16 weekkkk

Salam ibu. Nk tnya bby bump ibu2 smua strt nmpk time berapa week ya. Sebab saya 16 week pon mcm kecik sgt jee. Takut sbb ad sjrh mscrgge. #firstmom

27 Balas

perut kecik ke bsr, xperlu nk ditakutkan, dan itu jg bkn penentu "gugur" ssuatu kandungan/ penentu sihat ke tidak baby dlm kandgn, yg perlu dirisau/dipantau/dijaga, adalah jika berlaku spotting, bleeding, cramp yg terlampau dll, 16week, msih kecik, bru nk develop, lw dh 5++ tu bru la nmpk, itu pon tgk saiz bdn ibu. sy pon penah miscarriage. ♥️

saya 24 weeks baru nampak baby bump, before that memang macam orang biasa je tak nampak baby bump pun, dont worry, selagi dalam scan selari size baby dgn minggu ok saja kalau merisaukan dr akan inform, biasanya yang tak nampak bump sangat ni placenta ke belakang, but dia bukan problem punnn

sy da nk hujung 7 bln bru nmpk ad baby bump.. skrg 8 bln pun org ingat bru 4 bln ...jgn fikir sgt pasal nmpk xnmpk baby bump ni.. yg pnting slagi xde pndrhn ke apa.. insya Allah baby okey je.. and slagi kk xckp pape oke je.. klo ad rasa was was time check up tnya nurse jgn memalu tau..

1y ago

SME 🤣

sya 10wk dh nmpk mngkim sbb sblom ni dh branak gamak nya. skrg 12 wks tp dh mcm 5wks bsr nya🤦‍♀️ sblom ni sya 3 ad sjrh mscrgge juga.so skrg ni sya ikot klnk scan klink swsta x brani.. ikot je apa dktr krjaam ckp..mcm trauma nk brhrap..moga2 kli ni ada rzki aminm..ni pic smlm

selagi takda spotting/bleeding, maksudnya kandungan & baby puan ok2 sahaja ya. jgn risau. baby bump tu akan nampak ikut badan & ikut org. ada yg 4 bulan dah nampak, ada yg sampai nak bersalin masih maintain. yg penting baby ok, then takyah risau.

samalah saya..🤣skrg saya dah 33w pun perut masih cecomel2 je besar dia..org opis pun tak perasan sye prgnat.tanya doc.doc kata kalau bbby ok tkde masalah.besar sehat.kira ok lah tu..lain org lain lah perut dia..hehe

ikut badan, saya 8bulan mengandung, org ingat saya dah bersalin sbb nampak slim katanya🤣 9bulan baru betul² nampak itu pun org kata kecil, sekarang tgah pantang hari ke 30, perut pun cepat je kembali ke bentuk asal

saya pun kecik je sis. yang penting Baby dalam kandungan ukurannya ok. sesuai dengan masa. saya x kisah ko sangat perut ibu kecik atau x. asalkan babynya. kalau 16 Week, Baby sepatutnya besar buah avokado. so ok je

Wslm. Sy dah nak masuk 20w still tak berapa npk bby bump tu. Kecik comel je. Tp dah da dpt rasa bby gerak2. Myb sy kurus kecik , lgpun bru first baby. So nak nampak betul2 pegnant tu myb 8-9 bulan baru npk 😅

ikut bdn jugak .. ada yg nak dkt bersalin bru nampak perut .. ada yg awal2 dah nampak .. x perlu risau , selagi baby ok and x ada apa2 pendarahan tu penting .. just jaga makan , ubat jgn skip tu je😊