Berat dah 78 kg , pregnant 7 bulan

Risau… Takut nya sebab dah gemok sangat tapi asyik lapar. Kerja busy kdg tak sempat nak sedia kan healty food😭 Terpaksa makan roti lah apa lah. Masalahnya dah gemok sangat. Macam mana ni ? Down sikit org sekeliling ckp macam2. Hmmm

25 Balas

rilek lah puan , masa pregnant memang berat akan naik sama ada banyak atau sikit .. saya anak pertama dulu lepas je bersalin sampai 110kg berat saya lepas habis je pantang slow2 saya turunkan berat turun sampai 16kg .. sekarang pregnant berat naik semula tapi tak mendadak macam dulu , sekarang pregnant anak kedua berat naik turun gitu je .. kalau puan rasa2 nak jaga pemakanan masa pregnant boleh je puan , misi saya dia cakap makan dalam kuantiti yang sedikit tapi kerap tetapi jangan makan kuantiti yang banyak dan kerap .. puan makan macam biasa tapi dalam kuantiti yang sedikit cth : 2senduk nasi ke , 2senduk bihun ke gitu lah lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan lauk2 pulak ikut sukatan dia lah cth ikan makan 1ekor kalau kecil kalau besar tuh ambik satu dah cukup , roti 2 keping atau biskut 6kepingkalau puan rajin buat lah ia berkhasiat sikit macam sandwich ke kan , susu minum macam biasa sebab nak topupkan balik mana khasiat yang takda tuh .. ini makan kuantiti sedikit tapi kerap , sebab kita pregnant ni akan sentiasa lapar kan walaupun dah makan 🤭 sebab tu misi dia sarankan makan kuantiti sikit tapi kerap .. kalau kata masa waktu makan tuh kita melantak banyak2 makanan itu yang jadi berat naik mendadak puan .. sebab kita pregnant akan sentiasa berasa lapar walaupun dah makan ,bila puan makan kuantiti yang sedikit tetapi kerap bukannya berat tak naik akan naik juga tapi sikit2 bila kita melantak sampai banyak2 pastu lapar makan lagi kuantiti yang banyak juga tu yang jadi berat mendadak dan masa pregnant exercise paling sesuai adalah berjalan dalam 30min dikawasan halaman rumah atau rajin sikit ke taman ke bagi keluar peluh sikit ikut kemampuan lah kalau da rasa penat berehatlah gituu .. sebab baby dalam kandungan dia perlukan khasiat juga kalau puan makan roti je hari2 sian baby .. bab orang mengata tuh biasalah itu sudah lumrah dunia puan , bagi saya semasa puan pregnant ni janganlah ambik kisah sangat apa yang orang cakap nanti puan sendiri yang stress , stress adalah bahaya bagi orang yang pregnant macam kita ni puan .. harap membantu puan ye ☺️

2y ago

*kalau puan nak makan benda2 manis seperti kek ke apa boleh jangan selalu kalau saya ambik satu hari sebagai cheat day then kerapkan minum air suam banyak2 😊 kalau rajin buat jus buah-buahan ..

Normal lah sis..kan kita tengah mengandung. berat memang naik dengan mudahnya. saya pun berat dah 75kg 🤣. happy² aje sis..tak payah stress². abaikan kata² negatif. suami saya lagilah..sekarang suka panggil saya buyat 🤣. saya okey je sbb tahu dia bergurau. bby ke 3 ni suami yg mintak tambah,jadi dia kenalah hadap wife dia yg semakin membesar ni..hahaha. nanti lepas bersalin,berat akan turun balik. antara 10kg-20kg. biasa saya macam tu .. dalam pantang tu jaga pemakanan. ambil makanan sihat dan seimbang. minum air secukupnya. nak kurus balik biasanya ambil masa 1 tahun jugak lah kalau kita ambil makanan suku². itu kalau sayalah. senaman tu kadang malas nak buat,dah sebok & penat urus anak dan rumah. tau² je berat turun sendiri dah..tanpa makan ubat 🤭 macam sekarang ni saya makan siket² dan kerap. bila lapar baru makan. dah 29w,memang tak boleh makan banyak². terasa mengah je. abaikan mulut makcik bawang tau 🤗

awk 78 dh bising gemok, habis ibu2 yg sampai 90kg 100kg mcm sye ni ape pulak nak pgl, anak gajah? dh pregnant kan, benda biasa jee naik berat bdn tu. bila awk sedia utk pregnant, mkna nya awak dah alert psl kenaikkan berat bdn, perubahan bentuk bdn. org yg bercakap tu abaikan jer. yg penting awk x berlapar, bby cukup khasiat. org ni mulut dia mmg xboleh tutup. perut kecik nak mengata, perut besar mengata, kurus mengata, gemok mengata. mengandung mengata, x mengandung pun mengata. jadi abai kan jer. jgn hidup dgn kata2 org, nnti boleh stress. org ni byknye x suka kita bahagia, x suka tgok kite lebih sikit.

2y ago

relax. saya masa kahwin berat 58kg, pregnant berat dlm 62kg. nak bersalin berat 92kg kau ghaseeeee hahahaha. abis pantang berat 75kg. lpas raya berat jadi 84kg sbb Ade history obesity tahap 3 dlu pernah berat 118kg. so apa saya buat? saya diet dgn sihat semula alhamdulillah dh turun 76kg still continue apa yg saya buat smpailah dpt berat ideal and BMI yg normal. relax je. chill. enjoy the pregnancy okay. stress sgt xbgus utk baby. nnt dh bersalin abis pantang boleh diet 💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻

Sebelum kawen-49kg selepas kawen -52kg preggy -64 ( 20 week 4day) Tinggi 162 Dulu rasa sekeping senang bergerak aktif sukan semua skrg seperti muatan berat bergerak slowmoo gituh..tapi sya ada perasaan xpe usaha jaga mkanan control gula dan buat kegel exercise.Kalau jumpa org or kwn eh lain ko weh.sya jawab alhamdulillah skrg rezeki melimpah ruah dan smile.So feeling okey aje xfocus apa org nk nmpk or ckl diri mcm mana yg penting diri kita keep sihat sbb nk ada baby nih masyallah anugarah lagi penting dari apa org cakap🥰🥰🥰

sis percya la berat kita blh turun kan bila tym berpantang & bila larat bt workout tonning badan blk & diet ..jnji consistent je 3bulan dpt result.... kita xpyh nk dgr la kata org.. pcya la if kurus tym mgndung kena ckp juga knp kurus sgt ni suami xbg mkn ckup ke..!! bila baby bump bsr sgt mst org ckp mst ank bsr ni .. so kesimpulan dia jgn dgr kata org .. enjoy ur life ur pregancy too..!! if sy just risau berat berlebihan tkt ada gdm @ tggi drh je .. jnji baby sihat je .. take care ya..🥰

sy naik smpai 85 sis pastu sy usaha turunkn 62kg . pastu terpregnant balik naik 75 skrg 68 maleh nk turunkn . tunggu rajin sampai balik psl org ckp tu . sampai ngumpat blkg² tp sy dgr dorg gelak² kutuk sy . nangis² mase tu . tp nk buat cane . kehamilan sy sgt dkt masa tu setahun 2 kali bersalin . tgh nk turunkn berat , terpregnant balik walaupun pakai perancang . redha jela . skrg sblm org kutuk sy, sy sndri kutuk diri sndri 🤣 jd org tak jd nk kutuk dah

Berat sy sebelum pragnant 55kg .. naik ke 75kg (8 bulan pragnant) doctor bising suruh sy diet sebab anak makin membesar dari berat sepatuynya... sy tenga berusaha sehabis baik untuk tak makan terlalu bnyak .. kalau lapar tenga mlm i cuba mkn biskut jacobs kering and minum milo kosong...hihi .. so dont worry sis .. kita doa je baby sihat and tak over weight time bersalin nti . kot2 la baby terlalu besar kena kena operate pulak hihi

Sama la sis saya pun macam tu juga 🥹. Tak pernah naik berat badan secara mendadak sangat macam ni. Selera bertambah betul sejak preggy ni. Takpalah demi baby makan je kan. Mulut orang lantakkan aje dorang nak cakap apa. Mulut manusia ni selagi boleh bercakap , dia akan bercakap sis. So biarkan aje. Nanti baby dah lahir sama-sama kita turunkan berat 💪🏻🤗. Yang penting sekarang, mama dan baby dalam keadaan sihat 🥰🌹

sy lagi lah wak awal2 preggy dh 90kg 😅 skrg dh 30w 96.6kg sudah. hampir nk 100 lagi la sy overthink kena beranak czer. jgn terlampau fikir k apa org ckp. kalau org ckp badan awk naik sgt, biarkan je. itu dh mmg normal, awk naik berat sbb ade baby, awk lapar sepanjang masa pun sbb bby awk aktif. tanda nya awk n bby sihat, itu dh memadai. tkyah dgr mulut org. kite kurus ke gemuk ke diorg tahu ckp lepas je 🤭

2y ago

wahhh bagus lah awak dh 30w pun baru naik 6 kg. saya 28w dah naik 10kg 😅

Hehe biasa la tu sis sy preggy ni lbih krg 16 kg naek.. sy pon skg brt 78 37 week .. sy tye husb syg gmok ke .. dea selambe je jawab aah syg gemok,, tp sbb syg mgndung biasala katenyee n dea pon thu sy xbole lpar ,, sejuk blik ati sy dengar .. org ni mlot ssah nk ttup, kita dduk ng lki kita je yg laen pedulikn.. nti kurusla blik ok ☺️☺️ chill je ok.. nti workoutla sampai lobam..