Beg Hospital Siap!

Rasa mcm besar sgt plak bawa beg. Macam nak tinggal seminggu tu. Baru 32 weeks, firstimer katakan, excited terlebih. ? Bleh nasihat tak apa yg perlu dibuang? Barang hospital sy: 4 set baju baby 2 muslin swaddle (sbgai kain tuala) 3 Mitten & booties 3 Bedung 1 kain lampin 14 lampin pakai buang nb 2 30's Wet wipes 1 paket tisu + spray air Minyak bayi Plastik buang sampah 1 Kain batik 1 sweater 1 set baju keluar hospital 1 tuala 1 telekung 2 stokin + bra 4 lampin dewasa 5 panties pakai buang 10 pad overnight 1 pek biskut kerning 1 thermal flask 1 cawan + sudu 1 bekas kurma Toiletries 3 in 1 Milo 1 Powerbank (sy edit ikut suggestion di komen ya, utk rujuk mommy lain)

Beg Hospital Siap!
62 Balas

Sy pun bwk mcm ni jgk dulu. Tp hujung2 masuk LR nurse mtk diapers je sekeping. Kt wad pakai baju hospital je. Kesian husband kena usung brg2 tp xguna pun. Sy suggest bawak 2psg baju ank,diapers 30keping,bedung 1,wet tissue pun kena byk,barut baby xpyh sbb nanti doctor nk check sng. Baju mak bwk spsg cukup. Seluar dlm n pad kena byk.Selebihnya stoking,termos air pns,milo,biskut,air msk,, jgn lupa powerbank. Kt hospital xblh cas phone. Kalau rasa was2 takut xckup, stnby yg lebih tu dlm kereta.. Just my two cent. 😀

4y ago

Sama juga kita, xda milo mcm x sah plak. Dh letih2 berteran mesti mau mnm kasi up tenaga balik.

Wahh meriah... Sy hari ni baru masuk 33weeks tapi tak beli lagi barang² baby semua.. ingat next week baru nk serbuu kedai baby🤣😂 sy pun first time mom to be... Boleh lah sy copy nota Sis ni utk persediaan nnt 🤣😂 tipulah kan kalau tak excited nk dpt baby petama... Tapi sy jenis penakot hangit hmmm😅 x beli brg awal² hari tu sbb takot da beli nnt duk temenung je fikirkan keadaan bersalin or sakitnye bersalin... Tp bila da cecah 33weeks sama ada takut seram atau tidak kena hadap jgk lahhhh..🤣 rezeki dari Allah insyaAllah dipermudahkan...

Saya bawak 1beg je and 1 bakul.. 3set baju baby, 20pc pampers, 2kain bedung, 3kain napkin, topi n mitten, 2 kain batik, 2 helai tshirt, maternity pad, spender pkai buang. Telekung, tudung. Dlm bakul isi termos, pinggan, air botol n kudapan..brg kperluan mandi ibu, bby tkyh sbb kulit masih sensitif.. Klau lama duduk hspital bru lah topup brg baby mntk mak or hsband bawakkn dri rumah.. Sbb biasa pn dlm labour room dia cuma mntk kita bawak baju dngn pampers je .

4y ago

Incase kita masok wad awal kita boleh solat..

Klau boleh bwak la botol air spray skali sis utk cuci najis baby. Mudahkan awk sbb xperlu trun naik katil nak amik air klau tinggal awk & baby je. Lgpun nk cuci najis kena guna air yg mengalir, xboleh pakai wet tissues je 😬. Baju baby mungkin boleh kurgkan. Klau xckup bru mntk tlg husband/sedara bwakkan. Klau boleh belikan towel utk baby sbb nak jdikan muslin cloth sbgai towel, tkut kulit baby sensitif sbb kain muslin tu mcm kasar skit kan.

4y ago

Baiklah betul juga. Nanti sy kurangkan baju. Sy ada beli tuala, tapi sy rasa mcm terbeli besar sgt xmuat beg. Takut membazir duit, so bawa muslin ja.

Currently I'm warded dekat hospital due to cardiac attack tp kena duduk ward ibu bersalin. From my experience, bila dah boleh masuk LR nti nurse yg tolg ambikkan brg baby yg nak ke LR tu. Dorang sgt suka klu kita just guna box! Yes.. Box yg biasa kita guna tu. Buh semua brg mak & baby dlm tu. I think depa suka sebab bila bukak je box tu view mcm very wide, lg senang carik brg😂😂

4y ago

Box yg boleh tutop kiri kanan tu.. Ada yg transparent, ada yg color kan..

Sy pn firstimer.. Ritu bwk byk.. Byk yg xpkai..buat penoh beg je.. Labour room pn pkai hospital pnye baju n bedung.. Barut xpkai..sarung tgn kaki pn xpkai.. Baju bwk 3 pasang.. 2 psg je pkai..Byk pkai pampers ngn wet tisu je.. Byk kali berak.. Baju sy pn pkai utk time balik je.. Sehelai baju dgn skirt. Panties n pad. Total stay 5 hari 4 mlm..

Pakaian xperlu sampai 4 set. Sbb stay hospital pakai pakaian hospital. Just prepare pakaian utk discaj wad sja satu set. Baju sejuk/ sweater utk keep warm jgn lupa. Sedia serbuk minuman juga. Saya prefer milo,after bersalin mnn warm milo mmg rasa btenaga balik.

Better bawa lebih kain batik sebab saya hari tu bersalin guna sampai 3 kain batik sebab berdarah masa nak tunggu bukaan & lepas bersalin pun banyak juga darah nifas. Sementara tunggu nak keluar wad nanti, boleh tukar-tukar kain. Lagi bersih ❤

Sama la 2 beg kita, beg baby 4set/packing siap, baju tuk sy cuma baju discaj, spender pn sy bawa yg disposable, pad, bra,telekung,tuala, toiletries. Beg mmg sentiasa usung sbb dr bln11 dok asyik warded, ni pn warded 7/1 last trus induce. Tggu hari je lg ni...

So far dah oke tu tp klau rsa nk jgk tglkan sdkit , lampin pkai buang bby tu.. Sy dlu bwk 6 keping je , tu pun blik ad lbih sbb lahir ptg ni esoknya dah blik ... And , one more thing wet tissue tu blh tglkn 1 .. bwk 1 je dah ckup , sbb 1 pek pun dh byk kn ...

4y ago

Ok noted. Tq. 👍