Folic acid

Salam ibu² semua.. Nak tanya, sebelum ni saya amik folic acid, alhamdulillah tak sempat habis lagi dah lekat.. Saya pregnant baru 7w.. Ada org kata pregnant pun kena amik folic acid.. Perlukah saya teruskan makan folic acid ni? Sehingga kandungan brp minggu baru berhenti mkan folic acid?

Folic acid
32 Balas
Expert

Salam sejahtera puan, untuk makluman anda folik asid perlu diambil sebelum dan di sepanjang kehamilan. Buat masa ini anda boleh teruskan makan pil yang anda ada sehingga berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan antenatal yang seterusnya. Kebiasaannya anda akan disarankan untuk meneruskan pengambilan atau ditambah dengan vitamin atau zat yang lain. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

4y ago

sebiji sahaja sis