HB MAKIN TURUN

Harini masuk 15w. HB 11. Nurse duk bebel hb makin turun. Padahal dah makan utk tingkatkan darah. Kerang, Kekacang, Jambu Batu, Buah Oren, Buah Delima. Hari2 tanpa gagal saya makan semua ni. Kalau sayur, saya makan sayur salad & timun sahaja. Sayur lain saya tak makan. Sbb tu saya ikhtiar ambil semua kt atas tu hari2 sbb saya x mkn sayur lain. Kecuali kerang la, takde la hari2. Dah ambil ubat zat besi dgn cara yg betul. Apa lagi saya perlu buat? Tolong saya semua #firstbaby #pleasehelp #hblow

36 Balas

saya cuba mcm² jugak.. 1. on diet ( mkan yg ada iron sekali dgn vitamin c, contoh kerang dgn perahan lemon , sebab vitamin c membantu penyerapan iron dlm badan contoh ..jangan mkn iron sekali dgn kafein mcm teh atau kopi , dan jgn makan sekali dgn calcium mcm susu.. sebab cafein dan calcium halang penyerapan iron..) saya buat ni tp hb still drop. masa ni dr bagi obimin,so tukar iron tablet.. 2. pati delima saya ada cuba jugak.. bila follow up,masih hb jatuh lg.. so dr suruh tukar iron tablet ke maltofer. 3. saya cuba susu utk ibu mengandung, anmum materna ,kemudian frisomum.. hb still makin jatuh.. susu ni saya disarankan berhenti terus lepas next checkup sebab susu ni x membantu langsung, malah menambah masalah sebab kan start minum susu ni saya sangkut gdm. berat saya naik mendadak susu² bancuh tepung mcm ni kebanyakannya tinggi gula. hb masih turun. tiap kali checkup dia menurun. dr suruh tukar ubat dari maltofer ke iberet folic. 4. saya minum susu kambing uht perisa asli. maksudnya susu tu dah pasteurised. jd selamat utk ibu mengandung minum. bukan yg bancuh tepung tp dah di dalam botol. amik perisa asli sebab tiada tambahan gula.. perisa² lain ada tambahan gula jgn ambil. saya beli kaprima uht goat milk, husband orderkan online botol kecik² tu berpuluh² botol terus simpan dlm peti satu hari minum satu botol. lepas buat ni, hb saya dah x drop.. akhirnya.. sekarang saya cuma amalkan no. 1 dgn no. 4.. sekian ni perjalanan saya so far.. baby belum keluar lg ni.. due bulan 12.. doakan urusan bersalin saya dipermudah ye.. moga perkongsian saya dpt bantu awak.

8mo ago

doc pun xbg sy amik susu ibu mengndung katanya ade gula tmbhan sy plk ade gdm klu nk minum susu try yg susu low fat tu katanya.

saya dari awal pregnant smpai berslin hb pling tggi 11.2 . tu pun dekat nk berslin . sy mkn mcm puan makan mmg tak nk naik hb . sy mkn hri hri yg ada zat besi tinggi . makin turun hb hahaha. masa dpt 11.2 tu pun sy consume premomma dri nufiya tu . bru naik . bila berpantang . sy hri hri mkn brokoli dan ikan caru . walaupun org kata gatal nt . tp alhamdulillah takde gatal . luka pun cepat elok . cekup sebulan hb sy 12.8 . tp masatu pun sy consume jelly dri nufiya tu jgk utk milkbooster . ikan caru tu pun pakar pemakanan yg suggestkan suruh makan . cuba try premomma tu . mana thu naik . doc ambil drh cek iron dlm bdn tp mmg iron dlm bdn sy tggi sgt . smpaikan kena stop iberet.. tkut sy overdose iron jd benda lain . sy pun tatau knp hb low.. mgkin sbb pregnant masatu .

Saya pun sama, masa pergi appt kk baru-2 ni pada 25/10.. hb saya turun jadi 11 lebih. Masa bukak buku pink.. hb 13 lebih. Seterusnya bila follow up appt kat kk jadi 12 lebih. Cuma 25/10 tu je tiber hb 11 lebih. Sampai skrg masih cari punca dia. 😅. Hari ni saya ngam-2 24w. Tapi saya mcm terfikir maybe hb turun sbb kerap minum milo. Cuma tak sure betul atau tak milo penyebab hb saya turun. Saya pernah baca artıkel kat dalam apps ni and ada jgakk org yg pernah share & pernah jgakk baca kat titkok.. milo pun boleh jadi salah satu sbb hb low. Lately ni kalau pergi kedai mesti order minum air milo (masa first trimester, minum jgakk milo ais cuma takde lah sekerap mcm second trimester ni). Bila thu hb turun ke 11 lebih, terus stop order air milo. 🤣.

Setau saya hb 11 masih ok lagilah,saya first 11.48 ,drop pegi 10.5,takdelah rendah sgt kata doktor.Masa klinik anak sebelum ni pun masa di kk,11.2 or 10.8 ,takdelah drop sgt.Doktor takde marah pun.Jangan jer turun pegi hb 9 or 8 Tu memang masalah dah.Now preggy saya klinik swasta sebab husband jenis lewat bangun tido kalau nak p klinik mesti dia yg bawa saya.So darah saya skrg paling rendah pun 10.48.Skrg amalkan minum pati delima gulsan tu.Masa minum alhamdullilah naik pegi 11.2.Saya stop drop balik 10.4,apa apa pun kena konsisten jelah jaga pemakanan.Semoga bayi dalam kandungan kita sihat walafiat dan mommy dia pun sihat

tulaa tension dgn nurse la kdg2, depa xtau kita usaha mcm2, tauu bebel sbb ambik berat, tp tgk keadaan la kalau kita dah explain kita buat ni buat tu, slow down la skit, kdg bkn sbb apa, sbb pmbawakkan budak biasala, haha emo pulak sbb sy terkena bab beratt, mkn dua kali shari berat dok naik kena bising, xkan nak sruh puasa aiyo, btw sy kan jnis xmakan sgt, tp sy kuat mnum susu, hb sy last cek ritu smpai 14, awk tryla mnum susu kerap2 skit kot bole naik, sy 11 tu slalu jgk tp nurse kata hb okay je mcmtu, nape nurse awk bsing pulak eh

Hb bulan10 8.6 je..bulan11 naik 9.2..syukur ada naik..sebab sy kategori anemia teruk..baru 15w..nurse bagi galakan makan peria buat kerabu..potong nipis2 letak limau letak garam aji sikit..lada sikit..bilis pun letak..bilis dan peria ni mmg bagi hb naik..sy letak belacan sikit..sedap..try la..tp ubat sy mkn iberet..sblm ni zinzofer..tp hb ttp xnaik..malah makin turun..selepas amal mkn ubat dengan perahan limau dan makan peria..ada la kenaikan sikit..drpd tiada naik..

pengalaman sy sebelum ni, makan zincofer waktu pagi selepas sarapan ( tunggu 2 jam). kdg lupa nak makan. so lepas mkn lunch, barulah sy mkn blk zincofer. cara pemakanan sy biasa je. makan ayam, sayur, buah dgn susu. kurangkan kafein dan makanan manis. sis try makan sayur bayam pula dan susu. susu marigold hl/susu fernleaf. bacaan hb sy maintain 13 keatas dari awal pregnant sampailah nak bersalin.

kalau saya ambik iberet folic/ iron tablet Tu skali dengan air kosong sejuk,perah 1@2biji limau kasturi, pastu jgn ambik kafein,Susu ,elakkan kalau boleh,Dari bacaan 10 alhamdulillah gi 13, diet Kita pun kene ambik yg banyak zat besi,kacang kuda untuk snacking ,untuk saya alhamdulillah,membantu,Kita kena banyak try n error,lain badan,lain tahap daya serapnya.

taktahu la saya sorang je ke atau ada yang sama ke. saya sebelom gi klinik saya sarapan dulu, makan benda berat mcm mee goreng ke nasi goreng ke. hb saya cantik jee. tapi kalau saya tk makan pagi sebelom gi klinik tu sebab rushing teruss drop hb saya. kalau saya makan roti hampir hampir je nak drop. so sebelom saya gi klinik saya akan makan dulu.

8mo ago

samaaa 🤣 hahaha

Mcm i pulak dulu masa preggy paling rendah HB 10 pastu i taktau lah datang dari mana HB i naik ke 12 balik. Yg i tahu i mmg kerap makan orange sunkist , buah delima , Black grapes , Makan bayam and minum susu HL . Tu pun dah hujung2 check HB 12 . Yg sebelum tu maintain je kat 11 mmg palin drop pun smpai 10 je