Berat Sepanjang Kehamilan

Psst...Mommies, nak tanya ni... Ada yang ingat tak berapa berat mommies tiap semester? Haa, banyak ke sikit pertambaherat badan tu? Hehehe..cuba share sikit kat ruangan komen!

Berat Sepanjang Kehamilan
42 Balas

Berat booking 94.5. Pastu makin lama makin turun. Puasa haritu jadi 91.5 kg. Lepas raya, naik ke 94 kg. Sekarang dh 33weeks,2days. 97 kg haa. Seminggu 500gram naik. Kena la check bp by weekly sebab risau pre-eclampsia. So far, dua kali minum air gula dah dan xsangkut pon. Bwh bacaan 6 lepas minum air gula. Bp pon ok je. Sy stress kot, tu yg asyik mkn je sampai berat naik mencanak😅

total kenaikan berat selama 35w pregnant 10kg lps tu tetiba muntah tak berhenti turun 3kg. seminggu lps tu beranak 😆 Dalam pantang turun lg 18kg 😁 skrg maintain dgn berat masa dlm pantang tp plan nk kurangkan 6kg lg utk betul² dptkan berat ideal

Sblm pregnant 44kg, 3 hari before bersalin 62kg 🤣 anak skrg dah 8 bulan, saya berat 48kg. Naik mendadak start masuk 3rd trimester. Padahal 1st & 2nd trimester berat naik sikit sgt sampai org ingat saya tak pregnant 😅

Sekarang baru 24w. Tapi berat tak naik. Makin turun 🥹 sebab ada Hyperemesis Gravidarum. Buku dari sticker putih ke hijau. Ni hari Rabu drip iron sebab IDA. Taktahu lah lepas tu buku hijau lagi ke merah terus 🤣

Satu bulan = 1kg huhu. Sampai kena record BP untuk 2 minggu. Dah okay. Sangkut GDM lepas dapat tahu result MGGT. Jumlah kenaikan 12kg. Daripada 48kg jadi 60kg. Lepas bersalin 44kg hahaha BMI borderline underweight.

Tiap trimester tak ingat, tapi berat saya sebelum pregnant 43kg, masa nak deliver ni dlm 53kg. Saiz perut membesar, tapi badan saya ni macam sebelum pregnant. Tak ada bengkak air.

berat sy susah naik dri preg anak first sekrg preg anak sec bru 18weeks kalau naik pon 2 3 kilo je buat masa skrg x naik langsung x tahu knp sampai kene marah dgn nurse kk

mcm sy dlu asyk naik je🤭smpai nurse bsing tkut sngkut gdm.. mana taknya sblm.tu berat 45kg..bila pregnant jd 68kg🤭byk naik dia kan..stiap minggu chckup msti naik..

Skrg preggy ank ke3, 38w4d.. total brt naik 4kg lebih.. ank ptama & kdua pn brt naik 4kg je.. mmg jnis brt bdn xbrp nk naik time preggy.. pdhal dh berusaha mkn byk.. 😅

3w ago

hahaha sameeee... now 3rd prgnncy.. yg 1st dlu ssh betui nk naik..turun naik pi mai pi mai 2kg ke 4kg jee naik trun blik..2nd prgnncy naik terus 4kg maintain jee smpai beranak😂..now 3rd prgnncy 33w3d berat 53kg.. dr 52kg turun 2kg.. naik pulak 3kg jee..😅

xmenentu..sebelum raya aritu naik gram2 je..lepas raya 4kg naik..xpepasal kena minum air gula masa 22w..then naik 300-1kg..last week check up 1kg naik utk 2w..aduhai..