Hb low in pregnant

Salam ibu ibu, saya hb low dari first check up sampai lah minggu ke 22. Mula mula dr bagi zincofer tapi tak kena dengan saya. Kemudian dr suruh beli kat luar ubat iberet. Masih sama hb low bawah 11. Pastu saya ambik supplement yang bantu naikkan hb dari shaklee tapi tak makan iberet dah lepastu & next check up ada peningkatan sikit dari 10.1-10.4. Adakah saya patut makan iberet juga ?

21 Balas

saya masa 1st pregnant hb low sampai kena warded... saya memang amalkan iberet dari awal sampai lepas bersalin... saya ni sama jenis darah rendah... then saya amalkan jus Mamariam, alhamdulillah membantu... buah2 terutama jambu batu saya amalkan, kalau sayur pulak bayam merah... banyak minum air masak... masa 2nd pregnant pon hb low hampir2 nak kena masuk ubat dalam darah... so saya buat macam masa 1st pregnant, makan iberet, jus Mamariam, buah2, bayam merah, paru lembu (ni doktor cadangkan)... alhamdulillah hb okay walaupun atas urat, janji tak kena masuk ubat... InsyaAllah

2y ago

Alhamdulillah, terima kasih atas perkongsian tipsnya. Mana ya nak cari jus mamariam ?