tak kuat semangat

Salam gais ... Saya mengandung 10week first bby, alahan adalah skt2 muntah tp xtntu masa , angin dlm bdn , penat walau xbt keje berat , lenguh2 tu smua org kata normal ya ... Sy dulu sorang yg kuat bekerja , xpernah mc , jarang sgt nk amek cuti klu xde hal yg penting .... Saya jenis xthn sakit sbb sy susah nak demam or sakit , bila sesekali jatuh sakit sy xreti nk kwl emosi n bdn sy ... Tp bila mengandung ni sy jadi mls , nak baring je , xblh naik kereta mesti nk muntah , xde selera mkn sampaikan sembhyg pun mls sbb rasa penat ... Sampai kena unpaid leave sebulan , sy jadi stress sgt sbb ni bkn diri sy ... Pernah terfikir nak gugurkan kandungan sbb saya rasa mgandung ni myusahkan saya?? sbb muntah , angin dlm bdn bkn kn sy tak kuat nk hdp nya ... Bila saya tefkr macam tu sy jd takut klu andai kata anak dlm prt ni merajuk ... Walaupn baru 10week tp org ckp xbaik bila ckp mcmtu ... Suami pun ckp xbaik ckp mcmtu mcm satu doa .... Ada x kata2 semangat utk sy hadap alahan n emosi ni sampai kandungan cukup 9bln ... Tq gaisss

40 Balas

Saya bukan seorang yg pandai bagi kata2 nasihat. Tapi setiap yang berlaku tu, ada Hikmah nya. Iya memang, kalau kita doakan yang tak baik, kalau kita tak bersyukur, takut Allah tarik balik nikmat. Saya time mengandung selalu Google pengalaman ibu2 mengandung, cerita ibu2 keguguran. Buat jadi pedoman dan timbul kan rasa bersyukur dalam diri. Bila kita baca macam mana org lain diuji, macam mana betapa menyesal nya dia selalu mengeluh bila tiba2 Allah tarik balik nikmat tu, kita rasa "I want to be better than this." Part alahan tu, saya memang tak boleh nak nasihat. Sebab sejak masuk kerja sampai mengandung tahun lepas, setiap tahun memang saya 0 EL, 0 or 1 MC throughout 1 year, the best analyst in the team in monthly basis. Alhamdulillah, tu Allah yang permudahkan. Anugerah Allah. Walaupun mengandung, Allah bagi kekuatan, bantuan. Tapi bak kata orang setiap orang tu pengalaman mengandung, berbeza2. Even pengalaman mengandung anak 1st dengan anak 2nd pun berbeza2. Ada org diuji alahan teruk masa mengandung, tapi anak lahir sihat. Ada orang diuji, sihat wal afiat mengandung. Tapi lepas bersalin, anak tak sihat. Setiap hari anak kena cucuk, ulang alik hospital, ambik darah.. Untuk kes saya, sebab saya tunjukkan kat diri saya dan semua orang yang saya kuat, saya mampu, ada orang pulak take for granted. Setiap orang tu diuji sis. Ujian yang berbeza2. Saya doakan sis kuat dan dipermudahkan segala urusan.

Sabar banyak banyak. Saya pun tengah pregnant 12 minggu sama macam awak sebijik. Siap saya ada sakit lagi. Saya ada endometriosis + adenomyosis + fibroid ni baru baru ni dapat tahu ada darah beku pulak sebelah baby. Saya dah 2x gugur. Belum ada anak. Awak patut bersyukur awak mengandung. Saya ni bertahun menunggu nak anak. Nak rasa semua ni. Sampai tahap bila doa tu cakap pada Allah, lepasni apa saja alahan ke sakit ke saya hadap je dengan penuh kesyukuran. Saya ni doctor cakap maybe harapan nak ngandung tu susah kena ivf. Tup tup kali ke 3 dapat. 2x ngandung sebelum ni macam awak ni lah. Merungut 24jam. Rasa susah nya lah ngandung. Dah biasa mengemas rumah apa semua tiba tiba badan tak larat, rasa seksa. Haa ambik gugur. 2x. Punya patah hati. Lepas dari tu, tobat lahum dah lah nak ngomel ngomel. Ngandung kali ni, muntah kepala Masuk lubang jamban pun saya senyum ucap syukur. Jangan ikutkan sangat hati tu. Bawak bawak ngucap. Lepas solat tu, doa sungguh sungguh minta allah bantu journey awak ni.

Kita sama sis... Sblm ni jarang ambil mc, el..Tp bila prgnant jd malas sgt2... Smpai abis la semua cuti... Bila dtg office pun, klu bukan pagi, mesti lepas lunch sy akan dok dlam surau je utk tdo... Sbaik la dpt officemate, bos yg baik & memahami... Bos siap bg balik awal... Wlupun bos laki... Awal2 teruk alahan... Muntah2.. Sampai berat turun mendadak... Tapi syukur sgt muntah2 stop bila masuk 2nd trimester... Tp 2nd trimester lain pulak peel dia... Sakit pinggang, sakit tulang blkg, cramp kaki... Macam2 la.. Smpai bila baring mmg xkan baring tlentang... Siap bila nak nak mengiring.. Terasa mcm tulang bgesel.. Sakit sgt2..bila nak bgun je.. Sampai menangis, menjerit... Tapi akak2 opismate sy smua ckp.. Redha je la.. Sambil tu doa.. Maybe nanti time bsalin senang, xde koyak, xde jahit, baby xkuning, senang jaga... Sy aminn kan je apa doa dorg tu... Keep strong ya 💕💕💕

Sabar banyak² dear. Saya mula² tau je pregnant, morning sickness teruk sangat. Setiap hari muntah, badan lembik tak larat. Asyik nak tidur ja. Gagahkan jugak pergi kerja. Then sy decide berhenti kerja, discuss dengan husband. Dia pon suruh rest ja. Sampai la kandungan 5 bulan baru laa alah, muntah tu semua hilang sendiri. Sekarang dah 26weeks. Kadang² tu ada jugak muntah lagi. Sis kena kuatkan semangat. Yg paling penting, solat dan doa mintak pada Dia. Ramai yang nantikan kehadiran zuriat. Macam saya pon tunggu 5 tahun 6 bulan baru Allah nak bagi. Jangan cakap nak gugurkan kandungan, tak baik cakap macam tu. Rezeki Allah dah beri pada sis dan suami. Hargai dan jaga baik². Lama² nanti alah ,muntah, emosi tak menentu tu semua akan hilang juga. Just enjoy your pregnancy and positifkan diri. Inshaallah semuanya akan baik² saja 😊

4y ago

Aah betul. Saya pon memang lenguh sangat pinggang dengan badan belakang. Tido pon mesti Jaga tengah malam. Tambah sekarang ni dah 6 bulan 2 minggu

jangan ngalah sis. sy pun cam tu, mmg kuat kerja. la ni duk umh je kerja sendiri. mula2 dpt tahu ngandung mmg alahan teruk, hari2 duk hadap tandas, sampai tak lalu, nak buat kerja pun tak boleh, asyik muntah je, kadang nangis makan je muntah, dan juga saya ada asma lagi parah, susah nak nafas, bila ngandung lagi teruk sampai masuk hospital tahan 1 minggu.. mmg cabaran. sy pun rasa mcm ni nak gugurkan mainan hati kadang di hasut saitan.. sy kuatkan juga, bukan senang, ada org kahwin lama x dpt anak. syukur sgt bila tahu ngandung.. mmg mcm2 hadapi kene kuat mental dan fizikal.. skrg dah 12 minggu.. ada alahan lg tp x teruk.. kene kuat sis.. insyaAllah nanti dah mula belas2 minggu insyaAllah kurang.. ada org untung xada alahan, kita ni mungkin Allah nak hapuskan dosa2 silam.. mana tahukan. kuatkan semangat ya..

yup. sama lah kita sis. sy pernah keguguran. mgandung kali ke.2 alahan teruk, mmg trfikir ape yg sis fikir tu, padahal sy nak sgt2 anak ni. tp bile badan penat, muntah, x selera mkn, emosi trganggu... mula fikir bukan2. sy ada satu rahsia, sebenarnya tu smue syaitan sis. betapa takutnye syaitan2 ni bile tau umat Nabi Muhammad SAW akan bertambah , syaitan2 ni akan trus meghampiri kita saat tubuh badan kite lemah. letakkan diri sis dalam persekitaran agama, sentiase pasang alunan al_quran, ceramah, jemaah bersama suami.. Doa. senjata terkuat kita. InShaaAllah, smue tu akan berlalu.... skang sy dah 4 bulan, alahan dh berkurang, baby ni lah kekuatan sy melwan nafsu n hasutan syaitan. InShaaAllah

Sy masa awal2 pregnant pun mcm tu 5week-15week rasa seksa ngn loya muntah pastu masa tu kerja shift malam. pagi2 sampai rumah je muntah, tido siang lak takleh tido dgn nyenyak sbb bau dapur je terjaga. MC cuti tu xyah cite la mmg byk gila amik cuti sbb alahan teruk. Tapi.. lepas da masuk 2nd trimester tu alahan sume akan makin kurang n makin selesa badan. Lagi2 bila dpt rasa baby kick tu ya Allah perasaan bahagia tuuu, rasa sume yg susah sblm ni berbaloi sgt. Utk mood, sy amik minyak ikan yg bli kat klinik swasta. Minyak ikan ni byk bantu bg kurang mood swing/depress. Sy start makan dri 8 week camtu smpai skg sbb elok utk development otak baby. Sis boleh try kot

4y ago

Yg awal 3 bulan sy mkn BELVEA Begin Formula (produk UK). dlm ada 30 biji dlm RM50 sekotak. Lepas 16 week sy tukar ke neurogains (sy rasa yg ni kbykan org amik). yg ni mahal skit dlm RM75 camtu utk 30 biji.

sabar je la sis.. sya da 22 week ni pun msi alahan trok.. smpai tdo dkat pintu bilik mndi da ni. masak2 smua tk blh.. prut lapar sangat tpi tk dpat nk mkn. mkn pun brapa suap je pas tu hilang selera.. hari2 stress sya tgok org pun mcm bnci saja😓 sblum ni tk ada plk sya buat prangai mcm ni.. tu blum lgi kadang2 pandai sedih tba2 blh nagis plk sndiri. fikir makanan saja msti muntah. badan smua sakit. mcm penagih minyak angin da ni sana sini bawa minyak angin.. nasib la ada minyak fresh care ni asal sapu kat blakang leher dan bahu pening tu kurang sikit.. bru 22 week sya ada habis kan 5 botol😭😭

Percayalah bnd ni kejap ja.. Sy pun time tahu dh pregnant weeks 6 dh lembik tak larat unpaid leave jugak 1 bulan.. Asal siap nk p kerja muntah pg2 time alahan sorang kt rumah sebab husband kerja. Pastu msk minggu ke 10 alhamdulilah dh ok skrg 28 minggu dh.. Sy dh mula rindu time sy baru pregnant semua tu..time tu sy pun tiap hari menangis husband tgk kesian dia ckp kalau tak larat jgn continue sbb dia tgk sy mng dh x blh nk carry on.. Tp berkat doa dia semangat dia bg sy dh lepas fasa tu..cuma skrg kita kena kuat semangat la. Kalau x larat bnyakkan rehat tido.sebab mng kita dh x blh nk buat apa pun.

Saya pun macam tu juga masa awal awal preg. Selalu ambil mc walaupun sebelum tu tak pernah macam ni. Nasib baik rakan tempat kerja faham. Sebab sebelum ni saya pernah keguguran. Kali ni saya jadi lebih berhati hati. Awal awal kehamilan sakit saya berganti ganti. Lepas baik demam saya kena buasir. Lepas baik buasir sy kena ulser kat tekak. Mual2 tiap pukul 2-3 pagi. Lagi lagi sy kerja singapore. Perlu bangun awal pagi. Memang rasa putus asa. Tapi satu hari sy mimpi sy lahirkan baby. Terus pagi tu sy rasa semangat sangat. Sampai sekarang. Orang kata enjoy je pengalaman mengandung ni.. jangan stress2.