Stretch mark

Salam semua, nak tnya stretch mark akan mula jelas pada bulan keberapa selalunya? betul ke kalau selalu sapu losyen or minyak akan kurangkan atau elakkan stretch mark? ada yg ada pengalaman mmg xda ada stretch mark sbb amalkan sapu losyen/ minyak tak? Ada buat pembacaan yg stretch mark ni ikut kulit jugak. Tak bimbang sgt pun sbb mmg fikir logik kulit akan merenggang dan stretch mark tu agak susah nak elakkan tapi ada x tip x sahabat2 boleh kongsi mengikut pengalaman masing2?#ingintahu #firstmom #bantusharing

10 Balas

strech mark sy muncul setelah sebulan lebih bersalin. masa hamil saya pakai losyen strech mark dan kalau gatal, saya guna minyak kelapa dara. Kulit kusam je tak de strech mark. lepas bersalin saya tak pakai apa sbb czer kan takut nak letak apa2 bawah pusat. tup2 lebih sebulan bersalin muncul strechmark.

2y ago

5b hamil ke 5b slps bersalin?

Mengandung & bersalin anak pertama january 2021 last year, saya tak ada stretch mark. Saya tak pernah sapu apaapa minyak atau losyen. Sekarang 39w mengandung anak kedua tunggu masa bersalin. Buat masa sekarang pun stretch mark alhamdulillah tak ada & tak pernah sapu apa apa pun.

Ikut kulit kot sis.. sbb sy dh 9bln tggu masa ja ni xda plk stretch mark, nurse yg cek pn sllu tegur pkai apa perut licin elok je, pdhal xprnh sapu apa pn 😅 mntk2 lps brsalin pn takda laa 🤗

sy pun anak 4 org Alhamdulillah xde stretch mark .. mgkin ikut kulit sis .. tp klu nk cuba letak myk boleh jgk xde mslh atau pakai sabun yg boleh melembabkan kulit ..

Saya sepanjang pregnant ni takda lagi la stretch mark tapi dari awal saya pakai allano & bbw so far okay . Perut pun nampak cantik jaa . Elak dari awal senang hehe .

sye masuk bulan ke 7 lebih baru ade strechmark.. gatal+pedih allah je la yg tahu.. skrg guna lotion pureen untuk strech mark.. alhamdulillah ok

saye preggy ank yg 1 n ni yg ke 4 mmg xda Stretch Mark...mmg xda sapu apa2 lotion@ minyak...mungkin ikut jenis kulit gak sis..

Saya dh masuk 9 bulan baru ada stretch mark. Lotion sapu je padahal. Tak garu pun kalau gatal. Mungkin ikut atas kulit.

Tak sure muncul bulan ke berapa sbb sy takde pregnancy stretch mark. Depends dgn badan maisng2

saya awal2 dah mula nmpk strecth mark..tu salu sapu losyen ..huhu