First Timer

Salam Ibu2. Bila Kita Dah Check Upt Positif Kena Pergi Klinik Ke Utk Sahkan Betul Ke Tidak?

6 Balas

ye betul. sekarang da bape minggu? saya pergi waktu 7 minggu nurse bagi bukak buku pink trus. kalau masih awal, cek air kencing je dulu. nnti nurse bagitau bila nk buat bku pink. smoga dpermudahkan urusan ok. take care

a’ah . kalau sye dlu mls nk pie klinik awal , tnggu nk buka buku bru pie . buka buku 10 weeks , dpt tau sye pregnnt sye cek gune clear blue digital tu je sbb org kate tu tepat . sbb kt klinik pon gune upt biase jga .

3y ago

salam sis .. maaf nak tanya , maknanya sis tak confirmkan pregnant di klinik swasta ke ? bila upt positif , sis terus Pergi KK ye ? sbb saya pun tggu appt kk 2minggu lagi . dan saya masih fikir perlu ke swasta ke , sbb kk lagi 2minggu . nak terus je tunggu Kk atau Perlu pergi swasta dulu .

Kalau awal2 ni g swasta scan nk confirm betul2 pregnant ..saya scan dlu 6week da nmpk da..antara 8weeks -12 weeks bru blh buat buku pink kat kk tu pun depends on kk laa ada kk blh buka buku awal

ya .. macam sy dulu sy tunggu dua minggu lepas check upt baru ke klinik pastu kkia bagi tarikh minta dtg lagi utk buka buku pink ..

Lebih baik p buka 11 weeks. Sy baru2 p buka 8 weeks nurse sna mcm mau tak mau ja layan. Blik2 dia ckp masih awal ba ni.

puan boleh buat apt ke KK masa kandungan 9 minggu dan ke atas. tp paling lewat 12 minggu.