kalau mmngdh mental breakdown sgt mse tu ,,lg2 ibu yg ade sejarah depression ke, kalau rse nak menangis ckp dktnurse tux dek susu,ckp jeklh. nurse pun kdg2 kene tgok org menangis bru nk stop push sgt mak2 yg depressed ni