Folic acid

Salam ibu² semua.. Nak tanya, sebelum ni saya amik folic acid, alhamdulillah tak sempat habis lagi dah lekat.. Saya pregnant baru 7w.. Ada org kata pregnant pun kena amik folic acid.. Perlukah saya teruskan makan folic acid ni? Sehingga kandungan brp minggu baru berhenti mkan folic acid?

Folic acid
32 Balas

Folic acid bukan utk bagi senang mengandung, folic acid utk pembentukan otak & sistem saraf bayi, sbb tu kena ambil seawal merancang utk hamil, sbb pembentukan otak bayi bermula pada minggu2 awal kehamilan yg kebanyakkan ibu tak sedar pun dia tgh mengandung. Perlu continue at least sehingga selesai trimester pertama, kalau continue sampai bersalin lagi elok.