Penyusuan susu ibu

Salam ibu2 semua. Saya cuma nak bagi nasihat manja kepada ibu terutama anak pertama. Carilah ilmu tentang penyusuan. Usahakan untuk susukan anak dengan susu ibu. Ilmu perlu dicari, bukan terus kata susu tiada. Saya sedih dan terkilan baca di laman Facebook terutama dalam group ibu mengandung, kebanyakkan ibu tiada ilmu/tiada ikhtiar mencari. Mudah sangat menyerah kalah dan bagi susu formula tanpa usaha. Usaha baru mengalah, usaha cari ilmu, usaha dapatkan pertolongan kaunselor penyusuan. Sesungguhnya susu ibu adalah hak anak yang kita sebagai ibu patut usaha tunaikan. Renungkan dan semoga kita semua berjaya susukan anak sehingga 2 tahun InsyaAllah aminnn ❤️ Boleh tanya jika ingin mencari rujukan/bacaan. #firstmom #firsttimemom #bantusharing #firstimemom

28 Balas

sy setuju dgn apa yg farah ain tu. apa yg dia mksdkan kena cari ilmu highlight kan situ sbb bf mmg terbaik tp xdinafikan tak semua org mampu bg bf, ada certain mum yg da berusaha tp xdpt bf dgn baik terutamanya yg ada masalah inverted nipple mcm sy. tp kena cari ilmu atasi solusi ni mcm cari nipple puller, shield, pump dulu for certain minute and paling penting dont give up. sy sedar nipple mcm tu so masa preggy sy da cari ilmu sesiap, bawa nipple puller pg wad. lepas selesai labour je sy usaha jugak bg baby latch. try and error. ada young mum depan sy umu baru 23tahun asyik2 panggil misi bgtau takde air susu. mindset da letak mcm tu susah. kena positive. apa2 pun semua ibu da situasi yg berbeza and bf always the best. paling priority kena sentiasa cari ilmu. semoga kita semua dipermudahkan tuk first mom mcm sy. insya Allah.

7mo ago

betul tu. my sis pun inverted nipple. berusaha nak juga susukan anak dia. sampai nipple luka2. masa baby dia baru lahir je dia bagi FM, sebab dia csec & ada slipped disc, jadi sangat tak larat nak bf. dia usahakan juga pam susu, supaya anak dia dapat susu ibu & susu tak drop. first few months kalau tiap kali anak dia menyusu, nanti dengar adik saya mengerang2 sakit sebab katanya inverted nipple tu. kelakar pun ada. tapi now dah much better katanya