Berat anak takmau naik ?

Salam . Hai mommy ? . Nak tanya mommy macam mana nak buat anak selera setiap kali makan ? Berat anak saya dari 10month sampai 15month masih lagi 7kg . Bulan 9 nanti kalau tak naik jugak memang masuk line kuning ? . Lagi satu , anak saya sangat2 payah minum air masak . Kalau jus @ air manis lain kena selera , dia minum . Kalau tak , dia takkan minum dah . Please bg cadangan

8 Balas

Diusia begini ibubapa akan alami situasi mcm ni...Anak pyh nak makan. Anak sy 2thn2bln pun gini. Sis cuba la bg meehoon ke,macaroni ke,nasi + telo + kicap manis ke,nasi impit ke... Anak sy,sy buat gini la...kdg x maw mkn nasi,sy buat nasi impit.Nasi impit kan bile dipotong jd petak,die trasa lain kot.. Pastu buh telo gorg/telo rebus.Buh kicap sikit,buh lobak merah ke,sayur bayam ke,sayur lemak labu ke..die pun syok la main cicah2😅😅. . Skrg kdg siap ambek pinggan sndiri mntk nasi..,😄

Mngkin sb bby dh jdi picky eater sb dh bg air mnis2 kt dia..Yg mcm tawar2 xnk dh mcm air masak..air msk perlu utk mlawaskan kt bdan dia tu kne mnum air msk slain susu n buah2an..Anak xnk mkn try bg supplemet vitamin kt dia atau bt versi yg mknan mcm2

Anak saya pun mcm tu sis 😞dh 13 bulan..tp baru 7.6kg..dh 3 bulan masuk zone kuning..lagi dua kali..kena jmpa pakar pemakanan..anak saya selera makan..kerap makan n kerap jugak membuang n aktif..dapat kaki 😂

Samalah mom. Saya bagi anak minum susu pediasure dari umur 1 tahun. Memang dia makan solid food tapi kuantiti yg agak kurang. So saya kerapkan offer makanan x kiralah buah ataupun roti. Huhu

anak saya pun samaa , even dah setahun 5bulan pun berat 7kg sajee . tapi dia aktif & sangat lasak 🤣 doc kata as long dia nak makan & menyusu dengan baik takde masalah 🤭

Cuba buat bento macam dalam gambar tu..mana tau anak boleh berselera makan tengok makanan yg warna warni tu..cubalah kita usaha ☺️

moringa sis.. cari serbuk moringa

5y ago

ape tu

Tq mommy ❤