Spotting bleeding

Salam ibu-ibu yang ada pengalaman spotting bleeding semasa kehamilan apa yg ibu-ibu amalkan dan apa yg ibu-ibu elak kn..

6 Balas

First skli bila tau ada spotting/bleeding kena pergi hospital utk doc cek. Second, mcm sy xdpt ubat so sy bed rest. Ambik leave, sy ambik 5 hari duduk rumah baring je atas katil n bangun bila perlu. Keep on mkn folic acid, kaki tinggikan dgn bantal. Jgn buat kerja lngsung. Alhamdulillah hilg spotting sy skrg dah nk masuk 14 weeks 😊. Spotting masa sy 5 weeks.

Sy bleeding dari 7w sampai 14w. Selalu bila byk berjalan atau buat kerja mmg akan ada spotting. Stiap kali spotting sy akan pergi checkup, doktor kata baby ok. Sy ada ambil suntikan kuatkan rahim lpstu bedrest je. Sekarang dh nak masuk 16w alhamdulillah xda spotting mgkin sbb sy byk rehat kt rumah je.

Sy spotting smpai pregnant 7 bulan.. 1st trimester kurangkan aktiviti berat & lasak.. Bykkan bedrest kalau bukan hari bekerja.. 2x pregnant mmg sy akan ada spotting non stop stiap hari.. Bykkan berdoa smoga kandungan selamat dan dipermudahkan..

3y ago

sis spotting dr brp mggu? smpai ke 7 bln ea sis.. byk x spotting tu..

Makan duphaston. Jumpa doktor lagi untuk naikkan dos kalau tak henti lepas beberapa hari Minta injection dari doktor Banyakkan bed rest. Kalau tak boleh bed rest, kurangkan jalan. Kurangkan buat kerja rumah, minta suami tolong.

Selain jumpa doktor, ikut juga nasihat doktor untuk habiskan ubat yg doktor prescribed; sy amalkan nasihat doktor & nurse: banyakkan rehat, jangan buat aktiviti berat & jangan angkat benda berat, elakkan stress.

Tq utk perkongsian ibu2..