Folic acid

Salam ibu² semua.. Nak tanya, sebelum ni saya amik folic acid, alhamdulillah tak sempat habis lagi dah lekat.. Saya pregnant baru 7w.. Ada org kata pregnant pun kena amik folic acid.. Perlukah saya teruskan makan folic acid ni? Sehingga kandungan brp minggu baru berhenti mkan folic acid?

Folic acid
32 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda folik asid perlu diambil sebelum dan di sepanjang kehamilan. Buat masa ini anda boleh teruskan makan pil yang anda ada sehingga berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan antenatal yang seterusnya. Kebiasaannya anda akan disarankan untuk meneruskan pengambilan atau ditambah dengan vitamin atau zat yang lain. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

4y ago

sebiji sahaja sis

Folic acid bukan utk bagi senang mengandung, folic acid utk pembentukan otak & sistem saraf bayi, sbb tu kena ambil seawal merancang utk hamil, sbb pembentukan otak bayi bermula pada minggu2 awal kehamilan yg kebanyakkan ibu tak sedar pun dia tgh mengandung. Perlu continue at least sehingga selesai trimester pertama, kalau continue sampai bersalin lagi elok.

Makan sampai week 12 ye... Atau pun kalau awk g kk utk bukak buku pink... Nurse akan suruh tukar ubat ikut keperluan awk.... Mcm sy bukak buku week 8...doc suruh sambung je makan acid folic... Kalau xcukup boleh amik dekat klinik... Lepas tu appointment week 13 nurse tukar ubat zincofer pulak... Sbb dlm tu ada gabungan ubat2 lain... Baby da makin besar...

sy pun mkn yg ni bila tau pregnant, biase la,sblm pregnant x brdisiplin sket mkn2 ubat. hehe..bila g buka buku,nurse bg ubat, sy tny folic acid yg sedia ada ni cmne...die pun suh abiskan yg sedia ade dulu,baru mkn yg kk bg..xla membazir katenye..

Jenama folic acid tak menyebabkan kehamilan. Dan folic acid bukan pil kesuburan. Tu adalah supplemen tambahan. Kena amik sebelum atau pada ya merancang utk hamil sekurang2nya utk tempoh 3 bulan pertama kehamilan.

makan je sis sampai habis. bagus folic acid ni untuk perkembangan baby.. untuk tulang. biasa kalau buka buku kat kk dia akan bagi folic acid yg 5mg punyaa. tp yg ni ok. teruskan je sampai habis

Sblm mngandung sy mkn folic acid brand tu jugk,lps tu bila dpt tahu mengandung n buka buku pink makan folic acid yg nurse bagi..Tp selagi tak buka buku still kne mkn folic acid

nt asid folic nurse akn gntikan dgn obimin... tp sy xstart lgi mkn obimin.. nurse suruh hbiskn asid folic yg ada dulu... sbb dlm obimin tu dh ada asid folic..

Ye...Kne amik sis smpai kk suruh tukar... Kalau kk suruh mkn ubat yg kk bg mkn je... Klau kk suruh habis kn dulu habis kn je dulu smpai nurse bg ubat lain...

Nak Tanya kalau Saya x boleh makan obimin n iberet boleh ke amik yg tiga serangkai.. said folic ascobic said n furrous fumerate..yg tu leh telan sebab kecik..

4y ago

Saya x pergi jumpa lagi n x buka buku merah lagi sebab baru 6 minggu...tq