Bleeding or spotting?

Salam Ibu², nak tanya, ada yg pernah pregnant 6weeks tp keluar darah? Darah merah skali dgn lendir, darah kuar sikit2, Itu spotting ke? Risau ye saya. ?

8 Balas

Saya pernah, my first pregnancy, threaten miscarriage, doc kasi ubat kuatkan rahim. Masa scan masih ada kantung baby, time tu baru 5 weeks. Spotting saya berlarutan sehingga seminggu dari sikit ke banyak, dari lendir bercampur darah, ke fresh blood. Minggu ke 8 saya ke klinik untuk scan baby, saya berharap baby masih selamat, sadly rahim dah kosong dan sedang healing. Sebulan lepastu saya pregnant lagi, minggu ke 6 saya spotting 3 hari, tapi sikit sikit. Saya cuma bedrest. Alhamdulillah, kandungan saya kalini berjaya dan selamat. Ini bayi saya Nur Adelia berusia 10 bulan. Banyak kan berehat ye puan, semoga semua nya selamat, bergegas ke klinik atau hospital berdekatan jika berlaku spotting atau bleeding :)

Sy💁‍♀️ 5w-6w everyday ad spotting. Biasanya tak sampai 1 pantyliner. Normally pinkish/frrsh blood tp sikit je. Jgn blood clot. Jumpa doc, bg duphaston mkn 3x/day. Alhamdulillah dh stop. Tp 7w ad lagi. Doc ckp mebi sb implementation bleeding. Baby nak lekat. If xde cramping/sakit InshaaAllah xde apa2.. Apa2 pun refer doc dptkn nasihat. Kalo xpuas hati, try dptkan 2nd opinion. Tp sy dh seek byk opinion doc, doc ckp normal.. As long xde cramping/sakit. Moga awak dipermudahkan ya. Bedrest kalau boleh. Jgn byk gerak..

🙋🏼‍♀️ 1st prgnant sy kuar setitik drh n tros sakit mcm sggugut n ggur.. after 6months alhmdlillah lekat lg n ada jgk drh, doc bg ubt stop drh n kuat rahim.. sy truskn mkn acid folic jgk.. alhmdlillah now dh 28weeks 🤲🏼.. doakn sy ye 😉 sy juga doakn yg baik2 buat sis.. take care ya, better tros p cek..

👆🏽 sye , minggu ke 4 -5 fresh blood . Doc suspect threaten misscarriage dh bagi ubat kuat rahim masih juga kluar . And mggu ke 6-7 kluar brownish pekat on off . Chck hospital emergency operate suspect luar rahim . Doc tebuk lubang 3 dekat perut buang . Baru discharge semalam . Cepat2 refer hospital kalau ada mcm ni .

4y ago

Takziah sis. Semoga ade rezeki utk hamil kembali ya.

Sye 🙋btol2 kene mse gnap 6weeks. Tpi kuar sehari je. Mse pegi cek ospital dia ckap treaten misscariage. Then doc bagi ubat kuat rahim. Jumaat ni nak kene scan balik. Hope everything ok.

Ye saya.. 7hari bleeding.. genap 5 week 3 day.. kuar darah period.. mcm selalu 6hari..( fresh blood ).. harini cek upt da takde 2 line da..

Fresh blood or brownies ya??

P hsptl.ancaman miscarriage