Vaccine Covid 19

Salam, ada ibu mengandung yang ambik vaccine covid tak?

39 Balas

wsalam.. sy dah complete 2dos, skrg 31w+.. dan bru je habis kuarantin di hospital sebab sy positif covid, xde sbarang gejala.. sy dan baby sihat² saje, syukur alhamdulillah... ibu² semua patut ambik vaksin sb skurang²ny kiter ad plindungan buat diri dan baby, doakan sy selamat brsalin bulan depan.. jage diri ibu² semua

saya amek .. mula² taknak amek sebab risau jadi ppew kat kandungan .. tapi terpaksa amek akhirnye sebab memudahkan urusan ... alhamdulillah first dose saya 7hb 9 kandungan ke 14minggu 4hari tak silap ... hari tu tak ingat ... sampai sekarang takde apa² lah effect ke apa .. inshaa Allah doa yg baik² saja

mula2 mmg tkt nk ambik..tp oleh kerana skrg kes byk melibatkan ibu hamil dan risiko tinggi pada ibu hamil yg x ambil vaksin, jd sy tawakal jak ambik vaksin..dan skrg dah lengkap 2 dose. vaksin sinovac..alhamdullillah sejak ambil xda apa2 kesan atau alahan jd pd sy..skrg kandungan sy dah 30minggu.

saya 22 weeks baru ja ambil minggu lps. mula2 fikir bnyk kali jgkkk... tpi alhamdulillah ok jerr lps vksin cuma lenguh tgn jerrr. skg dh okk . 28 hb ni second dos pulak. Bakal mummy kna la dgr nasihat doc dn doa bnyk2 untuk diri dan baby. Bnyk kebaikan kalau ambil vksin ni.

First dose 21 weeks, second dose 24 weeks. Tak ada masalah apa2 lepas vaccine. Sekarang dah bersalin. Baby 53 hari ni. Alhamdulillah tak ada masalah apa2. Baby pun sihat. Menyusu pun kuat. Please la ambil vaccine pregnant mommy. Banyak kelebihan daripada kekurangan.

Alhamdulillah, saya dah cukup 2 dos vaksin AZ at 8 weeks. Doctors saya sarankan (saya banyak minta pandangan dr serta pakar). Seeloknya ambil as soon as possible sebab kita antara golongan yg vulnerable. In syaa Allah, both mummy and baby selamat ☺️

Sebelum pregnant tak ambil, selepas pregant pun tak ambil. My body my choice 🤭 Ikhtiar cara lain, kuatkan imun badan banyak lagi cara nya. Ada sesetengah kuat, ada sesetengah badan tak mampu. Sama-sama tawakal

3y ago

Klu masalah kesihatan tulis terang terang, ayat di atas undang kecaman dh mcm antivaxx.

Wassalam.. Saya 1st dose masa 34weeks Dan 2nd dose masa 36weeks Vaccines Pfizer.. Doc Gynae galakkan saya untuk vaksin sebab risau kes Ibu preggy dan baby sangat tinggi dan berisiko ketika admitted di Hospital..

wassalam. ada. saya 7week baru dpt first dose tgh hri td. alhamdulillah stakat ni ok je. dktor pon ckp vaccine tkkan beri kesan kt baby. before pegi vaccine better tnya dktr masa check up. sy vaccine Pfizer

3y ago

betul tu. vaksin x bg kesan buruk kat baby. jgn risau. sy pun dpt 1st dose masa 9weeks ok je

Better ambil vaccine. First dose haritu 18 weeks. Second dose masa 20 weeks. Alhamdulillah takda side effect apa apa. Cuma badan rasa letih sikit and lapar banyak 😂