Penyusuan susu ibu

Salam ibu2 semua. Saya cuma nak bagi nasihat manja kepada ibu terutama anak pertama. Carilah ilmu tentang penyusuan. Usahakan untuk susukan anak dengan susu ibu. Ilmu perlu dicari, bukan terus kata susu tiada. Saya sedih dan terkilan baca di laman Facebook terutama dalam group ibu mengandung, kebanyakkan ibu tiada ilmu/tiada ikhtiar mencari. Mudah sangat menyerah kalah dan bagi susu formula tanpa usaha. Usaha baru mengalah, usaha cari ilmu, usaha dapatkan pertolongan kaunselor penyusuan. Sesungguhnya susu ibu adalah hak anak yang kita sebagai ibu patut usaha tunaikan. Renungkan dan semoga kita semua berjaya susukan anak sehingga 2 tahun InsyaAllah aminnn ❤️ Boleh tanya jika ingin mencari rujukan/bacaan. #firstmom #firsttimemom #bantusharing #firstimemom

28 Balas

I mum yg fully breastfeeding and direct breastfeeding lg tu..tp I x stuju lgsg dgn pndpt u farah ain..yes u trpaling ada ilmu pnyusuan..x brmkna mum len yg x bg ank susu bdn tu smue x prnh usahe and x prnh cari ilmu..u taw ke klu diorg ad mslh ap2?like my cousin,mse ank prtama dy x dpt susukan ank dy sbb x de ilmu..then dy tgk i mmpu susukn ank smpai 2 years and half,dy start usahe ok..cri ilmu,follow group HBM dkt fb..excited nk try..end up second bby dy dpt susukan 2 bln je then susu dia drop and trus kering..dy pn x taw knape..third bby dlm pntang susu dh kering..u x rse smue tu so u better shut up and plis don’t judge..x pyh lh sebok nk sedih and trkilan bgai..u new mum kan..mak nnek kite dlu2 pn bg ank2 susu fm x de mslah pn..jd org jgk msing2..u buat posting gini buat mum2 yg bg ank susu fm down je..yes susu ibu adalah hak ank,tp bkn 1 kewajiban atau tntutan..

7mo ago

Aku benci btl farah ain ni.. die still nk ase org kne stuju dgn die..