HB Rendah Lagi

Sabar betul nak jadi mommy masa pregnant.. HB rendah ni xtau lagi dh nak makan ape.. Nak kata skip ubat, hari2 makan tanpa gagal.. Beruntunglah yang xd penyakit sepanjang kehamilan..

17 Balas

Saya ada gerd semua bnde sy tk blh mkn sy hnya bleh mkn mknan org pntang semua jenis mknan yg tmbh darah kerang ke jmbu batu sayur hnya sawi sy blh mkn ,semua sy tk bleh mkn saluran mknan sy ada radang kdng2 pikir kt anak kesian klau sya mkn saya akan sesak nafas angin satu bdan..sya hnya ambil madu, kurma,kismis,buah naga,epal,susu kmbing,minyak zaitun.. Alhmdulliha hb sy stkat ni 11.6.

Saya awal2 dulu hb rendah. Nurse bg zincofer. Tapi nak makan ubat tu ada cara dia. Awak makan ikut cara tak? Tak boleh minum dgn susu, coffee or tea. Zinc kalah dgn calcium yg ada pada susu. N caffein dalam coffee n tea pn buat zinc tak dapat menyerap dlm badan. Nak makan ubat make sure 2 jam sebelum or selepas makan makanan tenusu.

Betul sy ank pertama hb cntik,tp lekat pl gDm. .ank ke 2 ni,xlekat Gdm hb pl masalah. .kdg2 stress jg fkr hb xmau naik2 ni. . Klu ada yg tbaca komen sy ni,sy nk tya ttg maltofer cecair tu ok x? Skg sy mnm blik maltofer tp yg tablet,aritu naik p 10,last doc p tukar iberet,dah 3x p kkia jmpa doc hB stil sma 9.6. . Maltofer syrup tu ok x?

4y ago

Sya ambik tablet tpi hb akan trun jgk sis klau tk mknan bnde yg blh naek kn.. Sy dri 12.2 trun 11.2 .,bulan lpas sy try minum susu kmbing lazz kurma naek 11.6 ubat kdng2 sbiji je mkn.

Sy doc tukar ubat, then makan jambu batu dgn asam dia tu, air sunquick buat sejuk sejuk tanpa gula,makan daging kerang. Tak sampai 2 minggu naik cantik je. Nurse puji, sebelom ni turun dari 13 ke 8. Now 13 balik🤣 Makan ubat pun kena jarakkan 2 jam lepas makan baru makan ubat.

Saya pun ada masalah hb rendah dari awal pregnant, 36weeks baru hb ok.. Skrg dah 38weeks. Saya ambil iberet folic 2 biji sehari. Lepas tu minum susu full cream yg diblend sekali dgn 2-3 biji kurma (minum 2 kali sehari). Alhamdulillah hb naik

Sma la kta.. dugaan kene ulang alik klinik utk cucuk ubt venofer time bln pose.lps cucuk mesti tgn bengkak.lps tu nk kene drive lg msuk ofis.. pjj plak ngan en suami.semua sdri2.. dah cucuk ubat drop lg jd 8.7 je hb.bertabah la ye..

Btl Tu sis... Beruntung la mommy2 yg takda penyakit sepanjang kehamilan. Saya gdm, Hb tak cantik pulak... Hmm... Bersabar ja la... 5 taun tunggu rezeki ni, akhirnya Allah bagi tahun ni, so kena bnyk bersabar ni..

Sya ada tiroid,hb ok jer 12.5..sya mnum obimin tak skip mkn ubat..dan amalkn mkn mknn yg tambah darah mcm sayur bayam,hati ayam/lembu,ikan bilis,buah jambu batu,pisang dan buah delima...

Try makan jambu batu yg colour dia pink kat dlm tu..sy pregnt dulu pun asyik low je hb.tp dkt nak due hb pandai naik sendri..syukur dkt bersalin hb msh ok..

Try mkn mknan yg tmbah darah.. Tp sy mula2 dulu pun hb rendah skng 33 weeks ok dh.. Tp dokter bg sy mkn iberet