Nak Tanya Pendapat

Salah ke saya minta tolong suami basuh kan baju baby?? Sebab saya da betul-betul tak larat nak buat.. Saya da 34minggu pregnant.. Bila da duduk susah nak bangun.. Tapi bila mak mertua saya tau saya suruh suami saya basuh baju baby, mak mertua saya marah cakap apa ni suruh suami buat keje.. Ape guna jadi isteri kalau suami yang basuh baju anak.. Saya bukan sengaja tak nak basuh.. Tapi saya betul-betul tak larat da.. Salah ke saya ni??

205 Balas

Saya 24minggu. Kadang2 memang tak larat. Suami cakap,kalau lepas makan ke apa,tinggal je kat sinki, balik kerje petang nanti dia basuh.baju kalau xlarat cuci takpe.dia suruh saya banyakkan rehat. tapi mak mertua cakap kat saya..tak boleh mcm tu.jgn biasakan suami awak buat kerje2 macam tu.awak kene banyakkan berjalan..tak boleh dudok je..baring je..nanti susah nak beranak dia cakap.tapi kalau ada suami.. dia tak cakap macamtu pun depan saya. saya stress sangat2. baru lusa lepas keluar dari hospital.. admit sbb spotting.alhamdulillah takde pa2.. banyakkan berehat..sebab doc kata bby masih kecil..balik rumah dia salahkan saya..cakap saya jangan lah awak jalan malam2..nanti ada bende ikut ke apa..dia seolah olah tak nak terima pun alasan saya penat sangat..sekarang balik rumah mak sendiri..sbb taklarat jaga anak no 1..dia boleh pulak suruh suami saya tidur kat rumah je lepas hantar saya balik rumah mak saya..alasan nanti suami turun kerja jauh..jauh tu setengah jam.saya cakap dlm hati.. apalah sangat nak berkorban untuk saya turun kerja dari rumah mak saya pun xboleh..saya sekarang stress sangat2 kalau ingat balik.😭

4y ago

bagi lh anak llki brdikari as husband.. kesian isteri xda suami nnti teman isteri. fikirlh sudah bersuami isteri pun. bukn budk mnja lgi.

Aik. Coba suruh mak mertua tu belajar agama betul* . Dalam Islam Basuh baju adalah KERJA SUAMI bahkan keje rumah pun keje suami. Kita sebagai istri dah ada tugas mengandung melahirkan jaga anak tu pun dah tugas berat. tu sebab Allah bagi keje senang kt suami . Kita dah tolong keje dia kerja kan keje rumah pun Alhamdulillah lah, patutnya saling tolong menolong tk yah kira keje apa. Dalam rumahtangga keje rumah adalah tanggung jawab bersama. Awak bincang dg suami elok*. Nantinya awak nak bersalin berpantang juga sapa nak uruskan keje rumah kalau bukan suami yg tolong? Bagi suami faham pasal ni . Takkan awak tgh pantang awak juga kene basuh kene buat keje rumah apa bagai. Sabar awak, stay strong! Sy pun mertua kadang perli kalau suami sy tolong sedai kan baju. Dia cakap “takut istri” sy selalu jawab “takde apa perlu di takutkan ma, keje rumah memang keje kita bersama . Kita dua org memang tk berkira pasal keje rumah. Keje kan je sama2 “ terus dia senyap. 😁

xsalah pn sis mntk tlg suami....suami sy sblm sy pregnant pn dh start pndai basuh sidai baju,cuci pinggan mgkuk,masak semua tu. skrg bab masak dh mahir sgt3😁,wlpn awl2 mak mentua ckp, ank die xprnh buat kerja2 rmh,suami sy sorg je ank llki mak mentua,mmg smue mak yg buat dri kecik. nasib suami jnis ringan tulang n suke tlg sy kat dpur.sy buat2 x dgr je ape mak mentua ckp.🤭🤭 dah kawen pndai2 lh bhgi tugas. masing2 penat kerja. jmpe shri pn after pkul 6.30ptg.nk buat kerja rmh mlm je mne smpat sorg2. dh hmpir 5 thun dduk rmh mak mentue. mcm tu lh kami hari2. bhgi kerja rmh. skrg tgh prgnant ank slung. lg lah suami xbgi lasak2 sgt sbb prnah kgguran mase thun prtame khwin. xpyh nk sedih2 org lain ckp ape. rmh tngge kite pndai2 kite n psangan urus sendiri. buat xthu je 😂😂😂

4y ago

Mak mntua baik kot. Mcm mak sy. Abg n kak ipar duk rumah mak smpai diorg anak 2. Mak sy mmg suka ada kak ipar n cucu. Last abg n kak ipar pindah sbb lg selesa duk uma sndri.

biarkan sis..Kadang2 mak mentua ni xblh kita ni nak suruh2 anak dia..lagi2 klw depan mata dia..ni pengalaman kakak sy sendiri..suami dia suapkan mkn sbb akk tgh susukan anak pun dia nak pertikaikan tu belum lg abg ipar mandikan anak tidurkan anak..kdg2 sy dgr pun jd geram..Nasib mak mentua sy ok mmg galakkan anak2 lelaki dia buat kerja rumah sbb zaman skrg mmg serba serbi nak kena pantas lg2 dua2 kerja dgn ada anak2 lg..Susah klw dpt mak mentua xopen minded yg sempit kan akal fikiran anak lelaki adalah raja yg xblh buat kerja rumah.Suami kita kdg2 kita kena minta bantuan lama2 dah jadi kebiasaan xpayah mintak tlg dia dah buat sis.percayalah sy dah 10 tahun kawin anak nak masuk 3 suami dr xtau dah tau buat kerja rumah, sama2 buat jadi kita suami isteri pun xstress..Bab anak2 dua2 kena ambil tanggungjawab bkn sorg jek..

Dalam Islam pun, segala kerja adalah tanggungjawab suami. Isteri hanyalah membantu. Malah suami, kalau nak minta bantuan suami dan suami tak mampu nak bantu waktu tu, wajib upah orang untuk bantu isteri sebab hak seorang isteri adalah untuk dimuliakan dengan kasih sayang. Cuma kita sebagai isteri kita faham letih suami jadi kita rasa itu adalah tanggungjawab kita untuk ringankan kerja suami dengan buat kerja rumah. Suami saya dari awal kawin kalau memang dia take part bahagian basuh dan jemur baju. Saya lipat, susun dan kemas semua yang lain lain. Macam tulah kerja kerja lain. Ibu mertua takde hak untuk campur urusan rumahtangga anak anak melainkan dalam urusan yang boleh mendatangkan Mudharat.

Ha ah kan.. Mcm tu la klau duk skali ngan mak mentua.. Saye pon tgh preggy 34 weeks.. Sejak saye preggy ni sye mcm nk marah org 24 jam🤣🤣.. Tpi nasib suami saye siapkan mknn utk sye sbelum die pegi keje. Tgh hri die balik umah nk jenguk2 sye.. Balik je kje trua siap kan mknn utk sye.. Baju die basuh.. Sye cume sidai dgn lipat je.. Ade la jgak mak mentue duk perli2 kat suami.. Lepastu sye sound balik.. Ape korang ingt anak aku kandung ni anak lembu ke.. Trus lepas tu mak mentue sye layan elok2.. Sye pun dh bedamai dgn mentue sejak sye sound die hritu.. 🤣🤣.. Bahaye pembawakan budak ni

Tak ada siapa boleh masuk campur urusan rumah tangga awak sebenarnya. Suami isteri hidup susah senang bersama. Apa yang mak mertua awak cakap tu abaikan je jangan ambil hati sebab ibu mengandung tak boleh sedih2 emosi terlampau. Kesian baby nanti. Kadang2 orang tua tak faham keadaan kita sebagai ibu mengandung, dia hanya mampu berkata sahaja tak mampu membantu meringankan beban. Kat dunia ni hati manusia lain2. Bukan salah awak pon mintak tolong suami basuhkan baju anak. dia kan bakal menjadi seorang bapa kepada anak yang bakal lahir tu.

3y ago

hmm tu la kadang2 mil jenis ni mcm xpernah pregnant langsung.. ada anak tp x faham perasaan org dh pernah beranak.. x fhm la

maaf ye, mak mertua tak p kursus kahwin ke..huhu 😅 mmg tanggungjawab suami kan.. istri boleh la bantu bantu.. kalau ada rezeki, sis duduk sendiri senang.. suami tak larat kita tolong.. kita tak larat suami tolong.. takde org lain nak pandang nak ckp apa, itu salah ini salah.. memang tak dapat tutup mulut orglain.. kite jugak penat nak dengar 😣 kalau duduk asing ni rahsia susah senang berdua je dengan suami, lagi happy.. semoga sis tabah ye..! jgn dgr sgt yg negative tu.. sye doakan semua urusan dipermudahkan! jaga kesihatan sis n baby elok2! 😘

X salah. Kalau sy bkn takat suruh basuh baju. Mop sapu,vacuum, cuci tandas, jemur baju pun mintak tlg suami. Gilir2 bt keja rumah. Xde sape bos dalam rumah. Laki kalau biar semua kte buat, lama2 ego x nak sentuh pun kerja rumah. Sama2 buat pahala dlm rumah. Sama2 tolong sesama pasangan. Jgn hrp sebelah pihak sahaja. Kalau mak mertua awk didik suami untuk x buat kerja rumah, awk sendiri kena tlg ubah cara/rutin laki awk. Sebab yg nak tinggal selamanya dgn awk tu suami bkn mak mertua.

Wow ingatkan situasi ni ada dalam drama melayu jee . Realiti pon ada . Banyakkn sabar ye sis .. Seorang isteri ni dituntut untuk melayan suami je. Takde pula istilah berdosa minta suami bantu buat kerja . Memang sepatutnya suami isteri tu saling membantu ... yang tak sepatutnya tu mertua sis tu . Perangai macam seolah2 tak pernah beranak . Tak memahami penat lelah org mgandung . Maaf lah teremosi sikit lah kalau bca part mcm ni . Bertuah lah mertua sis dapat sis .. kalau dapat sy, mau berperang hari2 .