35 weeks emotional distress

Ya Allah sumpah aku penat dgn keluarga aku ni. Bapak aku fitnah aku depan semua orang yg dia buat personal loan tu disebabkan aku bukan atas personal use dia. Aku dah habis sekolah 7 tahun dah kenapa lah dia boleh fitnah aku mcm ni… aku byr yuran pakai PTPTN. Boleh pulak dia fitnah aku…. Stresssssss. Mak aku pulak suruh aku meng iya kan saja apa bapa aku cakap walaupun benda tu salah aku kena diam sebab aku anak. Tolong lahhhh ada benda mcm ni keeee?????? 😫😫😫😫😫😫 Aku tak sabar nak beranak sebab aku nak cepat2 keluar dari rumah ni.. aku benci betul tgk muka mereka. Tak habis2 jadikan aku sebagai kambing hitam. Boleh pulak bapak aku cakap dgn suami aku yg aku x pernah bagi dia apa2. Aku belikan dia iPhone, belikan dia rumah tanpa dia perlu sediakan deposit rumah, lepas dah beli tak pandai bersyukur pulak ugut aku kata nak jual rumah ni. Mcm sial ada bapak mcm ni. Emosi aku terganggu habis. Dia dulu depokan kereta axia rm4k sepanjang aku kerja selama 3 tahun dia balik2 ungkit nak tarik balik tu kereta walhal aku yg bayar tiap bulan! 😫 suami aku x sanggup tgk aku kena peras ugut oleh keluarga sendiri, dia belikan aku kereta masa tu walhal kitorg belom lagi kawen lagi masa tu… Lepas tu adik laki aku pergi eksiden langgar 3 buah kereta sekali gus dan aku pula kena minta setel kan bayaran habis rosak NCD dan nama aku sebab kereta fu atas nama aku Pastu tak nak lesen dia kena gantung jadi aku sebagai mangsa… dahla langgar kereta kenapa lah bapa aku sanggup tgk aku pergi tanggung sorg2 repair kereta disebabkan adik laki aku tu…. Babi betol 😩😫😫😫😫 alasan dia, “memanglah itu kereta atas nama kau jadi kau kena bayar semua” sakit hati aku wehhhhhhhhhhh. Dia boleh cakap mcm tu walhal selama ni sebelum eksiden dia balik2 ugut nak ambik kereta tu…. Sedih aku!!!!! Aku x nak benci org tua tapi keadaan memaksa aku benci!!!!!! Aku kerja bawah panas matahari buat kerja halal. Boleh pulak cakap duit kerja aku tu duit haram!!!!! Kau ingat tu duit hasil aku melacur ke bapak 😭😭😭😭😭😭 hasil aku beli rumah guna payslip dari titik peluh aku lah bapak!!!!! Aku rasa nak matiiiiiiiiii even mak aku yg tau cerita ni semua dia masih menyebelahi bapak aku yg toksik tu !!!!!!!!!!!!!!!! Aku sedihhhhhhhhh sedihhhhhhhhhhhhhhhh

7 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

samalah saya pun ada masalah keluarga puan tapi bezannya saya ni bermasalah dengan keluarga angkat sebab dari kecil saya kena bela sampai lah saya besar , selama ni saya tak pernah tau macam mana saya boleh dibela oleh orang lain sedangkan parent saya mampu dan boleh jaga saya , saya pernah berada difasa membenci keluarga sendiri gara2 terdengar hasutan parent angkat .. banyak lagi yang saya lalui dulu sampai saya pernah berada diparas tekanan yang teramat sangat dari segi mental dorang tak pernah seksa saya dari segi fizikal saya hampir depression mungkin Allah mendengar doa saya Allah hantarkan suami untuk jaga saya , saya kahwin dengan suami lepas spm tak sambung belajar macam orang lain .. kalau saya nak cerita memang takkan habis tapi saya bersyukur Allah masih sayang saya sentiasa ada disisi saya sama ada saya susah atau senang Alhamdullillah suami saya seorang yang penyayang dan saya berbaik dengan keluarga sendiri .. saya malas lah nak cerita banyak2 , apa2 pun kuatkan semangat dalam menempuh segala ujian dalam hidup .. ingat ada orang yang masih sayangkan puan iaitu suami dan anak yang bakal lahir , bina keluarga kecil puan tu dan kalau boleh carilah rumah sendiri menyewa pun takpa asalkan susah senang berdua dengan suami , kalau puan bekerja apa kata lepas bersalin dan berpantang je dirumah sendiri kalau berkemampuan upah penjaga sepanjang puan berpantang .. selesai masalah ☺️ kadang2 kita kena jaga hati sendiri juga puan tapi jangan lupa buruk2 pun mereka tetap orang tua puan yang melahirkan puan ke dunia tetap hormat mereka tetap sayangi mereka dan jaga silahturrahim yang ada ..

Baca lagi

sis walaupun sy tkde kt tmpt awak , tp sy pun ada masalah dgn family sndiri and sblm ni sy n husband tnggl ngn dorg jgk tapi sbbkan kitaorg tk tahan kitaorg lari dari umh tu snyp2 and smpai skrg blm jmpa ngn dorg lagi .. org luar smua tkkn fhm derita yg kita rasa . apa yg sy bole ckp sis ngn husband dh bole slow2 cari umah/bilik janji dpt kluar dari situ.. biarlah kita susah kt luar pun janji hati kita tenang daripada duk rumah yg buatkan hati perasaan kita terseksa.. smoga urusan awak dipermudahkan ye, cuba kawal stress tu demi baby n kuat demi baby dlm perut tu ye..

Baca lagi
2mo ago

big hug sis❤️. semoga urusan sis dipermudahkan okay. semoga sis dn baby baik2 saja. inn shaa allah sis kuat. keep fighting for yourself, your baby & husband

Sis, please stand up for yourself. Bapa senang2 pijak kepala u because u allow it. U need to leave that toxic environment dan ajar keluarga u bertanggungjawab ke atas diri mereka dan kesalahan mereka sendiri. Sudah tiba masa sis bina hidup sendiri yg lebih menggembirakan. You dont need family like this. Ini bukan namanya keluarga 😢 anak dan suami adalah priority.

Baca lagi

Keluarlah cepat cepat dari rumah tu sis, seluruh keluarga sis tu sangat toksik. Hmm boleh menjejaskan kandungan kalau terlampau stress dan sedih, harap sis kuat yeee, nasib baik ada suami sis yg baik

2mo ago

Insya Allah kami akn keluar secepat Mgkin dah survey rumah.. terpaksa gadai emas yg terakhir utk letak deposit.. dah xda jalan keluar sbb kami semua x seharmoni.. yg menjadi punca batu api dlm rumah dan toksik adalah bapa sy sendiri… yg lain mcm mak dan adik2 semua pak turut dia je.. sy sedih sgt kami tak harmoni.. benda ni dah berlarutan dari syg kecik cuma bila sy dah besar sy mampu lawan mana ajaran dorg yg x patut.. sy x tahan kena maki hamun di rumah walhal sy pun bekerja dan memberi sumbangan atas keluarga sy dan sy tetap tak dipandang. Sy ni anak yg dipergunakan… rumah atas nama saya tapi sy xda hak bagi mereka utk berbuat sesuka hati pada rumah sy… kereta adik sy guna tu pun atas nama saya.. ASTRO, UniFi, iPhone yg sy bagi kt mak bapak semua sy yg belikan… sekarang ni sy dah x kerja sbb sy mengandung lagi dorg tunjuk belang… kata sy anak derhaka sedih sy sis

setiap ujian ada balasan jgn putus asa.. remove toxic people around u even it's ur own parents!

kesiannya sis.. harap sis tabah n dipermudahkan setiap urusan sis

kesiannya sis.. stay strong sis..💪