Alahan awal pregnancy

Rasa down sgt2 sebab pregnant kalini kena alahan teruk..badan rasa lemah sgt..kadang-kadang rasa mcm hypo,nak baring je xnak buat apa2..solat pun xlarat,buat solat duduk sbb bila sujud je rasa nk muntah dr awal solat sampai akhir..nak masak,mengemas rumah,semua xlarat..kesian suami & anak2..bila makan or minum lebih sikit akan muntah balik semuanya..rasa mcm ada angin xlepas,tekak pun rasa pahit..hidung jadi makin sensitive,mudah terbau benda2 yg kurang menyenangkan..ada rasa sedih & down sbb suami ckp saya malas & mengada-ngada pregnant kalini..sedih sbb saya dah 3x pregnant tp xpernah kena alahan..ni 1st time kena alahan teruk cmni😭

17 Balas

Sabar ya sis. Cbe berbincang dgn suami inform dia apa awk rse. Mcm sye awl preggy dlu pon suami igt sye malas, sbb alahan walaupun sye xde muntah.. sekali kandungan masuk 10 weeks alahan muntah dpt ke husband, bru dia faham apa sye rse.. dua2 la tahan loya bau menumis, mengidam sama2 nak makan apa, melepek sama2 xbuat keje rumah apa2.. makan pon order grab sbb xboleh bau masakan.. org laki mmg xkn faham selagi xrse sendiri, dah rse tw plak mengadu.. n perangai husband plak jd over sensitif kita kne layan, kalah ibu yg mengandung 🥲apa pon sis jge kesihatan diri dlu, bwk berbincang dgn suami.. klo dia masih ckp awk malas, abaikn jek dlu yg penting awk sihat.. perjalanan mengandung setiap org xsama, ada yg indah, ada yg indah kabar dari rupa.. hadapi dengan tenang ya ❤️

sy penah alami, 3x pregnant xpernah alahan. mmg sy sihat mcm org normal, th2 nk besalin je. bila pregnant no 4, sy xleh bangun, dunia ni macam memusing je, nk buka mata pun xleh. mkn xda selera. memasak mmg tak lah, suami balik.kje baru dia memasak. mujur ank sulong blh masak slow2, stakat nasi n telor dan ayam goreng utk adik2 dia. kbtulan pula alahan tu bulan puasa, xsibuk nk masak tgahari lah. sybmmg baring je, smpai suami ckp seksa sangat pregnant kali ni. tp alhamdulillah, sebulan je alahan. lps tu mkn lalu cuma kne berpada2 sb sangkut gdm plak. InshaAllah, bykkn berdoa suapaya alahan cepat2 berahkir.sy pun dpt doa gtu aje, sb kesian kat ank2 3org lg tu mcm terabai ms ibu pregnant.

Alhamdulillah rezeki saya first pregnant alahan semua pergi kat suami,cuba mengah je bila buat kerja,saya pulak yang kesian tengok suami tak larat nak pegi kerja setiap pagi. Saya doakan alahan awak cepat hilang sis,kesian kat awak husband cakap macam tu padahal alahan ni bukan kita yang nak kan. Takpe,cuba slow talk elok2 dengan husband awak tau sis! Chaiyokk pretty preggy mummy❤️

sye 4anak alahan semua terok. sis ke elak mkanan pedas2. buat sup kosong tanpa minyak. sye mengadung nom 4 lgsg xleh msak. oder je. request tukang msak buat sup tanpa tumis. Alhamdulillah boleh terima.... mmg bau tu ad je... xsedp. byk tido je... tkpe tido janji bby sihat. trauma gk lh. hrp ckup lh ank 4 org ni jga sebaik mungkin insyaallah. semoga sis di beri kesembuhan dgn cpt

sama.. 😢 first baby... tiap kali lepas mkn mesti akan muntah..walaupun x semua..sakit tekak. suami alhamdulillah nasib baik bnyak bantu tolong urutkn badan.. semalam papa dh ceramah kat suami saya punya alahan ni macam mama..kakak2 yg lain x der pulak alahan mcm ni relax je... papa bg tau suami klau isteri mintak apa2 mengada malas mcm mne...layankan je laa 🤭🤭

Semua pregnancy takkan sama. Husband supposedly faham sebab bukan sengaja nak rasa macam ni. Mungkin boleh slow talk dgn dia apa yg puan rasa ni. Alahan teruk memang kena banyak rehat je tapi yelah kan sian kat anak anak lain. Kena compromise dgn husband untuk tolong bantu mana boleh buat masa ni. Semoga dipermudahkan semua urusan puan

ya setiap kali pregnancy tak sama..sy preggy kali ke2 ni awal2 alahan tak selera makan,nk muntah..even skrg da nk msok 8bln alahan batuk,bdn panas on off..tak boleh minum air sejuk langsung lg2 ais mesti badan jadi tak sihat..kite je yg faham ape yg kite rasa skrg ni..bertabah lah sis smpai melahirkan..😘

Sy ni yg takde alahan apa2 pun suami kata sy pemalas sbb asyik nak tido je. Anak nak masuk no 2. Memang letih la dgn nak layan karenah anak no 1 lagi. Orang laki ni selagi tak kena dkt diri dia, memang dia sedap mulut je cakap kita malas, mengada2 😌

Redha dan sabar dgn ujian kehamilan. lain kandungan lain pengalamannya. Ajak elok2 suami baca pasal kehamilan atau join apps ni. banyak info. jngn stress2 ya.. kuatkan semangat! Zikir, doa, doa tengah dlm ujian kehamilan ni terbaik, InsyaAllah 🤲💐

org laki xrase cmne Kite rase Mase awal² pregnancy.. ngn mabuk, letih, ngantok.. dpt yg memahami ok la, cm sy pregnant kalini xde mabuk cuma Mase awal² badan rase letih manjang + ngantok Asik nak tdo je.. nasib suami paham & byk tlg urus kan umah..