Sembelit

Salam. Cmne nk hilangkan sembelit time mengandung.

169 Balas

Xbetul la..org kata 30w ke atas da bole minum susu kambing elak ank kuning pun baby keluar kuning siap prolonge jaundis lagi..doc kata kuning baby ni bkn sbb pemakanan ibu.

5y ago

kuning tu penyakit sis . mmg xbole elak klau da kne . tu kuasa Allah . mksd sy kt ats tu mungkin bole jdi betik sala satu punca bby bole kne kuning . tu je . sy smpai kn pengalamn sy je . itu je . klau rse nk mkn betik mkn jela. mksd sy tu mungkin btol kata bos sy tu ad janin yg xsesuai dgn betik . mcm doc kata suami isteri drh O petnde besa bby bole dpt kuning . tpi klau xdpt kuning tu kuasa Allah . kita manusia je usaha . yg bg sakit dn sembuh kn sakit tu Allah SWT . klau mse kelua bby xkne kuning pon xsemsti ny lps beberapa ari bby xbole kne kuning sis . mst doc ad tnye kn ad amal kn jamu x ? itu pemknn mak juga bkn bby .tpi sbb kita netek kn bby btol x ? sme la mcm dlm perot lg . kita yg mkn tpi darH kita semua ny salur kt janin skli . sy ank prtama dlu sy mengndg kne denggi . sy ingt bby sy xla kne denggi . tpi lps 5ari bby sy kne denggi juga. so sis xbole nk ckp org rmai kata susu kambing bole sembuh kn kuning tpi amal kn xmmbntu pn . tpi tu usaha kita sbgai mak kpd ank2 kita .

Sis mkn je buah naga.. Syg skng da 17 weeks.. Dr awal smpai skng sy prepare buah naga dlm peti.. Klo ase sembelit je.. Mkn je suku buah tu.. In sha Allah lancarrr.. Hehe

5y ago

Betul sis.. Kalau sy 1 bji buah tu. Terus lancarr. 😂

Try lactul solution beli kat farmasi. Membantu. Sy dlm pantang ni da 40+ hari pun sembelit cam org apa. Kkdg sy minum vitagen, kkdg ubat lawas, sy juga mkn buah oren.

5y ago

Oh try la mana tau serasi. ☺️

Samela dgn husbnd sy..dia yg tkena alahan..mgidam..lps mkn je muntah2..sampaila kndungan sy 9bln..kdg2 mgalahkn sy..sy pn ckp siapa yg mgndung ni 🤣🤣

5y ago

Sama dgn suami sy sis, 3 dah ank msuk ke 4 dia yg ngidam teruk,mkn asam,mual2, drive blh brnti nk muntah, sering demam.. Alhamdulillah sya yg steady spnjg mengandung. Kita pulak yg jga dia yg sllu x sihat

Doktor biasa akn bg zincofer utk elakkan sembelit..sebelum ni telan zincofer..membuang lancar je..tp air tu mmg xbole tinggal ye..nanti dehydrated plak

Sis boleh cuba amalkan Min Kaffe.. Mineral kopi diperbuat dari garam buluh. Saya minum sejak awal lagi sampai nak masuk trimester ke 3 dah sekarang.

5y ago

Dah macam2 minum ni.. Skang tgah amalkan myak kelapa dara. Tq atas komennyer.

Ade untungnye jgk klu suami yg merase smua tu.. Bukan sng seorg suami nk dpt merase ape yg istri rse.. Atleast die rse ape yg kite rse... 😊😊

Macam kakak sy dia sembelit,dia makan durian je terus ok boleh membuang. Badan orang lain² kot. Macam sy Alhamdulillah,tak pernah kena sembelit lagi 😅

5y ago

Sy amek buah pg n ptg, sembelit ttap ad.. 😂

Normal sis..sy stp kali preggy msti sembelit time 7mths start sd sembelit..my tips,sy bykkn bjln,mkn buah especially papaya & minm air suam..

Dlm byk2 artikel & sharing dari mommies luar or dlm apps ni pasal jaundice, ni baru 1st time sy dengar psl betik 🤔 Pape pon good sharing sis 👍

5y ago

sy xpsti mmg betik bole mndtgkn kuning pn . hnye brjaga jaga shje klau btol betik sala satu buah yg bole buat bby kne kuning . sy sndri pon xnk ambek kesh pon kata kata bos sy tu xbg kita mkn betik . tpi xsngke la pengalamn sy tu mcm tu plak . sbb tu sy share . pd yg nk mkn d persila kn jela . sy xlrg pon mkn . uhuhu