scan kehamilan

hi semua, sabtu lepas saya check upt positif kira2 dah 5 minggu hamil. tadi saya pergi kk utk sahkan kehamilan, tp nurse tu ckp kena scan dulu dgn doktor dkt klinik lain utk confirmation sbb kk tu tkleh scan. then nurse tu kata kalau test upt sendiri even positif pun belum tentu hamil, boleh juga positif sbb fibroid. siapa pernah ada pengalaman mcm ni? terus down rasa 😔

19 Balas

biasa ada sesetengah kk ni nk cpt kot..kita kne bawa scan luar then bru trus proceed buku pink.. ada kk yg xperlu scan.. ikut kk.. logic berapa ramai datang kk xkn smua tu dorg 100% melalui cara ada gambar scan dri swasta. sbb tak semua mampu. lepasni awk xperlu ckp nk pngesahan kehamilan.. awk ckp je pening ke sakit kepala muntah2 . nnti msuk jumpa dr bru bg tambahan smua simptom kehamilan.. kalau ditanya ada check upt x.awk ckp x je..itu je cara kalau dah susah sgt nk minta pngesahan kehamilan.. nnti dr mesti akn buat upt jugak untuk pengesahan.. dan biasanya ada je mesin scan tu..tp untuk kes2 tertentu mcm ni salah satunya.. sbb "xtahu/xsure".. yg bukan dri awal tahu pregnant lpastu ckp kt kaunter luar..biasa dr ok je..so kalau result dri kk sendiri jaranglahh kk lain nk reject.. itu kalau awk cek upt kk lain,tp buka buku kk lain.. kalau check kk tu mesti direct buka buku pink..tp biasanya kalau buka buku pon mcm awal sgt 5 weeks ni..biasa xsilap sy 8 weeks keatas..xsure boleh direct buka buku pink/x. mungkin sesetengah kk terima.. dan melainkn ada risiko2 trtentu yg kne buka buku awal.. berkaitan dgn buat upt sendiri positive xsemestinya pregnant tu btul.. ksimpulannya 1 je. sebaiknya apa2 berkaitan kehamilan ni biar dari pngesahan dr sendiri. samaada scan/upt. jgn down ok..

Sebenarnya betul apa nurse tu ckp tapii ayat dia mcm agk kasar sikit xmenjaga hati. Takpe..sis agak2 je dlm 9w gitu barulah sis g scan swasta. Wlau xnmpak baby tp inshaAllah dh nmpak kantung. Pastu baru bawak gmbar scan tu pegi bukak buku dkt kk. Sy pregnant with fibroid. Sy xlewat period tp sy tiba2 pitam dan rasa xsedap hati terus buat test naik positif. Terus pegi scan swasta 4w memang nmpak kantung aje. Balik scan tu pegi beli folic acid dan vit c. Makan je wlau xsure betul tidak baby tu menjadi.. Scan swasta balik 7w (kira sendiri) baru nmpak baby itupun kecikkkk aje hampir xnmpak. Lepas confirm tu barulah sy pegi kk buka buku. Apa saja nurse ckp tu sis abaikan. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Husnuzon mgkin nurse tu penat atau gadoh ngn laki dia smlm😅

1y ago

sama la sis sy pun ada 2 ketulan fibroid dalam rahim1. allhamudillah sblm ini chck fibroid 11cm dgn 6cmtpi bru 2 ini chck fibroid 11cm dah kecut sikit 9cm , doktor pun ckp tak mgangu laluan baby.. sebulan skli kena jumpa doktor pakar..

Kalau sis dah bt upt positif, nnti sis book je untuk buka buku pink, even tak scan dia luar la, kata saya nk buka buku pink, nnti nurse tnya trikh last period. Kalau dalam 8 minggu tu dorg akan pnggil, n buka buku pink. Baru Kk akan scan kann. Kalau sis tak boleh tggu atau kemampuan,sis scan swasta untuk confirmation, kadang 5w, hanya nmpak kntung shaja la, based on my experience la. Buat masa ni, jaga diri sis, jgn angkat berat2, bnyakkan bedrest, jaga makan semua, Insyallah. Nanti 8w boelh je prgi scan swastaa😊

sy anak 1-4 kalini, mmg upt 2x sendiri kt uma. bila uzur xdtg after 4-8w sy akan buat upt. if positif, after a week sy akan buat 1x lagi upt. positif juga , baru sy call kk terdekat. inform situasi n ade kk terima buat buku even baru 8w, ade kk yg nak 12w ngam² dtg baru upt skli lg n cek last piyed n so on sblm buat buku. skg kk semua kne appointment dlu, dia bg tarikh baru dtg. xmcm dlu serbu je pon dia terima 😅 pape pon semoga dikurniakan kemudahan urusan awak in sha allah ❤️🤲🏻

sy masa anak first datang je klinik inform upt positive. lepas tu this time sy call kk sy kene scan dulu disebabkan sy ade history gugur 2 kali. so nurse suruh scan utk make sure betol ke pregnant and nak tgk kantung betul ke dalam rahim. sy scan time tu 5w sbb demam. and nurse terima je sbb da nampak kantung even taknampak baby. maybe depend on nurse jugak kot.

saya baru ke kk untuk sah kan kehamilan , tkde pulak kk sini suruh pergi scan dulu , terus suruh saya buat ujian air kencing dan tunggu result keluar , bila result positive je terus dia booking kan saya buka buku pink nanti masa 9w , sekarang sy baru 6w . tkpe sis pergi je swasta scan utk sahkan kehamilan . dah 8w keatas terus booking buka buku pink je

1y ago

thankyou sis🥰

Xpenah lg nurse kk ckp mcmtu..Tp penah la nurse kk ckp nape x bawa gmbr scan kan. Sy jwb je klo bole pergi KK kenapa nk g swasta kan..Terus senyap nurse tu.. Proceed buka buku.. Mse tu 9w. Takpe awk try pergi klinik swasta dptkan advice doc lain. Mne tau better advice. Continue mkn asid folic mcm biasa.

1y ago

Kebanyakan KK nak tengok gambar scan bayi sebab banyak faktor termasuk kehamilan anggur, kehamilan luar rahim, fibroid, kantung kosong & sebagainya. Dan ikut KK juga untuk buka buku tu. Paling awal minggu ke-8. Paling lewat minggu ke-12. Jadi, mungkin boleh tunggu hujung minggu ke-7 untuk scan nak tahu kedudukan kantung & jantung bayi. Cuma tak semua orang sama. Sebab tu paling awal minggu 8 & paling lewat minggu 12. Ada orang minggu 7 tu dah nampak kantung & jantung. Misi pun bagi buka buku. Lagi lagi anak pertama atau ibu berisiko. Semua tak sama. Jadi, ikut je apa misi cakap. Scan pada minggu ke berapa & perlu datang pada minggu ke berapa. Macam saya seawal minggu ke-6 alhamdulillah dah nampak kantung & minggu 8 dah buka buku. Minggu 9 dah minum air gula. Tapi alhamdulillah tak sangkut. 😂 Begitulah pengalaman saya. Lain orang, lain kandungan. Lain kandungan, lain cabaran & risikonya.

betul.. klinik kesihatan akan suruh pegi scan dulu kat klinik lain. pastu nanti bawak gambar scan tu ke kk utk bukak buku... sis kalau genetik xde sejarah cyst atau fibroid ,jgn risau ,mmg sis x kan ada. ape2 pon elok pegi scan dulu. sekarang ni sonobee tgh buat promotion. bole search je kat fb atau google..

Depends KK, sebab ada KK yang memang ramaaaai patient. Jadi dia suruh macamtu sebab nak save masa semua orang. Saya pun macamni juga. KK saya ramai orang. Pergi scan private dulu, bila dah confirm ada heartbeat, week 12 macamtu baru dapat buka buku pink. Positive je jangan overthink. Baru lagi ☺️

sy dlu twu mse test upt naek double trus cll kk terdekat buat appoimnt..mse dtg nurse xckp pew kne ambk urine gn drah n terus buat bku pink dktr kk scan at ctu seng jew xad lak nurse kk soh scan at klinik laen.