tips tambah HB

Salam ..hye mommy2 smua ..ni nk tnya ni apa mknan yg blh tambah hb ye? Sbb td buat checkup kt klinik ,darah sy yg 2 mggu lps 10.5 trun jd 9.4 ..pdhl xde skip mkn ubat ..ank first jd sy xde pnglaman lg?so ,mommy2 yg dh ad pnglman tu share2 lh tips ..hihi ,tq sudi baca ..

21 Balas

sya pon sma,first checkup hb sya 6.9.. pstuu sya on iberet smpaii checkup ke dua tuu 7.5 okk la..pstuu kali ke 3 tuu still sma.. sbb sya mkn ubat ibret tu muntah n berat sya statikk.. pstuu skrng sya cuba mkn buah2 yg tnggi vitamin.. mcm buahh naga,buah oren,buah jmbu batu.,kerang gitu jela... awk cuba mkn mknan yg mcm tuu.. trutmnya buahhh,sayur2 hjau,krismis

HB sy alhamdulillah takde masalah.. Selalu dlm paras normal.. 12 la selalunya.. Tp sy perasan bila sy minum susu kambing segar setiap hari, HB naik jd 15.7..bila kurang minum dia turun blik jd 13 lebih..

Hari tu pon hb sya 10.6 sblm2 ni 11/12,, pastu sya mkn bayam, kerang merah, jambu batu Alhamdulillah mnjadi hb sya naik blk 11.9,,mkn mknan yg bnyk mngandung zat besi sis in shaa Allah hb nak naik blk

Sy jenis HB low dari zaman sekolah lagi. Coz pembawa telesimia. Makan ubat doc x jalan. Makin turun,sy amalkan jus mamariam. Alhamdulillah HB naik,nurse x jadi nak cucuk ubat kat bontot 😂

Saya dulu hb turun smpai 8.+ Mkn bnyk sayur and mkn iberet zinc cofer minum bnyk air kosong and ade jgak naik bila x amal kn pemakanan mcm tu drop balik hb

Syur bayam, kerang, hati aym, skrg sye amalkn jus mamariam, dri bkk bku smpai skrg dh 32weeks hb sye helok je.. Wlpn mkn jus tu kdg2😅

Wslm sy pun hb low jg bru2 tu cek 8 je pastu sy amalkan makan ubat dgn air oren tanpa gula tak sampai 2 minggu hb naik ke 10.8

Sy pon xde skip.tp sbb bby mkin bsar mkin prlukn drah.sy mkn iberet+iron tablet.alhamdulillah dri 10.4-12.4 msa brsalin🤗

Hati kita kena kuat n sabar, amalkn makanan yg blh bt hb naik spt hati ayam, daging, minum susu & mkn buah2han.

Saya pun haritu turun smpai 9,mnggu dpn jumpa doc hari2 saya mkn kerang dgn paru. Alhamdulillah dh naik 12 skrg