Sembelit

Salam. Cmne nk hilangkan sembelit time mengandung.

169 Balas

Mcm saya sejak masuk trimester ketiga ni dlm shari dua kali jugak lah membuang.. Pantang masuk makanan berat, terus je membuang.. Normal ke?

Sy pun xboleh buang air besar smp skg dah 14 minggu. Sy guna pump biru..ada jual kat famasi. Yg ni docter hospital ampang yg suruh sy pump.sy ok je

5y ago

Ye saya tahu ni. Enema. Tapi few doctors saya jumpa kata x dogalakkan sangat pakai ni... Takut nanti jadi kebiasaan.. Asyik mengharapkan enema untuk berak. Serba salah saya. Saya memang tak sedap perot dah ni... 😭

Mkn betik sis. Sy pun ade masalah mcm tu. Tp bila mkn betik, terus okay. Kalau rase dh 2 3 hari tak membuang, sy mkn betik 3 4 potong panjang tu.

5y ago

Tu la.. Saya akan Cuba. Terima kasih ya sis!

sama lah sis... strt masuk 7m nih.. jd smbelit pulak....... 😂😂😂😂😂😂😂😂😂 terus bercinta lama dgn toilet....

saya pun. rasa tak lepas. 😂 minum air banyak rasa nak muntah pulak. last-last cari vitagen ke, yakult. alhamdulillah. legaaaa.

Saya pun teruk...saya ikut doc ckp...berhenti minum teh,kopi dan nescafe...saya just minum susu..air masak dan sunquick..atau air lemon

5y ago

Cuba stop..mula2 mmg ssh sbb kita dah biasa minum yeh..kopi...saya sampai stop beli...ganti minuman coklat susu ....susu vanilla...minum dgn kluarga

Yes.. Mmg ada pun... Sy nak tau sy pregnant.. Tgk suami la.. Kalau dia alah lain macam tu.. Pergilah cari UPT Cepat2... 😅

Kalau sy mkn jambu batu makin tmbh susah nk membuang😅 so sy makan bubur, alhamdulillah mudah sikit x sakit mcm dlu huhu

Makan sayur paksa kn diri demi baby Dan puan... Mkn buah... Minum air kosong byk ya... Ubat2 tak perlu ya... Take care ya

Alhamdulillah sy sejak pregnant tak pernah kena sembelit. Maybe banyak minum air kosong & makan buah tiap hari kot ☺