Minum Hirisan lemon semasa pregnant

Salam hai semua. Last week saya +ve COVID-19. Kandungan baru 13weeks. Jadi, saya amalkan minum air lemon + cengkih . Saya amalkan minum air ni since hari pertama +ve covid sampai harini (hari ke 9). Alhamdulillah saya dah sihat dan dah -ve. Bila hari² saya amalkan, saya rasa sedap pulak dan dah jadi rutin. Hirisan lemon tu saya biar dalam cawan yg sama dan refill air masak panas je, setiap kali nk minum air, saya minum air ni je. Soalan saya, bahaya tak utk baby kalau saya jadikan minum air lemon ni sebagai rutin? Atau sy perlu stop kan minum ? Lagi 1, kalau minum air gula nanti, akan sangkut tak? Sbb Jumaat ni appointment minum air gula. Saya bukan seorang yg suka minum air manis. Jadi saya agak bimbang hehe. Terima kasih semua 🤗

6 Balas

sy amalkan jgk lemon.. tp lemon jela.. ngan cgkih xpenah lg.. tp bgus jgk sis.. kalau lemon ngan air barli lg bgus.. xyh letak gula.. ni blh turunkan kolesterol.. sy pun minum sbb nk control drh gemuruh.. sebelom check up minum dulu.. 😅.. xsgkut sis.. inshaAllah kalau xsuke mnis2..

2y ago

haha.. tgh rajin pnjg la sikit explain tu.. hihi.. okey.. tu bg sy la.. HL tu sy amal dr first tahu pregnant dlm 5w gitu smpai 7 bulan..mkn kekacang jgk ye.. .. masuk 7 bulan tukar susu mamadil plk.. nk try sbb baby makin besar hb makin low tau.. sy dr 14.9 mase mula2 tu.. last rendah 11..sy kena mkn zincofer tp smpat 6 bijik je.. sy alahan ubat tu.. xpenah2 alahan jadi alahan.. sy mkn kurma.. sayur.. pastu naik balik hb.. ngdu pasal xleh telan tu terus misi suh stop sbb hb naik semula 12.3..pastu amal kurma minum susu mamadil jela skrg.. alhamdulillah hb 12 gitula.. jnji xbawah 11..air barli suam pun minum.. yg kosong.. untuk kncing lawas.. hari2 minum.. sb. ade org ckp control berat utk gdm.. tp sy minum je.. kuning pun xde lepas beranak.. bgus utk booster susu ibu.. tawakal awal2.. sharing pemakanan sy la.. 😅.. tp susu tu byk.. mcm2 blh try.. boleh survey lg..

Lemon lagi elok sis time pregnant minum. Saya pon kerap buat takde masalah lagi2 dia ada vitamin buat tanpa gula lagi bagus👍🏻

2y ago

Haah btui tu, kalau dari buah dan tak bubuh gula tu elok buat👍🏻

Kalau macam kakak saya dia minum air lemon juga hari2, tapi kat saya yg mengandung ni dia tak bagi minum sebab asid apa ntah

2y ago

ya saya ada terbaca juga, ada kandungan acid yg tinggi apa tah. sbb tu dia jadi cam 50/50 cmtu hehe

Kalau memang minum tanpa gula takde masalah pun nak teruskan. Lemon pun tinggi vit C jadi takde issue dgn gula

2y ago

alright, thank you 🤗

xda masalah klu air lemon tu tak campur gula langsung.. air lemon bagus untuk ibu mngndung

2y ago

i see okay² thank you ! 🤗

Air lemon banyak khasiat 🤗

2y ago

jadi dia x bahaya la utk ibu mengandung ya.. okay thank youu 😘😘