Luahan ati seorg isteri..seorang menantu..

Salah ke suami hargai sy..Selama ni Sy xde pe2 pn..tp Sy ttp hargai ngn redha..ble Allah murahkan rezeki suami..ganti blk ape y Sy xde..ibu mertua bunyi arini..Kate org skarang sume bende nk bg bini..sume benda nk beli kt bini..pttnye bg kt org tua sbb org tua y lme jge.. isteri skjp je baru idup besame..Allah luluh ati sy..adekah isteri ni hnye tmpt sebantal seorg suami.. tmpt pikul sume kje umh..jge ank..tnp dpt ape pn..hye d beri mkn.. Selama ni sy x pernah meminta apatah lg merungut..tp bile org ckp mcm tu sy sedih..sy dah xde mak ayah..adk beradik ..sy sorg je🥺🥺😢😢

17 Balas

Harap banyak bersabar sis, ini antara dugaan kebanyakkan menantu harus mengharungi apabila tinggal serumah bersama parents in law. Sis, memang kena banyak bersabar, kerap dekatkan diri dengan yg Maha Bermulia (Allah), juga luahkan perasaan sis dekat suami. I bukan nak cakap apa, tapi even I pun almost go through like this, since kahwin dengan husband till arini, mak mentua selalu cari pasal, gaduh, argue dengan saya. Selalu bersaing dengan saya, kononnya nak menang di hati semua orang di rumah dia. Dia selalu berlagak baik dan sangat menjaga saya. Tetapi tidak pernah langsung jaga hati saya, siap complaint kat jiran and saudara mara pasal saya. Tapi saya kuatkan hati dan saya sudah tidak endah dengan dia, sewaktu dia buat hal or menangis (Salah satu taktik mak mentua utk tarik simpati anak laki), and I just buat pekak and buat bodoh jer... So sis jgn argue, unless benda sangat menyakitkan and susah to move on, just release it to your mentua, bila kita banyak berdiam, maka mere memang ambik kesempatan atas kita. Banyakkan berdoa sis. God bless you ❤

3y ago

trime kasih sis.. insyaAllah sy cube

Saya pernah ddk dgn mentua selama 3 bulan. Lepas kahwin terus terus ddk dgn dia. Bayangkan lah semua kerja rumah sy buat, menyapu, basuh baju dia skali, bila makan petang sy siap hidangkan atas meja dia utk dia makan sorg, mmg semua benda sy buat. Pdahal dia ada anak pmpuan kat rumah tu tak menyuruh pulak. Ni lagi dia dok canang cerita sy dan suami kat semua org. Mentua sy suka buat fitnah, mereka cerita psl sy dan suami. Bayangkan lah lepas kita buat keje rumah kan mesti rasa nak rest jap. Tu pun mak mentua sy tak puas hati. Dia nak sy layan dia pulak. Tp Alhamdulillah sy dpt suami yg sentiasa ada dgn sy. Kdg2 dia pun tak setuju dgn mak dia. Mmg boleh ckp hari2 nangis lah masa ddk dgn dia.

3y ago

Sama kisah hidup kita sis.... Sekarang sdah cerai dengan husband lama.. Sbab family dia trlbih buzybody.. Salah anak sndri mntua salahkan mnantu.. 10 tahun sya pndam rasa... Last2 sya berundur...

Hmmm. Kesiannye sis... Sy faham perasaan sis tu. Sis buat x tau saja dgn kata2 mak mertua sis tu. Kalau suami sis belikan apa2 barang mahal untuk sis, contoh emas perhiasan ke, sis n suami jgn update dlm group family, buat2 senyap je antara sis n suami. Kalau jumpa mak mertua, sorok2kn dr die sikit jgn bg nmpk, atau senang cite x payah pakai bila jumpa mak mertua. Nnt mak mertua kata mcm2 takut sis sedih pula. Apa2 pun suami sis dah mainkan peranan die dlm menghargai sis. Apa kata mak mertua die buat x tau saja, sis kena yakin n u deserve this. Nobody can question u anything n u have the right not to answer anything. Just a little suggestion.

3y ago

sy x pernah update ape2 pn dlm status or group fmly..tp tiap2 mnggu cuti akan prgi jenguk mertua

Takpe sedapkan hati puan yg tanggungjawab suami terhadap isteri dan anak dahulu baru kt mak bapak dia sendiri. Jd tak salah pun puan nk diberi apa-apa oleh suami, mmg hak puan. Cuma kadang orang tua ni silap, ingat dia dh besarkan sampai ke tua kena lebihkan dia dulu. Tu ada yg anak laki dh kawin pun tknk lepaskan, nak berkepit, sanggup berebut dengan menantu. Cuma suami pun kena pandai handle bab ni. Kena tolong menangkan isteri klu dgr mak dia cakap ayat-ayat mengguris hati. Bukannya maknya tk dpt apa, cukup dah bagi. Kalau semua nk lebihkan mak ayah, buat apa kahwin? Buat apa nk sambungkan keturunan dia?

Patutnya Sis cakap dengan Mak. Mentua tuh kalu susah2 sangat tak redha anaknya bahagia dengan bini, suruh dia bela jelah dengan anaknya situ sudah tak payah berbini dan beranak.. Kalau boleh kelak mati kasi heret anaknya masuk sekali satu kubur.. Maaf ini saya dah lalui, pengalaman mengajar saya lebih keras.. Bezanya saya ada mak dan ayah tapi mereka serupa tak ada mak tak ada ayah (broken family)..

sis sama dengan saya , tak ada mak ayah adik beradik pun sorang je 😅 . bnyakkan bersabar ye , biasa lah tu org tua ada rasa cemburu . sya paling takut klau mak mertua rasa saya nak menguasai anak dia . jadi apa pun yg suami bagi saya senyap je . klau suami bagi mak dia pun saya tak ada hal ok je. kita tak tahu apa yg org fikir kan 🙂

Memang sukar untuk tidak ambil hati. Orang lebih tua ni ada masa memang susah nak jaga hatinya. Tapi mommy baik tak perlu dengar pun apa yang mak mentua tu cakap bila benda yang tak sedap didengar. Tapi cakap lah ada benda nak buat ke. Main pergi je pula kang cakap takda adab pula hehe. Paling penting komunikasi yang baik dengan suami.

3y ago

Sama² . Setiap perkahwinan pasti ada ujian sis.

Awak hantar ceramah agama dekat mertua awak. Bila anak lelaki dah berkahwin, tanggungjawab utama dia bukan lagi mak bapak, tapi bini & anak. Semua benda dia kena bagi bini anak dulu baru boleh bagi mak bapak kalau ada duit lebih. Dah tua dah, jangan jahil sangat bab agama semata sebab cemburu.

Manusia. Ada yg bernasib baik dpt merta baik. Tu je sy boleh ckp. Sy pon sama. Alahan preg sy agk truk. Mertua bunyi suami terlalu manjakn sy. Hm sedih btul hati ni Allah je tahu. Dgn kakak ipar sebut pasal harta. Dahulukn ibu ayah. Tk salah tp Allahhhhh terasanya hati ni. 🥺

3y ago

😢..harap kite d beri kesabaran

Awk buat tak tahu je dgn mertua awk. Tapi suami selalu tak belikan apa2 utk mak dia? Kalau jarang bagi apa2, mertua mmg akan jadi macam tu. Doa2 la supaya mertua awk lembut hati ye

3y ago

🥰🥰