Sensitif Ke Aku? Stretch Mark Story

Salam. Harini mak mertua dtg rumah. Tiba2 mak mertua tanya perut ada stretch mark tak. Pastu saya pun terdiam lah. Mcm mana mak mertua boleh tahu pulak pasal stretch mark ni. Rupanya husband bukak cerita pada mak mertua. Tiba2 saya rasa sedih. Tu macam aib sy. Knp perlu cerita pd org lain. Sy yg sensitif ke ni? Hurmmm. Pastu mak mertua tanya la saya ada letak krim tak. Pastu saya jwb lah, memang saya sapu cream dan sapu minyak kelapa dara. Pastu mak mertua tanya ada mkn buah tak. Saya jwb lah makan. Pastu mak mertua tak puas hati juga. Dia kata mungkin aku kurang makan buah sbb tu ada stretch mark. Yela. Mungkin masa dia mengandung, tak pernah ada stretch mark. Thats why dia ckp tu mcm senang je. Saya memang setiap hari sapu sejak tau mengandung lagi. Tapi stretch mark tu tetap terjadi. ???? Ya allah. Sedihnya. Knp perlu cerita kat org lain ek. Dah hodoh sgt ke bdn kita ni ek... Ke aku yg sensitif sgt ni? Sy dah usaha dah. Memang tetap terjadi juga stretch mark tu. ??? Siapa ada pengalaman stretch mark ni. Hilang tak lepas bersalin? I feel so sad pulakkkkk. Ada tips tak...

73 Balas

Soalan tu memang agak sensitif lagi² masa kita mengandung. That's normal. It okay awak nk terasa tapi ajar untuk positifkan diri balik. Cuba berbincang dengan suami n minta suami belikan krim stretch marks. Try n error sampai jumpa yg berkesan. Bagitau suami badan semua orang tak sama. Ada yg tak jaga pemakanan tak pakai losyen stretch marks perut dia tetap cantik langsung tak timbul stretch marks. Ada yg jaga sehabis jaga tetap naik jugak stretch marks tu. Macam saya la. Sayur dh makan, krim stretch marks,minyak stretch marks semua dh pakai, kalau gatal langsung tak garu tetap naik jugak stretch marks. Air sehari 2Liter sy minum. Redha je bila naik stretch marks. Alhamdulillah family n suami semua bagi kata² positif. insyaAllah nanti akan hilang. Kalau tak hilang pun redha je biasalah tu tanda pengorbadanan kita. Suami kena mainkan peranan penting. Tak kisah la mertua nk tanya soalan tu ke tak. Yang penting suami awak layan awak baik. melainkan kalau suami awak sendiri yg cakap kat awak perut awak buruk dah tak cantik macam dulu. Yg ni memang cari pasal. Ingatkan dia yg kita ni kandungkan anak dia. Tolong hargai sikit eh. Tiberr 😆

Saya lagi sedih sebab saya anak yatim piatu.. Jadi lebih harapkan belah mertua.. Tapi alhamdulillah saya terima mereka macam keluarga kandung sendiri dan depa pun alhamdulillah terima saya macam anak sendiri.. Ya memang kita bila mengandung ada juga sensitifnya.. Tapi fikir logik.. Suami tak tahu nak tanya sapa.. Jadi baik dia tanya ibu dia.. Sebab ibu dia pun pernah mengandung jugak macam kita.. Jadi fikir positif dan bersyukur dapat mak mertua yang ambil tahu daripada mak mertua yang tk mahu ambil tahu.. Bukan senang nak dapat mak mertua yang sayangkan menantunya.. Depa sayangkan kita.. Tapi lain cara nya.. Cuma kita yang mengandung nii yg berlawan ngan emosi ja yang kita tak tau depa sayangkan kita atau tak.. Jadi think positive.. Okay👌🏻😉

Alhamdulillah suami sy okay je.. Walaupun die bujang.. Dan sy anak. Dah 5 org.. Die tak pernah kesahkan pon pasal perut ke muke bjerawat ke hitam ke ape.. Kalau dah sayang die trime kite seadanya.. Dan segala aib dlm rumah tangga kami takde cite pon kt org lain hanya kami berdua je tahu.. Pasal perut stretch mark tu biase la mengandung beranak mngandung lagi beranak lagi.. Puting jd beso dari mase anak dara tu semua benda normal.. Melainkan jenis lelaki yg nak tgok cantik2 je.. Tu bahaya.. Tu yg kes isteri utk dirumah.. Di luar ade scandal.. Hehehehe lain lak tajuk pegi.. So sis.. Xmo down taw.. Jgn trlalu banyak pikir..

Untungnyaa ada suami dan mil yg supportive.. Sis sensitif la tu... Jgn la sis.. Jgn kerana hal remeh gitu rosak mood dan rosak hubungan keluarga.. Sis fikirkan yg dorg nak yg terbaik buat sis.. Ramai lg yg nak mil mcm sis tau... Tp bukan sy la.. Mil sy sgt2 baik.. Dh mcm anak sendiri pulak.. So.. Sis jgn mudah terpengaruh dgn syaitan2 ye.. Sbb ape? Syaitan ini yg nak rosakkan hubungan kluarga.. Lebih2 lg sis tgh preggy tu.. Jaga diri sis.. Ingt pesan kami di sini.. Moga bahagia hingga syurga sis.. Doakan sy utk dpt zuriat juga wpun skian lama menanti..

strechmark ikut kulit,,,xde kena mngena dgn sapu itu,mkn ini boleh xkena strechmark...tambah klo pregnant first bby...sapu minyak hanya untuk mbantu mngurangkn sahaja agar perut lebih strechy.. sy masa anak first xbrape byk,tpi masa pregnant ank no 2 ritu naik teruk strechmark sy,,brtambah brsilang" sbb bby second nii besar dri yg first... nty lpa brsalin,perut geleber,hitam n kedut tu akan hilg dlm masa 3bulan...tpi strechmark xkn hilg..paling" pon dye pudar je...strechmark nii trjadi sbb kulit kite meregang..

stretch marks tu ikut kulit, bkn semua org ad, tpi kbykan org ad.. husband n mak mertua mungkin risau sma kmu je..nk bantu hilang kn.. jgn terasa sgt..ni mcm kenangan bg kita..pregnant kan stu rezeki..bkn smua wanita boleh ad rezeki mcm tu..klau boleh hilang ok la klau xboleh angap la kenangan kn pun bagus jg..klau kisah sangat ad jg cara untuk hilang kan.. sya pernh npk lepas 2-3 pun boleh hilang tu klau husband kisah sgt la, klau husband xkisah biar je la..

Saya takde stretch mark kat perut. Tapi kat payudara dh start klua. Kat paha mmg melampau selulitnya. Nasib takde tegur yg bukan2. Lagi skrg dh masuk trimester ke3. Mmg malas + penat melampau. Sy abaikan je uma sepah. Masak pn ikut mood. Sy sllu sound je suami kalau dia ad tegur apa apa. Sy ckp " Ni la pengorbanan sy demi nak bg anak kat awk yg kita dh sme2 tggu 3 tahun. Jangan nk kata sy macam2. Kalau nak tgk cantik je mmg takyah ad anak"

Awak sensitif sangad kot sis . mak kita kan sis , hari² belek perut kite tengok ada stretchmark tak . bila ada naik sikit , dia suggest itu ini . Alhamdulillah laki kita rajin sapukan lotion malam² . kite kata kat dia . nanti aku tak lawa kau cari lain pulak 😂 . tapi jangan malu dengan mak mertua awak , dia macam mak kita jugak awak . mungkin dia caring atau nak bagi tips . should be , awak tanya lah dia ada cara lain nak hilangkan .

klau suami sye xkesah pun stretch marks ke ap ke...sye pulak yg risau ckp bdan Kita da xcm dulu da xcntik...buncit semua...tp si suami mara dye kata knape ckp MCM Tue..okayh jea sye tngok...mmg Kita Akan sensitif klau org2 tegur bdn Kita itu ini lagi2 lpas beranak...lagi2 si suami yg tegur..ap pun just think positif yea awak...lpas beranak Akan ilang stretch marks Tue...lagi2 klau awak rajin sapu krim...

Awk sensetip je ni...pd sy la mak mertua awk syg awk sbb tu dia ambil kesah...kalau dia xkesah lntak je awk ade strechmark ke perut tebelah ke...tp sbb syg dia amek tau..mybe suami tanya mak mtua cara hilgkan sbb tu mak mrtua tau...lgpon pd siapa lg suami nk tnya kalau bkn mak dia kan???mknanya suami syg awk...n mak mtua pon syg awk..jgn pk yg nagetif2...pengaruh pd bby nati

4y ago

Lg 1 yg positifnya suami awk ni corcern psl awk...xsemua suami yg ambil kesah sgt hal2 mcm ni pd isteri...tp dr yg sy baca suami awk amek tau psl awk even bnde tu hal kecik je...awk bertuah tau😍