Barang ke hospital ?

Hai mummies semua. Awal lagi sy dah siapkan keperluan ibu dan anak untuk dibawa ke hospital. Tapi bila sy tengok.list and bag orang lain asal barang mereka boleh muat dalam 1 bag saja? 😂 Sy siapkan barang dah 2 beg dah ni. Untuk labour dan wad. Tapi 1 beg wad ni berat juga kalau nak diangkat. Setahu sy nanti ibu bersalin ibu la sendiri yang akan kena angkat beg² tu kan. Hmm xbawa seperti list yang dikongsi takut kurang pula barang² nak dipakai? Bagasi bole bawak x?

4 Balas

jika lahir kat govt hosp x perlu brg lebih, normal birth sehari semalam sj, n x perlu mandi disitu Bg ibu Satu set sewaktu nak blk iaitu baju, sarung, nursing bra, dissaposal penties 3-4 jz incase, meternity pad 3-5 jz incase, socks, selipar, tuala kecil jika perlu, (bantal kecik sewaktu in labour room mgkn u perlukan fr back support) Bg bayi 1 set baju seluar, sarung kaki dan tgn, barut, pampers 3-5 jz incase, wet wipes, sarung balut baby sewaktu blk nanti.. Sewaktu di labour room u hv to give nurse one menternity pad with ur dissposal penties sj. Mereka akan suruh u pakai their custume sepanjang in hosp..sehingga u check out. Baby pun diberi jz pampers aje and selainnye mereka punya hingga check out. Itu aje, yg lain if nak bawa makanan fr ur bites extra blh je. Govt hosp pun ada class grade room. Makanan pun diberi, or u nak minta hubby tlg tapau pun blh juga but waktu visit aje lah. As for baby, u hv to breast feed. And hv to wait till baby urine n poop first x to be shown to nurse there fr checking,.. Mereka akan also ask u dah urine n poop , also they will recheck ur jahitan jika ok, before let u discharge n baby to discharge. Kos is cheap dlm berpuluh aje, if needed to stay few days cser then beratus aje.

Kalau swasta, boleh cek dengan pihak hospital barangan yang perlu dibawa. Pengalaman saya masa bersalin anak pertama barangan yang perlu dibawa cuma Ibu -baju balik -pakaian dalam -tudung -socks -pad -bra pad (kalau perlu) -pencuci muka (toiletries lain & towel hosp sediakan) Baby -baju untuk discharge untuk dibawa pulang -bedung -topi baby & mittens **masuk labor room memang tak perlu bagi apa apa barangan kepada nurse. Semuanya provided. Sepanjangn dekat hospital kena pakai baju hospital untuk ibu & baby. Bedung pun bedung hospital. **pampers/wipes semua tak perlu bawak sebab hospital sediakan & siap bagi 1beg pampers & wipes lebihan kegunaan baby untuk dibawa balik **pad ibu pun hospital sediakan tapi dorang bagi yang jenis tali. Tak reti & tak selesa keras kejung. Jadi baik bawak sendiri 😂

1st of all..u bersalin hosp mne..kalau gov xyah bwk mcm2 pn..they will not use it..my experience..the nurse will only ask for nb pampers during labor.. bg 1 bag pn x guna coz they ONLY take the pampers..bju n bedung sume hospital pnye..like my baby kne pegi nicu after that n continue warde for nother 1 week coz of high jaundice with g6pd lg la x de pakai bju ape2 just pampers ..so i suggest just bwk bju utk blk je..n ur bju pn utk blk je..coz spnjg dlm ward pn mom kne pakai bju hospital jugk..xyah nk mmbeban kn bdn sndri nk bwk bnyk2 beg..

2y ago

x perlu bju2 extra...bju blk je...

saya beg mmg 2 sbb beg xbesar pun..1 utk baby,1 utk mommy..then utk labourroom just boh dlm plastik je sbb barang nya sikit je