Covid-19 Vaccine: Cucuk or nanti dulu?

Pregnant ladies... Will you go for Covid-19 vaccine or hold first?

22 Balas

Kalau tak ada masalah kesihatan apa2 just go for it. Sy dpt panggilan utk 1st dos masa 9w. Awal2 risau juga nak pergi sbb tgk guideline 14w ke atas baru blh cucuk, masa tu baru je lg kes yg arwah siti sarah meninggal sbb covid then ramai doktor2 luar yg hebat2 mcm Dr. Amalina Bakri, Dr. Rafidah & ramai lg sarankan ambil vaksin awal utk ibu2 mengandung sbb kesan covid lebih bahaya drpd side effect vaksin tu sendiri. At first ingtkn nk mintak surat sokongan dr doktor klinik kesihatan sbb ada baca komen2 org lain, ada yg kena halau balik sbb belum cukup 14w utk vaccine, tp doktor kk pun tak bagi pergi suruh tunggu dulu 13w. Huhu. Sedih sy. Then sy nekad jgk pergi je pusat vaksin hari yg sepatutnya vaksin. Sy consult dgn doktor yg bertugas dkt ppv tu. Alhamdulillah doktor kat sana bagi je klau kita nak ambil. 2nd dos dpt masa 12w. Alhamdulillah dah lengkap kedua2 dos. Utk dos 1 & 2 so far sy takde simptom teruk apa2 cuma rasa lenguh kt tmpt inject je dlm 3hari gitu lepas tu dah ok. Skrg sy 13w 4d check up baby semua ok, normal je sihat alhamdulillah. Better ambil. Protect yourself & your baby 😊

3y ago

yup..pfizer. 1st dose dapat masa kandungan 9 minggu. 2nd dose masa 12 minggu

For me yg dah rasa positif COVID, will always advocate pregnant moms to vaccine whenever dh dapat tarikh. Kalau nak tangguh atas alasan duduk rumah saja tk keluar ke apa ke, sorry to drop the bad news tp saya kt rumah 24 jam pun positif juga. Skrg ni mcm mana terjangkit pun tk dpt nk trace melainkan mmg close contact dgn yg dh positif. Kalau masih dlm early pregnancy, dapatkan nasihat doktor. Doktor akan advice tangguh klu betul-betul perlu tangguh, contoh ada komplikasi kesihatan etc.. Tapi kalau boleh, vaksin lah bila dh dapat tarikh. Mmg tak dijanjikan 100% kebal COVID, cumanya ada jugalah imuniti tu. selebihnya kita berdoa kepada Allah sambil terus jaga diri dan SOP.

3y ago

betul tu sis..kdg yg jnis dduk ruma pn blh jdi psitif..kdg2 dr close cntact..better pgi vaksin bla da dpt appnmnt..😊💪

Bagi saya, better pergi vaksin..sbb tu slh stu ikhtiar kta utk cegah dr kena c19 ni😊 Sy merupakan bekas pesakit c19..sy kena msa pregnant dlm 21 weeks..sedih juga la tp dalam msa yg sama rsa bersyukur sebab dpt tahu awal dan blh cegah dr melarat..masa ni saya sudah vaksin dos 1..utk dos 2 sy tpksa tngguh sbb masih dlm pusat kuarantin.. alhmdulillah skrg sy da okay dan sihat..ngam2 smggu dr trikh sptutnya vaksin dos ke2, phak hsptal bgtau sy boleh ambl vaksin. Tiada kesan yg teruk lpas vaksin dos 1 dan 2..cuma saya lenguh di bhgian yang kena suntik..💪😊

3y ago

cek dkt klinik pun ada,, cuma sye pelik jgk kena jumpa pakar o&g

Saya cucuk masa 14w. Saya tak nak jd pesakit COVID. Kawasan saya zon merah. Hampir setiap hari ramai pesakit dihantar ke pusat kuarantin. Semalam je saya nmpk 2 van bwk pesakit COVID. Sekali bawak ramai. Harini dh masuk 3 trip. Boleh muat 8 org sekali.. Punyalah ramai pesakit COVID sini. Sedih saya selalu tunggu sorg2 suami balik drp iring pesakit. Tgh mlm/ sebelum subuh kene kerja/baru balik. Bertalu-talu dia iring para pesakit dlm sehari ke pusat kuarantin. Kesian. Huhu. Tolong lah... ambil vaksin. Jaga diri elok-elok.

Saya cucuk je sis. Tapi berdoa laa kt Allah semoga xdak apa berlaku pada kandungan. Masa saya vaksin tu kandungan baru 6week dapat vaksin az.. cuma skrg kerap sakit kepala tak sure lah sama ada alahan atau effect vaksin. Second dose saya 28/10 hihihi

alhamdullilah 31week ritu dah 1st dos dpt pfizer xde simtom terok pon just tmpt cucuk lenguh , mengantok and lapar sangat 😂 tapi baby sangat2 aktif lepas vaksin berenang2 dia .. esok dh 34week2days dos ke 2 hope smua ok sihat semuanya ❤️

Better ambil sis. InsyaAllah xde side effect teruk. Baby sndri penguat kita insyaAllah. Saya dua2 dos cuma lenguh je. Xde demam apa pn. Alhamdulillah... suami dos kedua smpai demam. Rasa mgkn kuat sebb baby kuat.

Sy 14 weeks haritu terus cucuk. Then dah completed dose dlm beberapa hari sy disahkan covid. Alhamdulillah sy kena tak kuat. Simptom biasa biasa. Go for vaccine okay mummy!

saya dh cukup 2 dos alhamdulillah tkde demam langsung sakit kepala ke apa smua tkde , cuma sakit dekat tempat cucuk je sehari esok dh okayy . #vaksinpfizer

Lebih baik cucuk,. Jgn tggu2.. Risiko ibu mngadung tggi klau tkena virus covid.. Alhamdulillah sy dh selesai 2dose & xde ape2 kesan sampingan..