Tengah down

Salam, buat ibu2 yg tgh pregnant.. Saje nk meluah. Tengah down sekarang ni. EDD hujung bulan ni, tapi makcik ada buat majlis kahwin awal bulan 12, semua family nak pegi. Dah plan dah ready nk pantang umah family sebab ni cucu sulung diaorang.. ingat nak share sama sama moment ni. Pulak tu taknak susahkan mentua nk jaga atau tengok kan.. lgpun ada jugak belah sana cucu mentua baru bersalin harini. Rasa down sbb fikir sorang sorang nanti. Takde pengalaman sbb anak sulung.. Mjlis kahwin jauh pulak tu dekat utara.. pergi berhari hari.. Sedih sgt. Down sgt. Rasa macam dorg tk kesah pun. Rasa mcm nk pantang sendiri kat umah sewa sorang sorang tp takde keberanian. Kawasan umah sewa terpencil. Takde org sgt. Banyak umah kosong dijadikan homestay😭😭😭😭😭 Suami kerja kilang takdapat nk cuti lama lama sgt. Due dah nak dekat..

21 Balas

Hi sis, sy fhm sis sedih sbb org yg kta hrp paling memahami kita adalah mak sendiri. Sy plak kna bersalin & bpantang kt brunei sbb suami org cni. Mama Babah sy mmg xdpt dtg cni tgk2 sy, jaga ms berpantang apa lg nk sambut first cucu dorang😢so mertua la yg akan jaga mkn minum sy ms pantang tp sy dh hire org utk jaga sy ms pantang sis..sbb sy xnk berharap kt mertua sy..kang tau2 dia kna g sana sini, lgsg xterjaga sy atau anak nnt.. Sis, lama sy duk kt tmpt org tnpa fmly sndiri. Sy dh xletak hrpn kt org utk jaga sy. Bkn apa, nnt tkut kecewa bila berharap kt org. Sis kna kuat ye. Letak hrpn kt Allah swt. Dia akan bantu sis dengan cara yg kita tak sangka2. InsyaAllah sis akan okay. 😘😘😘😘

4y ago

Allahuakbar tabahnya awk.. lg hebat ujian awk dr sy.. semoga terus kuat. Terimakaseh sis bg semangat ❤️❤️❤️ InshaaAllah

Jgn sedih2 tau. Fikir positive. Macam sy dulu jujur sy lagi suka masa pantang duduk sorg2 dgn husband dan baby sbb kalau ramai org lagi buat sy stress sbb rasa x bebas. Yg best bila pantang ni kita ikut masa kita selesa, klu nak tidur tak payah nk tunggu ape tidur je..klu baby nak bf tak payah nak sembunyi2 trus angkat baju je n sumbat 😂. Nak baring ke duduk ke ikut suka Kita takde org kritik. Sy doakan urusan awak dipermudahkan ye..

4y ago

Sy jd takut sbb tkde pengalaman. Mmg niat nk sorg2 semua dgn hsbnd.. hsbnd lak keje 12 jam balek dah malam.. fikir2 tak lama pun InshaaAllah boleh hadap. Cuba cuba.. btw Terimakaseh sis bg semangat ❤️

1. doa yg segala urusan sis dipermudahkan. 2. ckp ja kat family byk kali musim2 covid ni nk p kenduri apa lagi. jauh2 perjalanan singgah merata dh bahaya. 3. backup plan ngn husband masa dorg xdk p knduri mintak husband jagakan. ambil cuti. selalu hujung mgu kan knduri. 4. backup plan jgk ambil org jaga masa pantang ada yg murah2 utk beberapa hari. boleh pilih nk org tu jaga smpai tghari or smpai ptg.

4y ago

Tq sis 😘

Jangan down sis. Saya pun sama macam awak. Dari start pregnant sampai dah nak bersalin tak jumpa mak sendiri sbb covid. Mak kerja dekat sg. Dia janji nak balik utk jaga pantang saya nanti. Tapi apakan daya covid still tak pulih jadi dia xdpt balik. Saya pun pantang sendiri. Anak first jugak. ☺️ dah berapa hari menangis kenangkan nasib tp apakan daya. Redho je mampu 💪

4y ago

Okaylah jumpa jugak. Saya last jumpa bulan 2 😩 masatu belum pregnant lagi. Ni dah nak bersalin xjumpa jumpa lg 😅

saya pulak skrg rsa down sb suami asyik ddk layan game kdg2 dy terbangun senyum sensorg happy sgt maen game tu , stiap kli nak vc terus tido haih risau jugak kan nanty berpantang meroyan ke sb prangai dy ni makin di tegur makin menjdi . fyi kitaorg cinta jarak jauh sy ddk klantan dy ddk kl kandungan 29 week .😔😔😔😔😔😔😔😔

4y ago

tu la sabar je

Wassalam ..jgn sedih sis kesian baby nanti stress..just anggap ni cubaan.sy masa melahirkan ank sulung nak sgt berpantang rumah family sbb nk raikan bersama2 tp mertua ckp nk jga..sy redha je..sbb mertua juga mak kita. Fikirkan keselamatan dan baby sis..family sis pergi tak lama..mereka balik nanti sis boleh pantang rumah family kan. So jgn sedih² ya

4y ago

InshaaAllah sis sy cuba tq ❤️

Saya setiap kali pantang je mak saya balik kg sbb ade kenduri kawin. Awal awal pantang pulak tu. Tapi nasib husband cuti die la tlg masakan makanan. Xperlu kan nk stress kan diri. Dah tahu kan dorg nk pergi kenduri, prepare 2nd backup. Jgn nk sedih sedih je merajuk. Nak jadi mak dah kan? Ada masa lagi nk prepare.

4y ago

Rezeki awk dpt husb fhm keadaan awk. Ok sy cuba tk sedih. Tq

Sy pula. Memang dah tak da ibu. Jdi klau berpantang kompom xda yg dpt tolong sbab adik2 smua msih kcil. Nak tak nak kena cari ikthiar sendiri utk hadapi nanti. Tambah2 lgi suami pjj. Klau ada rezeki lebih nak upah org tolong2 urus baby maklumlah first baby xda pengalaman.

4y ago

Alfatihah buat ibu awk. Semoga urusan awk dipermudahkan ❤️

sama la kita..dlm pantang mak ayh sebuk nk blk kg tglkn sy pntg sndri..uruskn ank sndri,msk sndri (kekdg akk tlg mskkn kalau die smpt sblm g keje) mula2 rasa down tp pk positive belaja bdkri spya xsushkn org ok je xdla sush sgt bpntg sndri jnji happy sllu jgn pk bkn2 😉

4y ago

dorg excited nk g sbb da lama xbkmpl rmai2..biasa la 2 ibu 🤰mudah terasa ati tp kne sllu pk positive n ceria..xmw sedih2..mak2 ni beria kata nk g tp ble cucu da lahir xdnye nk g jln2 tglkn cucu + cucu 1st plk 2

Waalaikumussalam, better sis luahkan je apa yg sis rasa dekat mak sis. Cuba bincang elok2. Rasanya kalau mak sis tak ke kenduri sebab sis bersalin, saudara mara patut faham.

4y ago

Takpelah sis. Sama je. Sy cuba redha. Dorg mmg nk g jugak dah book flight dah pun. Tq sis ❤️