Penyusuan susu ibu

Salam ibu2 semua. Saya cuma nak bagi nasihat manja kepada ibu terutama anak pertama. Carilah ilmu tentang penyusuan. Usahakan untuk susukan anak dengan susu ibu. Ilmu perlu dicari, bukan terus kata susu tiada. Saya sedih dan terkilan baca di laman Facebook terutama dalam group ibu mengandung, kebanyakkan ibu tiada ilmu/tiada ikhtiar mencari. Mudah sangat menyerah kalah dan bagi susu formula tanpa usaha. Usaha baru mengalah, usaha cari ilmu, usaha dapatkan pertolongan kaunselor penyusuan. Sesungguhnya susu ibu adalah hak anak yang kita sebagai ibu patut usaha tunaikan. Renungkan dan semoga kita semua berjaya susukan anak sehingga 2 tahun InsyaAllah aminnn ❤️ Boleh tanya jika ingin mencari rujukan/bacaan. #firstmom #firsttimemom #bantusharing #firstimemom

28 Balas

betul. saya setuju. sy pon ada baca. tp xnk komen. sbb nnt akan dilabel terpaling tahu semua. sekarang ni ramai je lactation counselor share ilmu free dekat kita. atas kita je nak dgn x cari ilmu tu. antara lactation counselor yg sy follow 1) owh dydiana 2) puan noor fazila 3) puan nad masrom 4) puan musliha 5) puan azura 6) puan ika nabila dan boleh juga follow peer lactation counselor sangat ramai

6mo ago

saya pun dulu struggle jgk nk bf anak.. banyak jugak jumpa dr yg support bf ni bgtau, nak tingkatkan penghasilam susu boleh pam antara pukul 5am-7am tu sbb masa tu hormon prolaktin kita tengah tinggi.. saya try mmg jd, bkn 1x terus jd, kena repeat ulang2 seminggu setiap hari ke sampai kita yakin susu cukup utk baby