Terasa hati

Sy menantu sulung dalam family suami..rezeki pregnant lps 4 tahun berumahtangga, bukan sbb tak subur tapi sbb sy kwen mse study..so dah deal dgn husband utk merancang dahulu..tp yg sedihnya..mentua sy selalu buat sy down.. sejak kahwin haritu ade je tak kena kat mata dia psl sy.. kandungan sy kali ni ada placenta previa so mmg ada bleeding..boley pulak die ckp sy xpndai jge, buat kerja lasak pdhl sy housewife je pun..pstu keep on ckp sy susahkan suami sbb sy xkerja, harapkan duit laki je..trasa hati btul smpikan sy taknak ikut balik umah die tiap kali raya.. tu pun nasib baek kitorang duduk lain negeri..kalau tak hmm..sy ke yg terlebih emosi ni ibu2 skalian 🥹

2 Balas

Benda biasa lah tu awak. Kita nie even dah kahwin dgn anak die, kita ttp dikira org luar. Jarang Sgt nk dpt mertua yg lyn kita nie baik dan lyn kita nie mcm anak2 mereka. Ada antara mommy2 di sini dpt mertua yg baik drpd keluarga sendiri, tp x ramai, kebanyakan mmg ada isu dengan belah lelaki. Dan sy pun x terkecuali. Ada sahaja masalah dgn belah lelaki. Kalau nk dikirakan sy nie boleh jd pangkat cucu kpd MIL sy, sbb cucu sulung die baya saya. Tp sy menantu, husband sy kahwin lewat. Tp jenis sy, sy mmg keras kepala, sy ada stand sy sendiri, n I am very firm on my decision. MIL @ belah suami ckp apa2, I don't really care sbb sy jenis kau x ckp dpn2 aku x ambik kisah. Jenis ckp belakang nie jenis penakut. So diorg mmg tahu sy jenis mcm mana. Lgpun sy bekerja n very independent. So diorg mmg x boleh nk point any fingers to my face. Sejak ada baby, anak sy dah 2 years, nmpk la diorg mellow down sikit. Lgpun husband sy jenis on my side. Mmg kitaorg busy dgn life kitaorg saja. So, untuk situation awak, benda nie normal. Mcm mana awak nk handle isu2 nie senang je, buat x tahu, buat x dengar. Selagi diorg x guna kekerasan fizikal, just go on life awak. Biasalah ckp2 tu, benda x sedap dgr, masuk telinga kanan keluar telinga kiri jadi angin.. Don't put in ur heart n don't put in ur mind. Benda2 mcm nie lah akan buat awak serabut. Padahal awak tgh pregnant,better awak enjoy2 pregnancy journey nie, baca parenting dan penjagaan baby, gali ilmu breastfeeding, nie semua lebih baik. Sy slalu nasihatkan sesiapa, silence is better than u speak. Bila u senyap org jd tertanya2 knape u senyap, u x trigger ke apa diorg ckp. Last2 diorg yg sakit hati. To TT I hope u r strong to face all this. I wish u all the best for ur pregnancy. 💓

9mo ago

Betul sis.. benda ni jd after sy decide berenti kje and jd housewife..mil sy mmg downgrade sbb sy sorg je menantu die xde kje..mnantu lain smua independent woman sbb ade kje..bfore resign dulu mmg sy dh discuss dgn husband psl ni smue, husband stuju and mampu tanggung sy..tapi MIL tetap condemn la, yelah sy perabih kan duit anak die kan haha..so dia keep comparing sy and biras2 laen..jgn smpi nnt anak sy lahir dia compare jugak dgn cucu2 lain…

Sy housewife sis. Mentua mmg bnyk bunyi. Apa2 kita disalahkan. Tp sy tk berdiam diri. Dia jenis tegur dkt anak dia. Then anak dia sampai kn kt sy. Tp yg kena marah ofc la laki sy, tk defend bini dia. Teguran yg elok kita terima, yg sebaliknya sy buat tktau je. Mentua mana la tk bising menantu dia duduk rumah tk kerja zaman semua duit ni. Tp dh laki tk bg kita blh buat ap kn. So part kerja mentua bising2 sy sengih je. Bg laki sy yg jwb. Biar la ank dia setel. Kalau part dia buat sy down, sy ungkit je hal tu kt ank dia, tiap masa tiap hari la sampai laki sy bosan dgr. Reti la laki sy handle mcm mana. Ap2 je mentua buat bgtau je ank dia sis. Jgn dilayankan emosi. Penat stress2 dgn kata2 org ni, bukan dapat duit pun. Hepi pun tk.