Keperluan Atau Barang Yang Perlu Dibawa Untuk Beg Hospital

Psst......! Mummy yang dah Trimester 3 tu dah siap pack belum beg hospital? Haa, jangan buat last minit tau, nanti ada yang tercicir ke apa dah susah. Untuk yang dah ready beg hospital, cuba share sikit barang apa yang anda pack!

Keperluan Atau Barang Yang Perlu Dibawa Untuk Beg Hospital
16 Balas

PAKAIAN BABY - [ ] Ampaian baju baby - [x] Sabun baju baby - [x] Baju LS (biasa) x 3 - [x] Baju LS (butang) x 3 - [x] Baju SS (biasa) x 3 - [x] Baju SS (butang) x 3 - [x] Barut ikat - [x] Barut lekat - [x] Mitten & booties x 4 - [x] Topi x 3 - [x] Bedung (swaddle) x 3 - [ ] Napkin x 4 - [x] Sapu tangan x 4 DIAPERING - [x] Diapers NB - [x] Wet wipes - [x] Changing mat - [ ] Nappy cream BABY CARE & GROOMING - [ ] 2 in 1 baby wash - [x] Minyak telon - [ ] Baby oil - [x] Tab mandi - [x] Tuala x 2 - [ ] Baby lotion - [ ] Mani/pedi set - [ ] Penyedut hidung - [ ] Thermometer* - [ ] Berus lidah - [ ] Sikat lembut - [x] Cotton buds - [ ] Cotton balls* - [ ] Tungku - [x] Toiletteries (travel set) PENYUSUAN - [x] Botol susu x 2 - [ ] Puting - [x] Milk collector - [ ] Berus botol - [ ] Sabun pencuci botol - [ ] Breast pump - [x] Nursing bra - [ ] Nipple cream - [x] Breast pad KEPERLUAN TIDUR - [x] Set tilam - [x] Selimut - [ ] Kelambu KELENGKAPAN LAIN - [ ] Stroller - [x] Car seat - [ ] Carrier - [ ] Diapers bag - [ ] Set pengurusan uri BARANG GROOMING IBU - [ ] Set berpantang* - [ ] Ubat lembut najis* - [x] Bengkung - [ ] Tungku - [x] Kain batik - [x] Maternity pad (lekat) - [ ] Maternity pad (pants) - [ ] Stokin tebal - [ ] Minyak urut (lotion halia) - [x] Disposable panties x 2 pack BEG HOSPITAL IBU (2 beg berasingan) - [ ] Buku pink - [ ] Telekung + mini sejadah - [ ] Salinan kad kahwin / sijil nikah - [ ] Salinan ic ibu ayah - [ ] Ziplock bag utk letak baju baby & ibu - [ ] Milk collector - [ ] Air zamzam* + kurma + energy bar + biskut + air mineral - [ ] BF friendly shirt x 2 - [ ] Kain batik x 2 - [ ] Tudung sarung x 2 - [ ] Stokin tebal x 4 - [ ] Nursing bra x 2 - [ ] Panties x 5 - [ ] Toiletteries - [ ] Tuala - [ ] Sikat - [ ] Deodorant - [ ] Maternity pad - [ ] Breast pad - [ ] Sweater - [ ] Selipar - [ ] Plastik baju kotor - [ ] Minyak angin - [ ] Getah rambut - [ ] Cawan + sudu + garfu travel BEG HOSPITAL BABY (3 set utk setiap beg) - [ ] Diapers - [ ] Baju siang x 3 - [ ] Baju malam x 3 - [ ] Mitten & booties - [ ] Bedung - [ ] Barut - [ ] Topi - [ ] Tuala - [ ] Wet wipes - [ ] Toiletteries - [ ] Minyak telon Byk lg yg belum ada 😅😅😅

8mo ago

@Aisyah Zamri: boleh je start prepare slow2. Sy dh 33w ni pun byk x setel lg 😅 beli sikit2 xde la terasa sgt kua kos tu 🤭

Sy baru beranak. hari ke 12. Beranak czer. Utk ibu 1. Pakaian masa balik (Baju, kain batik, tudung sarung) 2. Tudung sarung (Klu czer digalakkan bawak 2-3 helai) 3. Stokin 4. Pad 5. Underwear (Sy dua2 beranak stiap kali mesti terkencing kt lantai tandas hosp. Tak sempat buka spender. Jd bawak je byk spender) 6. Toiletteries (Sy lepas czer terus mandi mcm biasa kat tandas hosp) 7. Ikat rambut (Sepit rambut ada besi. Tak boleh bawak masuk bilik OT. Klu LR boleh bawak sepit rambut) 8. Mask Baby 1. Topi 2-3 2. Baju lengan panjang 3 3.. Mitten booties 3 4. Pampers (1 pek. Nb berak byk ye) 5. Wet tissue 6. Spray air 7. Tisu kering

Rasa mcm dah complete bersalin bulan 3 InsyaaAllah Ibu *Baju discharge (Jubah nursing friendly) *Tuala mandi kecik *Telekung & sejadahmini *Pad Jenis Panty (4 pcs) *Selipar jenih crocs (pakai terus dri umah toksah banyak2 selipar) *tudung sarung *sabun mandi *minyak angin *stokin *Jacket *nursing bra *kudap2 belum beli Baby *Pampers 5 pcs *Baju 2 pasang (butang n tkde butang)) *wet tissue *Bedung *mitten & booties 2 pasang *topi *minyak telon blom beli sikit je yg blom beli.. yg pasti untuk g hospital tkyh pikir dh ...

KEPERLUAN KE HOSP 37w 5d IBU Baju lengan panjang 1 Kain batik 1 Tudung masuk 2 Minyak panas Stokin Telekung Pad maternity Pakaian dlm Power bank Baby Baju lengan panjang 2 Topi 2 Mitten/booties 2 Wet tissue Dry tissue Spray Minyak panas Bedung 2

Saya pergi ke KK tadi nurse kata masuk labour room bg nurse plastic beg transparent yg berisi bedung, pampers. ini je yg penting. kalau nak letak baju baby dlm beg tu terpulang.

8mo ago

masa sy dulu bawak beg kecik dlm tu ade pampers, baju baby, sarung kaki tgn,barut dgn bedung..ibu punye cuma pad dgn spender je dlm satu beg kecik tu

baju butang lengan Pendek 3 pasang pampers 5 keping bedung.. pakai IBU sepersalinan pad 38cm (Ni semua utk di hospital dan discaj)

Selipar / sandal yang sesuai sekali guna di wad dan masuk tandas. Penting ni. Tak kan nak bawa 2 selipar ? Berat beg. 😅

Alhamdulillah due 26/2..tapi dah siap semua..bljr dr pengalaman lepas..ank first keluar awal seminggu

alhamdulillah.nak masuk 36week dah settle semua dahh..sebab anak first bersalin 38week..

28w lgi dah prepare barang utk bawa pi hospital..tnggu nak bersalin lgi,skrg 36w