Second child (Luahan)

Saja nak tulis sini sebab takde tempat nak luah.. Aku housewife ada anak sorang umur 2 tahun. Baru² ni aku gaduh dgn husband sbb dia dah mintak nak tambah anak...katanya anak sulong dah besar dah elok tambah lagi. Tapi aku tak sedia lagi sebab memikirkan aku sorang yang kena jaga. Husband? Masa dalam pantang dulu kadang2 ada la jgk basuh kencing berak anak tgh malam..anak dah besar sikit ni tugas dia cuma mandikan anak waktu petang..tapi kadang² ada jgk aku take over. Cuma itu yang dia buat selama ni. Takde nak main dgn anak, suap makan, bagi tido..takde semua tu. Aku kadang² kesian dgn anak aku mcm takde spend time dgn bapak dia, macam tak dapat perhatian dari bapak. Bukan anak je, aku pun rasa tak dapat perhatian dan kasih sayang dari husband 🥲 Husband aku hidup dia dgn kerja je. Dia ada kerja hakiki. Kerja pagi balik petang, lepastu dia sambung buat kerja tepi. Hadap laptop dlm bilik kerja dari petang sampai tengah malam. Kalau hari cuti dari pagi sampai tengah malam duk dalam bilik kerja. Keluar bila nak mandi, makan, solat. Itu je rutin husband aku hari² Aku penat jaga anak dan urus rumah sorang². Bila aku suarakan pasal ni, katanya "nak buat macam mana lagi, saya dah kerja, dah mandikan anak tu ok la" Hiba hati aku dengar. Bila dia dah kerja memang tak boleh tolong aku ke korang? 😭 Aku penat tapi aku tak boleh mintak tolong. So aku serba salah nak pregnant lagi..rindu rasa nak pegang baby tapi memikirkan nak pantang, nak menyusu, nak jaga baby, dan jaga anak sulong aku rasa burn out. Tolong bagi sepatah dua kata korang kalau nampak posting aku ni. Aku rasa lonely sangat. Rasa bebannya dalam hati bila duk pendam selama ni 😔

34 Balas

saya faham awk burn out. bila luah pada suami kita expect dia faham tapi sebaliknya. lumrah kita wanita nak perhatian nak kasih syg. tapi tak semua suami memahami. ada jenis suami bila dia rasa dia dah cukup kan nafkah zahir semua tu dia dah jalankan tugas dia hbs baik. pndapat saya kalau benda ni dah cuba dibincang berdua tapi belum dapat kata sepakat better rujuk bntuan. bantuan mksud saya ni kaunselor. bagi saya masalah rmh tangga ni lagi sng mintak pndapat org luar (kaunselor) dari rujuk family. kadang ahli keluarga ni lbh mengeruhkan keadaan . harap puan faham maksud sy ☺️☺️

saya rasa suami puan ada jgk cuba membantu. suami saya lagi jarang 😂 anak dah 4, ni accident nak masuk 5.. suami selalu kerja smpai mlm.. weekend pun kerja.. apa yg boleh suami bantu, mlm saya tak masak.. ikut mood saya.. dia beli je mkn siap².. beli dryer utk mudahkan urusan rumah.. kerja rumah, saya buat bila saya rasa larat . jangan paksa diri.. btw, saya ibu berkerja.. mlm saya jugak pastikan anak² solat, ajar membaca, mengaji.. berjaya survived.. anak gap semua tak smpai 2 tahun.. semoga puan tabah ya, bincang dgn suami baik².. dari segi apa yg dia boleh bantu.. in syaa Allah pasti ada jalan keluar

hal rumahtangga macam ni memang sakit kepala dan hati kalau fikir sorang2 sis.. sis kena bincang hati ke hati dengan husband. tu je caranya. dengan keadaan ekonomi sekarang mmg tak boleh tidak suami yg kerja seorang kena buat kerja sampingan. mmg nampak macam terpinggir, kurang perhatian tapi suami sis mungkin fikir lebih berat daripada apa yg sis fikir sekarang.. duduk bincang hati ke hati berdua dengan suami masa anak dah tido. tu solution yg paling boleh sy suggest dekat sis. buang ego sebagai surirumah sebab sy pun dekat tempat sis juga.. surirumah dan suami seorang je yg bekerja.

Sy pun dulu mcm sis jugak.. husband kerja derect, siap smbung ot.. cuti lgsung tak pergi mana2 sbb dia asyik nk ot , duit tak ckup.. Dgn ank main time balik kerja jala, pastu nak tido dah.. asyik gaduh jugak, lepastu sy buat bsnes ada income tetiap bulan.. dan sy dh xkisah , dan sy suruh dia stop ot sbb sy dh ada duit lebih 10x ganda gaji dia.. Alhamdulillah semenjak dr tu , smua ank dia hndle.. sbb dia tau sy pn letih kerja cari duit jugak smbil jaga ank di rumah . Ank sy plk masa tu setahun sy beranak 2 org.. lg dasyat penatnya 🥴

paham.. laki memg mcm tu.. kdg dye rse penat sgt keje mcm kte kt umah x penat.. kte plak ble dr pg jge anak, mlm nak la rlex sket tp hband pn nk relax jgak pnat keje kte nye.. last2 sye wat jdual utk dye.. blek keje dye tdo dlu.. ble anak bgn tgh mlm, kmi sme2 uruskn.. sye bgn bncuh susu, dye tdo kan anak..sye pun awal2 before preggy da pesan siap2 kt hsband... sye nk tgk cne dye layan sye tyme preggy, bsalin, jge anak.. klu ok, mgkin ade yg kedua.. tp buat mse nie sorg dlu

1y ago

betul pendapat puan. besarkan anak ni komitmen ibu dan ayah. tade istilah ibu suri rmh tanggujwb dia sorang jg anak. kalau ikut dlm islam pun kita nak makan laki kena pikir. tapi kita ni isteri sifat nya lembut. jd nak taknak kita mmg akan beralah setel anak. tapi kena ada give and take jgn smpai sebelah pihak ambil mudah. dalam relationship trust and respect plg penting. ibu dan ayh sama2 penting dalam membentuk keluarga 😊

Sis jadi ibu bukan nya mudah...apa tah lagi kita yg memikul semua tugasan...dr pagi sampai kemalam....sis kena jadi ibu yg kuat utk anak sis...dia pelu kasih syg sis...insyallah sis mampu..yg peting sis kuat..jgn mudah megalah..mcm sy ...sy ibu dua anak...pagi sampai pukul 7 sy jaga anak sbb mlm sy berkeja ...bila suami balik..anak2 dah tdo....sy pun kadang penat...tp sy kena kuat demi anak..kdg nak menagis..tp sy pendam je...sbb sy tahu anak² sy pelu kan sy....jd sy kena kuat...wp sy letih....

ramai je senasib sis.... sembang nk ank rapat,senang urus. mmg la senang sbb bini yg handle sorang2,depa goyang lato2 p mai p mai tgk hp tgk tv saja.. org laki jnis ni mmg dh dididik dh yg bini tu dicipta sbg hamba suami. sbb tu wujud ayat " esk kawin senang ada org masak, iron baju,bla bla" "jaga ank keja org pmpuan" "masa depan dunia terletak pd tgn ibu2 yg didik ank" nampak tak betapa berat sebelahnya dunia ? klau paham agama,takkan wujud ayat2 tu..

Sya ank 2 tahun juga,ank sorang juga..pernah juga suami ckp nak tambah anak..Sya ckp klu ada rezeki,ada la...tapi Time suami ada d ruma,klu ank meragam menangis Sya perli suami,cakap "mcmna nak tambah ank klu Time suami tak ada d rumah,kerja..klu ank sulung meragam Time ank yg kecik nangis nak susu ke,nak tukar lampin ke,perut kembung ke,,mna nak buat kerja rumah lgi..sapa nak layan dia,,kerja rumah tak siap sapa nak buat.."

stay strong sis..jaga ank sulong semoga dia xikut perangai ayah dia.bentuk anak walaupn suami xjaga dgn sebaiknya..yes kita akn emo sbb kita xlepas dri berckp dgn perasaan sndiri..but kena positif selalu ye..semoga Allah hantar org2 sekeliling yg dpt membantu sis and suami pn makin sedar tgjwab dia bukan just kerja memanjang..biar sama2 penat..semoga Allah kurniakan barakah dlm keluarga sis.mohon doa selalu ye

sya dgn suami pjj bla dah mgndung ank ke2, dia jnji nak tlong jga ank, bt kja rmah, sdhnya bla cuti tgn asik pgg hp..bgun tdr yg d cari hp, sblum tdr hp, siang mlam hp..sya jdi stress dgn ank ptma yg lasak, skrg dh msuk trimester 3 dgn perut yg sarat bt kja rumah..ada dia tlong ble d kira seminggu skli..sya jdi penat dgn smua ni nak mgadu xda tmpt d katanya bsing.. sya btul² stress..