Hospital Checklist 🏨

Ibu-ibu yang ada pengalaman di hospital kerajaan dan hospital swasta. Boleh share tak list barangan utk ibu dan baby? Setakat ni lah list sy. Tanda (?) Maksudnya sy tak pasti berapa nak bawa 😅 《 FOR BABY 👶🏻》 LABOUR ROOM/ DAY 1 1. Baju lengan panjang + seluar panjang 2. Swaddle 3. Lampin kain 4. Pampers pakai buang x2 5. Topi, mittens & booties 6. Tisu basah pek kecil DAY 2 / GOING HOME 1. Baju lengan panjang + seluar panjang 2. Swaddle 3. Lampin kain 4. Pampers pakai buang x2 5. Topi, mittens & booties 6. Tisu basah pek kecil EXTRA DAY 1. Romper + pants 2. Zipper Sleepsuit 3. Topi, mittens & booties x2 4. Swaddle 5. Pampers pakai buang (?) 6. Lampin kain x2 7. Tisu basah pek kecil (?) 8. Carseat BABY TOILETRIES 1. Head to toe wash 2. Nappy cream 3. Baby lotion 4. Minyak telon 5. Towel 6. Sikat rambut 《 FOR MOM 👩🏻》 CHECK IN 1. Buku pink 2. Ic 3. Sijil kahwin 4. Wallet LABOUR ROOM/DAY 1 ◇ Pakai baju hospital ◇ GOING HOME OUTFIT 1. Dress 2. Stokin 3. Non-slip slipper TOILETRIES 1. Shampoo 2. Body wash 3. Towel 4. Toothbrush & toothpaste 5. Face wash & moisturizer 6. Hand sanitizer 7. Breast pads pakai buang 8. Maternity pads 9. Nursing bra x2 10. Panties (?) 11. Minyak angin OTHERS 1. Botol air 2. Biskut 3. Milo kotak 4. Handphone & powerbank

11 Balas

Saya bersalin di hospital kerajaan di HSNZ and servis memang terbaik. Labour room •set baju berbutang •mitten booties •kain bedung •pampers nb Day 2 dan seterusnya sama je •wipes tissue besar •botol spray kecik •pampes nb pack kecil •handkerchief Set mandian tak perlu sebab kebiasaanya nurse akan mandikan. Untuk ibu •buku pink (salinan sijil kawin biasa dikepil dalam buku pink) •ic Tuala mandi, tuala kecil,bra untk breast feeding,Kain batik,skirt,baju untuk balik,tudung sarung,panties pakai buang,pad,stoking,toiletries,skincare basic +sunscreen •breast pump + milk storage *yang ni standby kot bengkak susu ke, boleh pump and simpan dalam milk storage Botol air masak,roti jagung,air milo kotak,kurma,tisu,set sudu dgn bks letak makanan Ibu pastikan terus menyusu nnti ye, bagi secara kerap sebab susu awal yang pekat kuning tuu colostrum amat baik untuk baby. Kekerapan menyusu bantu baby untuk kerap berak which is bantu untuk turunkan jaundice.

1y ago

sy tlg jwpkn. spray botol utk isi air awak nak cuci najis baby. kalau bengkak susu tak digalakkan utk pam. lebih baik awak marmet. yup kita kena sediakan towel awak. utk lap baby. nurse cuma mandikan baby kita ja.

1) tukar kepada wet tissue size besar 2) tukar kepada pampers nb - 1pack 3) botol jenis spray (nak isi air utk cuci najis baby) 4) sabun baby xpyh bawak. kalau baby stay hospital pon, nnt nurse guna yg dorang punya awak. dan awal2 ni baby xguna sabun pon xpa. sbb kulit baby sensitif awak 5) nappy cream & lotion pon xperlu. bawak myk telon dh mencukupi. 6) panties nak mudah beli jenis yg pakai buang tu. xperlu awak nak pening cuci darah nifas kalau terkena panties. 7) bawak buku pink dn ic je. ☺️

1y ago

most wc❤️🌻. semoga dipermudahkan urusan bersalin nnt ya🥰

Saya bersalin di hospital swasta. Just perlu bawa brg n pakaian ibu semasa di hospital. Except if nak pakai baju hospital lah. Bawak baju lengan panjang, stokin tebal, tudung segera, kain sarung, baju sweater For baby bawa baju utk hari discharge. Baju, bedung, pampers, mitten n booty, hat. Buku pink n buku ibu memang kena bawak lah. Toiletries swasta memang sediakan hari warded tu

- set baju baby lengan panjang x2 - topi, mitten booties x2 - swaddle x2 - pampers x10 - wet tissue - plastik sampah kecil (untuk buang pampers) untuk baby, ni pun dah cukup. sebab yg bagi mandi, nurse. mandi pun sehari sekali je and for first time mommy, kena tahan ward sehari. in case kena stay lebih drpd sehari, sediakan lagi 1 extra bag dlm kereta.

Utk baby : Baju lengan panjang pempers nb 1 bedung barut mitten & booties extra : 10keping pempers bedung baju lengan panjang ( pakai nak balik ) mitten booties topi utk ibu ; kain batik 2helai baju 2helai sweater tudung sarung pad maternity 10keping air kotak coklat 6 set mandi ( berus & ubat gigi , getah & sikat rambut dll ) baju & seluar dalam

pusrawi : sy pack semua yg dilistkan brg perlu..last2 sblm nak bersalin my gynae bgtau no need packing ape2..sbb disini semua diprovidekan..just bawak baju yg nak pakai msa balik je..bju kite bju ank...sy bawak bantal kecik satu..tuh je..sepende pon xguna sbb sy minx pants pad dkat diorg..stoking pon xbawak sbb dpt ted stoking..

Tisu basah sila bawak pek besar. 😹 yg tu paling kerap guna. Pampers akan sgt kerap tukar. Sabun takyah pun xpe baby xyah pakai lg, yg penting telon. Panties bawa xtra takut bocor..sbb darah byk keluar lepas bersalin..nk senang pakai pad yg mcm seluar tu. Senang!

Xsure gov tp swasta bawak diri je sebenarnya. Baby semua dia uruskan. Baju pmpers wipes. Susu kalau maknya xde susu lagi. Baju yg kita bwk utk outfit balik rumah je. Pad pun diorang bagi dan pakaikan kalau beranak czer.

Sabun baby takyah pun takpe.. tak mandi pun wangi je baby baru lahir.. lap2 gitu je.. panties beli yg disposable senang.. bocor ke apa takyah susah2 basuh kt hospital..

kalau swasta, bju mak & anak bwk utk pakai blek je.. toilettries x payah bwk.. dsediakn..