Sensitif Ke Aku? Stretch Mark Story

Salam. Harini mak mertua dtg rumah. Tiba2 mak mertua tanya perut ada stretch mark tak. Pastu saya pun terdiam lah. Mcm mana mak mertua boleh tahu pulak pasal stretch mark ni. Rupanya husband bukak cerita pada mak mertua. Tiba2 saya rasa sedih. Tu macam aib sy. Knp perlu cerita pd org lain. Sy yg sensitif ke ni? Hurmmm. Pastu mak mertua tanya la saya ada letak krim tak. Pastu saya jwb lah, memang saya sapu cream dan sapu minyak kelapa dara. Pastu mak mertua tanya ada mkn buah tak. Saya jwb lah makan. Pastu mak mertua tak puas hati juga. Dia kata mungkin aku kurang makan buah sbb tu ada stretch mark. Yela. Mungkin masa dia mengandung, tak pernah ada stretch mark. Thats why dia ckp tu mcm senang je. Saya memang setiap hari sapu sejak tau mengandung lagi. Tapi stretch mark tu tetap terjadi. ???? Ya allah. Sedihnya. Knp perlu cerita kat org lain ek. Dah hodoh sgt ke bdn kita ni ek... Ke aku yg sensitif sgt ni? Sy dah usaha dah. Memang tetap terjadi juga stretch mark tu. ??? Siapa ada pengalaman stretch mark ni. Hilang tak lepas bersalin? I feel so sad pulakkkkk. Ada tips tak...

73 Balas

Sy pun stretchmark dulu sis. Walaupun org kata sbb kita kuat garu.. Sedangkan sy tak garu pun. Walaupun gatal sy usap2 je takut tinggal bekas. Bukan kat perut je. Belakang kepala lutut (kat pelipat tu), then kat pinggang kiri kanan. Dah la stretchmark, gatal pula tu. Puas sapu krim stretchmark. Tak berkesan. Lama2 sy malas nak sapu. Lama juga la lepas tu Tahu2 hilang sendiri dah..

bagi saya stretch mark ni saya anggap tiger claw 😂🤣😂🤣😂 confident sikit. dulu mak saya body shaming fasal selulit, sampai saya risau nanti kawen husband tgk cemana. tapi stretch mark not a big deal. saya rasa, sis terasa dengan husband. saya pon terasa kalau kita share dengan husband, husband pi cerita dekt mil. tambah lagi benda tu sensitif dekat kita. huhuhu

Hahaha….Memang la sensitif….yg komen kata tu pun nak sensitif…..anggap je dia bodoh…huhu… Laki jenis apa lah tu….Benda mcm tu pun nak citer dkt mak….boleh je kn cari penyelesaian dari google….tanpa bagitau org lain……masalah dalam kain..rahsia berdua je….xperlu org luar tau…. Nasib sis lah tu dpt laki mcm tu….kesian sis…harap dia x citer mcm2…..

Ee. Knp husband bgtau org lain.. Mengandungkn anak dia la tu.. So smua tu sbb dia.. Sy pun dh ckp ngn husband sy.. Kalau dia body shamming sy, sy pakai card credit dia utk pegi spa.. Hrtu dia terckp yg perut sy buncit.. Sy ckp sbb mngndungkn anak dia.. Sy pun pakai card credit dia g spa lps pantang..

4y ago

Mmg lh syg mak mertua.. Tp kalau isteri jenis yg sensitif dgn bdn sndri.. Ataupun pemalu.. Rasanya husband kena bincang dlu dgn isteri dia sndri.. Sblm bincang dgn mak dia mengenai badan isteri dia..

sbr sis.. xslh pn kecik ht tmbh2 time prggy ni.. errmm pndpt sy xptot pn suami sis tu nk cite nk mak die psl strechmark bagai.. isteri kot, jga laa aib.. lgpn bnda tu kcik je xde sbb nk cite.. nnt kalo pndai jaga hilg laa die.. tp dr sudut positf mgkin suami sis nk tnye mak die cara nk hilgkn strechmark tu or sje nk bsembng ke apa kan.. so sbr laa ye.. jgn mrh2 suami.. 😉

Mungkin husb awk nak mak dia tenangkan awk pasal strect mark tu tapi cara tak kena.. Takpe lah awk, jangan ambil hati sangat.. Kita nak bersalin nanti.. Sy lagi lah, strech mark tak beragak 😂😂 macam baru lepas lukis gambar matahari dah rupanya.. Tapi sy cuba untuk +ve.. Demi zuriat sy reda jer.. Bukan semua org dapat rasa rezeki zuriat ni.. + ve jer tau ☺️☺️

Mak mertua syg ni..sebab tu dia tanya..kalau tak amik berat mesti dia tak amik port langsung sis..lagipun suami sis tanye emak dia..sy rasa okay..dari dia tanye perempuan lain..heheh.. jangan sedih-sedih..orang tanye sebab orang sayang..kalau tak sayang dia buat tak peduli je sis..teruskan je pakai cream mcm biasa..insyaAllah hilang pelan-pelan nanti ♥️

Akk dh 6 org ank..n pernah jgk ngadung baby lahir sampai 4.3kg..tp strech mark cuma ada cikit jer di paha..di perut x de langsung..dl x pernah sapu apa2 pun termsk lah minyak..akk biar gtu jer..x mkn buah pun...mende tu terjadi bukan kerana kita x mkn buah..abaikan lah apa org ckp..yg penting kita dh usaha utk yg terbaik kan..kena redha jer..bykkan bersabar ye

bende tu ikut kulit sis..xde kene mngena ngn mknn or sapu minyak ke x..mcm sy dr anak 1st smp nk masuk anak ke 3 mmg xpenah ade stretch mark tu..nk kata mkn buah byk xde pulak..nk kata sapu minyak pon xpenah sapu ape² minyak..so sis xperlu risau..ade org lepas bersalin bende tu akn ilang sis..ade org akn kekal..bgantung pd kulit kita..

sama lahh dgn sy sis.. dri awal tahu pregnant dah sapu mnyak zaitun & bio oil.. buah?? jgn ckp la.. sy mmg hantu buah.. tpi ttap ade jugak stretch mark tu.. tnya doctor, doc kata ikut pada kulit.. ada yg ada, ada yg takda.. klau ada tu, anggap je kenangan utk kita kenang nnti bila ank da besar 🥰 doc ckp cmtu...

4y ago

Sama la sis..saya pun hntu buah..tapi strechmark nye teruk beno..geli plak tgok perut sendiri..hihi